İl Müdürlüğünün bahçesinde yapılan törene, İl Müdürü Suat Parıldar ile Kazimiyeköyü, Altınova ve Çiftlikköy ilçelerinden projeden yararlanacak çiftçiler katıldı.

İl Müdürü Suat Parıldar törende yaptığı konuşmada; “İl Müdürlüğümüzce hazırlanan ve İl Özel İdaremiz tarafından finanse edilen,“Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi” projesi kapsamındageçen ay 11 çiftçiye 50 dekar alanda Ceviz (1.250 adet) ve 16 çiftçiye 50 dekar alanda Trabzon Hurması (2.750 adet) bahçesi tesis edilmek üzerefidan dağıtımı yapmıştık. Bugün de Bakanlığımızca desteklenen, “Kadın Çiftçiler Programı” kapsamında kadın çiftçilerimize 6 dekar, İl Özel İdaresi tarafından desteklenen, “Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi ve Çeşitlendirilmesi” projesi kapsamında da 16 dekar aronya bahçesi tesis etmek üzere çiftçilerimize 2.672 adet aronya fidanı dağıtıyoruz.

Geçen yıl da Özel İdare destekleri ile 10 dekar aronya bahçesi tesis etmiştik.  Böylece Yalova’mızda son iki yılda 26 dekar alanda aronya bahçeleri kurduk. Bahçe kurulumunu teşvik etmek üzere ayrıca damlama sulama sistemini de hibe kapsamında kuruyoruz.

Bilindiği üzere Aronyanın insan sağlığına etkisi üzerine yapılan çalışmalar sonucunda, meyvelerinin antioksidan kapasitesi ve antosiyanin miktarı bakımından diğer üzümsü meyvelere göre daha yüksek değere sahip olduğu ortaya konmuştur. Bu nedenle hastalıkların tedavisinde önemli bir ilaç görevi görmektedir.

Yine İl Özel İdaremiz desteğinde çiftçilerimize 20 dekar çilek bahçesi tesis edilmek üzere 112.000 adet çilek fidesi, damlama sulama sistemi ve malç naylonu dağıtıyoruz. Bu vesileyle Yalova’daki çilek üretimimizi de önemli oranda artırmış olacağız.

Dağıttığımız bu fidanlarla 2018 yılında 60 çiftçimize 136 dekar alanda meyve bahçesi tesis etmiş olacağız. Çiftçilerimiz, bu yıl tesis ettiğimiz bahçelerin ekonomik ömrü boyunca yaklaşık 16 milyon 900 bin lira gelir elde edecekler. Aronya fidanları ve çilek fidelerinin çiftçilerimize hayırlı olmasını ve çiftçilerimizin bereketli bir yıl geçirmelerini diliyorum” dedi.

İl Müdürlüğündeki törenin ardından Armutlu ilçesi Mecidiye köyünde il müdürü ve Armutlu kaymakamı Uğur Sezer’in de katıldığı çilek fidesi dağıtım töreni gerçekleştirildi.

İl Müdürü Mecidiye köyündeki törende yaptığı konuşmada geçen yıl il müdürlüğü olarak Mecidiye köyünde İl Özel İdaresi desteği ile on çiftçiye beş dekar çilek bahçesi tesis ettirdiklerini, yine bu yıl da Mecidiye, Hayriye ve Selimiye köylerinde 14 çiftçiye 14 dekar çilek bahçesi tesis etmek üzere İl Özel İdaresi desteğiyle 78.000 adet çilek fidesi dağıttıklarını ifade ederek çilek üretimi konusunda sermayecik gibi bu bölgede de üretim havzası oluşturarak pazarimkanını geliştireceklerini söyledi.

Armutlu Kaymakamı Uğur Sezer’de yaptığı konuşmada; tarımın üretimle olabileceğini, üretimi devletin yapmayacağını ve teşvik edeceğini, üretimi çiftçinin yapacağını, çiftçiye de devletin her türlü katkıyı sağladığını, bugün de İl Özel İdaresinin desteğiyle 14 çiftçiye 78 bin çilek fidesi dağıtıldığını, üretimin katma değeri yüksek üretimlerle olacağını, katma değeri yüksek ürünlerle üretim yapıldığında hem çiftçinin hem de devletin kazanacağını söyledi.

Konuşmaların ardından 78.000 adet çilek fidesi, sulama sistemi ve malçları proje kapsamında Mecidiye, Hayriye ve Selimiye köylerinden belirlenen 14 çiftçiye dağıtıldı. İl müdürü Suat Parıldar, Kaymakam Uğur Sezer ve beraberindekilerle daha sonra Mecidiye köyünde 2017 yılında tesis ettirilen çilek bahçelerinden birini ziyaret ederek incelemelerde bulundular.