Kahvaltılı basın toplantısına, Subaşı Belediye Başkanı Musa Kuş, Yalova Kivi üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı katılım sağladı.

   Kivi yetiştiriciliği hakkında basın mensuplarına bilgi veren Subaşı Belediye Başkanı Musa Kuş, Subaşı beldesinde kivi yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması ve mevcut üreticilerin bilinçlendirilmesi, üretimden pazarlamaya kadar, beldenin ekolojik yapısıyla ilgili konulara değindi. 

      Bu yıl 2.si düzenlenecek olan festivalin ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Subaşı Belediye Başkanı Musa Kuş, “Geçen yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz festivalin bu yıl 2.sini yapacağız. Bu yılki festivalin ayrı bit önemi var. Bu yıl ilk kivi hasadının 20. yılı. Bundan dolayı ayrı bir önem taşıyor. 2 gün sürecek festivalimizin ilk gününde Veteranlar futbol karşılaşması olacak. Yurt dışından gelen kardeş şehirlerimizin temsilcileri karşılanacak. Halkımızla misafirleri kaynaştıracağız. 2. gün ise Kivi Birliği Hizmet Binası Açılışı, Açılış törenleri, En İyi Kivi Bahçesi ve Yetiştiricisi, En Güzel Kivi Pastası yarışması gibi etkinliklerimiz olacak. Daha sonra halk dansları şöleni ve konserimiz olacak.” dedi.

Kivi depolarının Yalova'da olması ve ürünün yüzde 40'ının da burada üretilmesinden dolayı Yalova'da kivi borsası oluşturmaya çalıştıklarını aktaran Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı,”Kivi, Rize ve Çanakkale hattında üretilen bir ürün. Karadeniz'deki arkadaşlarımız da gelip borsadan yararlanabilirlerse iyi olur çünkü fiyat farkı oluşuyor. Nakliye var. Onlar da kendi ürünlerini burada depoluyorlar. Şu anda onların bu denli depoları yok. Deposu olmayan adam, ürünü düşük satmak zorunda. Borsa burada oluşursa aşağı yukarı herkes ne yapacağını ve ne satacağını bilir. Subaşı Belediye Başkanı da bu konuda uğraşıyor. Yer temin etmeye çalışıyorlar. Kivi borsasını burada oluşturmaya çalışıyoruz." dedi.