Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde yapılan törene, Vali Muammer Erol, Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Abdülaziz Yeniyol, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova İl Özel İdare Sekreteri Selim Karahan, MHP Yalova İl Başkanı Namık Öz, Yalova Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Burhan Bitirgiç, İlçe Müdürleri, Birlik Başkanları ve projeden yararlanacak çiftçiler katıldı.

Projeler bu yıl da tüm hızıyla devam ediyor

Projeden yararlanacak olan çiftçilerden Murat Bingöl, programda yaptığı konuşmada, İl Müdürlüğüne ve İl Özel İdaresine desteklerinden dolayı teşekkür etti.  Öte yandan proje ile ilgili bilgi veren Tarım İl Müdürü Suat Parıldar, Tarım ve Orman Bakanlığının Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün 2021 yılında uygulamaya koyduğu il özel projeleri ve Yalova İl Özel İdaresinin destekleri kapsamında uygulanan projelerin bu yılda tüm hızıyla devam ettiğini belirtti.

Parıldar, “tarımsal faaliyetlerin gelişiminde iyi bir ivme yakaladık”

2021 yılı için projelere 832 bin lirası Bakanlık, 312 bin lirası Özel İdare olmak üzere toplam 1 milyon 150 bin liralık hibe desteği sağlandığını ifade eden Parıldar, “Son dört yılda İl Müdürlüğümüz tarafından uygulanan ve Özel İdaremiz tarafından mali destek sağlanan projelere 2,7 milyon TL destek sağlayarak tarımsal faaliyetlerin gelişiminde iyi bir ivme yakaladık. Bu yıl Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu il özel projeleri ile de bu gelişime daha yüksek bir ivme kazandırıyoruz.” Dedi.

Parıldar, “Amacımız tarım alanlarının boş kalmasını engellemek”

Mera alanlarının hem az hem de çok küçük parçalı olup, yoğun kullanım sonucunda verimliliğini kaybettiğini söyleyen Parıldar, “Mera alanlarımızın ıslah çalışmaları yapılmakla birlikte gerekli olan ot ihtiyacını karşılayamaması, meraların üzerinde aşırı otlatma baskısını artırmaktadır.  Bu projemiz ile meralar üzerindeki baskıyı azaltmak, çiftçilerimizin kaba yem ihtiyacını karşılamak, yem bitkisi ekimini desteklemek amacıyla ilimizde verimliliği yüksek Yonca, Yem Bezelyesi ve Macar Fiği tohumu temin edilerek tarım alanlarının boş kalmasını engellemek ve hayvancılık işletmelerinin girdi teminlerine destek sağlamak amaçlanmıştır.” Diye bilgi verdi.

16 üreticiye, 600 kg sertifikalı Yonca tohumu dağıtıldı

Projenin yaklaşık toplam bütçesi 355 bin lira olup 85 bin liralık kısmı hibe olarak sağlandığını ve hibe tutarının %75’i Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce, %25’i Yalova İl Özel İdaresi tarafından karşılandığına değinen Parıldar, “Proje kapsamında; İlkbahar döneminde 05 Nisan 2021 tarihinde Yonca tohum dağıtımı töreni ile; Merkeze bağlı köylerde 10 üreticiye 30 dekar, Altınova İlçesine bağlı köylerinde 6 üreticiye 60 dekar, Çiftlikköy İlçesine bağlı köylerinde 16 üreticiye 60 dekar tohum olmak üzere toplam 150 dekar alanda 600 kg sertifikalı Yonca (Bilensoy) tohumu dağıtımı, yapılmıştır. Sonbahar döneminde ise toplam 79 çiftçimize 220 dekar alanda 2 bin 200 kg. yem bezelyesi tohumu, 230 dekar alanda 3 bin 220 kg. macar fiği tohumu dağıtıyoruz. ” Diye sözlerine ekledi. İl Müdürü Parıldar, il genelinde 2021 yılında uygulanmaya başlayan bu poje kapsamında ilkbahar ve sonbahar dönemleriyle toplam 111 çiftçiye 600 dekar alanda 6 bin 020 kg. sertifikalı yem bitkisi tohumu dağıtımı yapılmış olacağının bilgisini verdi.

Parıldar, “tohum desteği ile çiftçilerimizin yanında olacağız”

Yalova İl Müdürlüğü olarak Yem Bitkileri Tohum Desteklemeleri ile; ilin kaba yem ihtiyacının karşılanması, münavebe sistemleri içerisinde yem bitkisi ekilişlerinin yaygınlaştırılması, marjinal alanlarda yem bitkisi üretimi ile toprağın korunması, Yem Bitkisi ekilişini yaygınlaştırarak meralardaki otlatma baskısının azaltılması vizyonunun devam edeceğini paylaşan Parıldar, “2022 Yılında ise; Yine %75’i Bakanlık, %25’i İl Özel İdare Destekli olarak hazırladığımız projelerimizi Bakanlığımıza sunduk. Projelerimiz ile kaba yem üretiminde tohum desteği ile çiftçilerimizin yanında olacağız.” Şeklinde konuşmasını tamamladı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, tüm bu çalışmalarda emeği geçen çalışma arkadaşlarına, desteklerinden dolayı Özel İdare Meclis Üyelerine ve Vali Erol’a çiftçiler adına teşekkür ederek, projelerinin Yalova çiftçilerine bol ve bereketli kazançlar sağlamasını diledi.

Soygüzel, ‘’Destek miktarı artırıldı’’

Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen İl Genel Meclisi Hasan Soygüzel, Yalova’daki tarım alanlarının küçük olduğundan, mevcut tarım alanlarının rant baskısından kurtarmak ve üretime yönlendirmek amacıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün kendilerine sunduğu projeleri desteklemekten memnuniyet duyduğunu ve her geçen yıl sağlanan destek miktarını artırıldığını kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından projeden yararlanacak çiftçilere, Yem Bezelyesi ve Macar Fiği Tohumu dağıtımı Vali Erol ve törene katılım sağlayan protokol üyeleri tarafından dağıtıldı.

Haber/Serhat Oruç