Haber/Abdullah Bozkurt

8. Yalova-Subaşı Kivi Festivali’ne katılan Yalova protokolü il olarak festival alanına kurulan stantları gezdi. Festivalin açılış konuşmasını yapan Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Uğur Fidan’ın ardından Yalova Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar Yalova, Türkiye ve dünyada üretilen kivi meyvesi hakkında istatistiki veriler paylaştı. Parıldar’ın ardından kürsüde konuşma Yapan Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, festivalde stant açan esnaflara ve festivalin gerçekleşmesinde büyük emek sarf eden kivi üreticilerine teşekkürlerini iletti.

8. Subaşı Kivi Festivali açılış konuşmasını yapan Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Uğur Fidan, “Yalova’da 1960’lardan bugüne, meyve üretimi ile uğraşılmaktadır. Bu nedenle meyve yetiştiriciliği bilgi birikimi, önemli bir kültür oluşmuştur. Ve bu kültür, yakından uzaktan tarımla uğraşan birçok insana bilgi kaynağı olmuştur. Kivi hasadında 28. yılımızı tamamlamak üzereyiz. Hasadımıza günler kaldı. Üretmek, üretimimizi değerlendirmek ve birçok sektöre güç kattığımızı bilmek gurur vericidir. Üretim şartları her geçen gün zorlaşmaktadır. Bireysel anlamda gerçekleştirdiğimiz üretim ve pazarlamanın, birlik olarak yapılması en büyük hayallerimizden biridir. Bitkisel üretim ve yetiştiricilik için Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bölgemiz için çok değerlidir. Yalova Tarım Müdürlüğümüz ve Altınova İlçe Tarım Müdürlüğümüz ile tarımı daha yapabilmenin yollarını aramaktayız. Uzun bir çalışmanın sonucunda Yalova Kivisine coğrafi işaret kazandıran Yalova Tarım İl Müdürümüze teşekkür ediyoruz. Kivi fidanı yetiştiriciliği, tesis kurulumu ve bahçelerin yetiştirilmesine, her yönüyle bölge insanıyla gerçekleştirdiğimiz, kivi yetiştiriciliğinin, bugün bayramını yapmaktayız. Bölge insanının, festivale maddi ve manevi destek vermesi, bizleri bu organizasyonda güçlü kılmıştır. Kivi festivalinin gerçekleşmesinde emeği geçen Subaşı Belediyesi’ne, Yalova İl Özel İdaresi’ne, Altınova Belediyesi’ne ve tüm kurum ve kişilere çok teşekkür ediyorum” şekline konuştu.

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, “Yalova’mız 798 km2 yüzölçümü ile ülkemizin en küçük ili, gönül coğrafyası olarak da hiç kuşkusuz en büyük ilidir. 218 bin 500 dekar tarım alanımız, diğer illerimize nazaran miktar olarak az olmakla birlikte, arazi değeri olarak da diğer illerimizle kıyaslanamayacak kadar yüksekliktedir. İlimizdeki tarım arazilerinin %72’si 5 dekar ve altındaki parsellerden oluşmaktadır. Bu bize şu mesajı veriyor, birim alandan katma değeri yüksek, daha fazla gelir getiren, kıymetli ürünlere yönel mesajı veriyor. İşte kivimiz de bu yönden değerli kılan ürünlerden bir tanesi. Dünya’da 4,2 milyon kivi üretilirken, bunun da %50’si Çin tarafından üretilmektedir. Türkiye’miz 73 bin ton üretimle dünyada 7. sırada yer almaktadır. İlimiz ve ülkemizdeki kivi üretimi başarı hikayesi de 1998 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün adaptasyon çalışmaları ile başlamış, Subaşı’ndaki önder çiftçilerimizin kurdukları kivi bahçeleri ile de bugüne doğru yol almıştır. Geçen sene üretilen 73 bin ton kivinin 29 bin tonunu Yalovalı üreticilerimiz ile gerçekleştirdik. Yalovalı üreticilerimizin çevre illerde kurdukları parselleri de dikkate alırsak, %50’den fazlasını Yalovalı üreticilerimiz ile üretiyoruz. Bu sene de 28-29 ton civarı kivi beklemekteyiz. Kivi ilimizin en önemli tarımsal ürünlerinden birisi. 7. Kivi Festivalinde söyle bir söz zikretmiştik. Yalova Kivisinin coğrafi işaret çalışmalarına başladık. Şimdi 8. Kivi Hasat Şenliğinde 17 Ağustos 2020’den itibaren, Yalova Kivisi coğrafi işaretiyle taçlandırdığımızı sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu vesile ile büyük gayretlerle çalışan arkadaşlarımıza, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’ne Kivi Birlik Başkanımız ve üyelerine çok teşekkür ediyorum” açıklaması yaptı.

Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay yaptığı konuşmada, “Bugüne kadar Yalova’da kiviye verilen destekten dolayı başta Yalova İl Tarım ve Orman Müdürümüz Suat Parıldar olmak üzere tüm kurum müdürlerimize ve sayın valimize çok teşekkür ediyorum. Bunun yanı sıra bize katılımları ile destek veren esnafımıza ve her şeyden daha önemlisi halkımızın el emeği göz nuru işleri burada sergiledikleri için çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.