Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasın ardından, törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı, İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yurtman yaptı.  Müdür Yurtman konuşmasında;  Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 23 Nisan’ı çocuklara hediye etmesiyle dünyada eşsiz lider olduğunu bir kez daha gösterdiğini ve Türk Milleti’nin Atatürk devrim ve ilkelerinden ayrılmadığını, Cumhuriyeti koruduğunu  belirtti.
       Yurtman konuşmasını şöyle sürdürdü; "Yıllardır bulunduğu her coğrafyada özgür ve bağımsız yaşama iradesini göstermiş büyük Türk Milleti 23 Nisan 1920'de kendisine biçilen onur kırıcı rolü elinin tersi ile iterek ulusal egemenliğe sahip çıkmasını bilmiştir. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Atatürk'ün çocuklara armağan ettiği, ülkemizin ilk ulusal ve resmi bayramıdır.
      Müdür Yurtman, ‘Yarının büyükleri olarak gelecek nesillere daha modern bir vatan bırakacaklarını, bugünün çocuklarının en temel görevinin bu olduğunu da’  sözlerine ekledi.
        Daha sonra öğrenciler günün anlam ve önemini belirten şiirlerini okudular. Resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüller verildi. Öğrencilerin folklor gösterilerinin ardından, kutlama programı tören geçişi ile son buldu.
         Vali Esengül Civelek, Mazlum Palabıyık İlköğretim Okulu öğrencilerini makamında ağırladı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde bir süreliğine Yalova Valisi olarak Valilik koltuğuna oturan öğrenci Mazlum Palabıyık İlköğretim Okulu öğrencilerden Hilal Arslan oldu.
        “Bizim çocuklarımız dünya çocukları arasında en şanslı olan çocuklar” diyen Esengül Civelek, "kendilerine armağan edilen ve bayramı olan tek çocuklar bu ülkenin çocuklarıdır. Geleceğimiz için umutluyuz. Çünkü çocuklarımızı geleceğe umutla bakabileceğimiz şekilde yetiştirmenin gururunu yaşıyoruz. Geleceğimizi temsil eden çocuklarımız geçmişten aldıkları güçle milletimizin yarınlarını şekillendirecekler. Ulusal egemenliğimize ve ülkemize daima sahip çıkacaklardır" dedi.

Haber Foto; Gamze Yüksel