Düzenlenen 1.Uluslararası Bonsai Sempozyumuna; Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan, Yalova İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, kurum müdürleri, Bonsai sanatçıları, alanında uzman akademisyenler ve konuklar katıldı.

Soygüzel, “İnsanlar bu projeyi küçük bir proje olarak algılıyorlar”

1.Uluslararası Bonsai Sempozyumu açılış konuşması yapan Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel; “2-3 gündür devam eden şiddetli lodos nedeniyle süs bitkileri sektörü de gerçekten bu fırtınadan ciddi biçimde etkilendi.

Türkiye’de çok az bilinen bir sanattır Bonsai sanatı. Çok şükür Yalova’da bu sanatı icra eden arkadaşlarımız var. Biz de Yalova İl Özel İdaresi olarak Sayın Valimizin vilasetinde ülkemize, ilimize bir Bonsai Müzesi kazandırmak amacıyla bu arkadaşlarımız ile birlikte yola çıktık.

Çok az bilinen ama çok elit, çok pahalı bir sanat olan Bonsai Sanatını önce Yalova sakinlerine bir tanıtalım ve Bonsai Müzesi kurulmasına ilişkin yolculuğumuza aslında buradan başlatalım.

Sağ olsun Sayın Rektörümüz her zaman olduğu gibi bütün akademik çalışmalarda bize desteğini bu çalışmada da gösterdi.

Ben, Sayın Rektörümüze, Yalova Meslek Yüksek Okulumuz bünyesinde bulunan Süs Bitkileri Programına bu sempozyuma sağladıkları destek nedeniyle teşekkür ediyorum.

Zaman zaman kamuoyunda ‘Bu Bonsai meselesi de nereden çıktı?’ denildiğini ben duyuyorum. Bildiğiniz gibi Yalova Türkiye’nin en küçük ama en önemli ve en değerli illerinden bir tanesi.

Çevre bilinci de çok yüksek bir şehirdir. Arazimizin %60’ı da ormanlarla kaplıdır. 2 tane Arberatum Canlı Ağaç Müzemiz vardır. 1 tanesi Karaca Arberatum, tabi hem dünyada hem de ülkemizde bilinen bir müzedir. Bir de tabi ondan çok daha eski, hatta dünyanın en eski olarak ifade edilen 1929 yılında kurulan Termal’deki Atatürk Arberatum’dur.

Karaca Arberatum ile Atatürk Arberatum arasında bir yerde bu müzeyi konuşlandırabilir miyiz? Diye düşündük. Sağ olsun Kadıköy Belediyemiz de bu anlamda bize destek oldu ve Termal yolunda çok güzel bir araziyi bu iş için tahsis etti. Kadıköy Belediyemize de teşekkür ediyorum.

İl Genel Meclisi olarak Bonsai Müzesinin kuruluşu ile ilgili kararı aldıktan sonra Yalova Belediyemiz, Kadıköy Belediyemiz, İl Özel İdaresi temsilcileri ile birlikte dünyadaki örneklerini incelemek istedik.’’

İspanya’da Madrid’de Louis Valoe Bonsai Müzesine gittik

‘’Ağaçlar küçük olduğu için bazen insanlar bu projeyi küçük bir proje olarak algılıyorlar ama Yalova’ya hem turizm anlamında hem de ekonomi anlamında ciddi katkıları olacağını düşünüyoruz. Bu proje ile birlikte Yalova’nın çevresini, ağacını, yeşilini seven vizyonuna bir katkıda bulunmuş olacağız.

Rahmetlik Hayrettin Karaca bu anlamda, Türkiye’de önemli çalışmalar yaptı. Kendisinin Bonsai koleksiyonuda, bizim arkadaşlarımızda var.

2022 yılı sonuna doğru açmayı planladığımız Bonsai Müzesinde hem Hasan Şimşek’in ve Osman Çalışkan’ın koleksiyonları hem de Hayrettin Karaca’nın koleksiyonu sergilenmiş olacak.

Katılımlarından dolayı ve destekleri için başta Sayın Valimize ve Sayın Rektörümüze Yalova Belediye Başkan Vekilimize, Kadıköy Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum.” Dedi.

Sempozyum düzenleme kuruluna teşekkür belgesi verildi

Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel’in açılış konuşmasının ardından 1. Uluslararası Bonsai Sempozyumu’nda emeği geçen düzenleme kurulunda yer alan; Bonsai Sanatçısı Osman Çalışkan’a, Bonsai Sanatçısı Hasan Şimşek’e, Yalova İl Özel İdaresi Mühendis Mustafa Özçelik’e, Yalova Üniversitesi Öğr. Görevlisi Yusuf Evren Doğan’a, Yalova Valisi Muammer Erol ve tarafından Teşekkür Belgesi takdim edildi.

Sunumlar yapıldı

1.Oturumun Moderatörü Yüksek Ziraat Mühendisi Burak Aslansoy tarafından yapıldı. Yapılan 1. Oturumda sırasıyla; Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca tarafından Hobi ve Sanat Uğraşlarının İnsan Sağlığı Üzerindeki Olumlu Etkileri konulu sunum, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma Görevlisi Sinem Seyhan tarafından Minyatür Ağaç Yetiştirme Sanatı ‘Bonsai’ konulu sunum, Yalova İl Özel İdaresi Mimar Hüseyin Ersoy tarafından Yalova Bonsai Müzesi’nin Projelendirme ve Kuruluş Çalışmaları konulu sunum, Yalova Üniversitesi MYO Park ve Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Yusuf Evren Doğan tarafından Bonsai Temelleri ve Standartlar konulu sunum yapıldı.

Haber/Serhat Oruç