17 Ağustos 1999 Depreminin 17. Yıl dönümünde vatandaşlar depremde hayatını kaybedenlerin isimlerinin yer aldığı Deprem anıtına akın ettiler. Anma programı öncesi Yalova MAGDER ve Yalova Belediyesi öncülüğünde Cumhuriyet meydanına kadar meşaleli sessiz yürüyüş yapıldı. Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Başkan Yardımcıları Halit Güleç ve Julide Güner, Belediye Meclis Üyeleri ve Yalova Magder Başkanı Sabri Karaçam’ın öncülük ettiği yürüyüşte MAGDER üyeleri, Yalova Umut Merkezleri, vatandaşlar ve bazı kulüplerde bisikletleriyle destek verirken engelli vatandaşlar da kortejin önünde yer aldılar. Yürüyüş sonrasın Yalova MAGDER tarafından anıt çevresinde bulunana vatandaşlara afet bilinç eğitimleri verildi. Gece saat 03.02’de düzenlenen anma programına ise Ak Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak’ta katıldı. Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, 17 Ağustos 1999 Depreminin 17. yıldönümü nedeniyle düzenlenen program öncesinde yaptığı açıklamada; Belediye olarak Deprem Yönetmeliği haricinde uygulamada olan ek kararlardan asla taviz vermeyeceklerini belirtti.

‘Deprem değil binalar öldürür’

Depremin değil binaların öldürdüğünü dile getiren Başkan Salman; bu nedenle Yalova Belediyesi olarak bir daha aynı acıların yaşanmaması için üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini söyledi. Salman; “17 Ağustos 1999 Marmara Depremi sonrasında yaşanan acıların tekrarlanmaması amacıyla Yalova’da önemli adımlar atıldı. Ülkemizde uygulanan Deprem Yönetmeliğine ilave olarak deprem sonrasında alınan ve altında Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın da imzası bulunan kararlar eksiksiz olarak Yalova Belediyesi tarafından uygulanıyor.  Depremin Yalova’nın bir gerçeği olduğunu ve bunun asla göz ardı edilemeyeceğini vurgulayan Başkan Salman; “Depremin birinci yılından itibaren unutmamak, unutturmamak için çalışmalar yaptık. Belediye Meclis Üyesi olduğum dönemde ülkemizde uygulanan yönetmeliklere ilave kararlar alarak uygulamaya koyduk. Ülkemizde minimum aranan beton standarttı C25 iken biz bunu C30 seviyesine çıkarttık. Bugün kentimizde yapılan tüm yapılarda C30 beton kullanılmakta. Deprem kuvvetini taşıması amacıyla yapılara en az yüzde bir oranında olmak kaydıyla perde beton yapılması zorunluluğunu getirdik. Kiriş demirlerinin, kolon demirleriyle entegrasyonunu arttırmak amacıyla kolonların kirişlerden en az 5 cm daha geniş olması kararını aldık. Tüm bunlar ülkemizde uygulanmakta olan standartların üzerine ek olarak aldığımız kararlardı. Bugünde bu kararları harfiyen uyguluyoruz” dedi.

“Bir daha sesimizi duyan var mı diye bağırmak istemiyoruz”

Açıklamalarını inşaat sektörü ile ilgili olarak sürdüren Başkan Vefa Salman; “İnşaat sektörü sürekli büyüme odaklı aç bir sektör. Ancak deprem sonrasında çeşitli sebeplerle bir araya geldiğimiz hocalarımız Yalova’nın zeminin sağlıklı olmadığını belittiler. Özellikle Ahmet Ercan yapmış olduğu ziyarette ‘Hangi teknoloji ile olursa olsun çok katlı bina yapmak cinayettir’ dedi. Bu hepimizin kulağına küpe olmalı. Görevde olduğum sürece Yalova’da çok katlı bina yapılmasına müsaade etmeyeceğim. Kentsel dönüşüm kapsamında binalarımızın yenilenmesi amacıyla çalışmalarımızı bu nedenle ince eleyip sık dokuyarak yerine getiriyoruz. Bu dönüşümün en sağlıklı şekilde yapılabilmesi için planlamalarımızı sürdürüyoruz. Hepimizin bildiği gerçek deprem değil, binalar öldürüyor. Bizim yeni canların deprem nedeniyle yitip gitmesine tahammülümüz yok. Bu konuda asla taviz vermeyeceğiz. Bir daha sesimizi duyan var mı diye bağırmak istemiyoruz” dedi.

 

Yalova MAGDER Başkanı Sabri Karaçam’da Mahalle Afet Gönüllüler Derneğinin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi. Karaçam; “2004 yılından beri biz bu etkinliği yapmaya çalışıyoruz. Bu yıl özellikle eğitim noktasında çok ciddi çalışmalarımız oldu. Bugün de anma programına gelen vatandaşlara burada afet bilinç eğitimleri verdik.”dedi.