ASEF’in düzenlediği Uluslararası panelde  katılımcılar, Çanakkale’den düşmanı, İstanbul’a bırakmayan Atatürk ve arkadaşlarının, o günkü ruhu ile Türk Coğrafyasının kurtulacağını vurguladı.
     Yalova Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği'nin Orhangazi Temsilciliği, düzenlenen törenle açıldı.
    Açılışın ardından, Koç İlköğretim Okulu toplantı salonunda, 'Uluslararası 1. Karabağ'ın İşgali ve Hocalı Soykırımı' adlı konferans düzenlendi.
    Paneli dinlemeye gelenler arasında; Orhangazi Kaymakamı M.Selman Yurdaer, Jandarma Komutanı Kd. Bçvş. Nuri Berk, Prof.Dr. Cemalettin Taşkıran, Prof.Dr. Kemal Çiçek, Doç. Dr. Şenol Kantarcı, Ak Parti İlçe Başkanı Neşet Çağlayan, Belediye Başkan Vekili Cengiz Sayın, kamu dairelerinden idareciler, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri temsilcileri, Diaspora Bakan Yardımcısı Vali Hajıyev, İstanbul Türkiye – Azerbaycan Derneği’nden Sefer Karakoyunlu, İstanbul Azerbaycan Kültür Evi’nden Hikmet Elp, Azerbaycan Millet Meclisi Şube Müdürü İbrahim Yusufzade, Yalova Asılsız Ermeni Soykırımı İddialarıyla Mücadele Derneği Kars Temsilcisi Mehmet Tekel, akademisyenler ve çok sayıda Orhangazili paneli ilgiyle takip etti.
    Konferansa konuşmacı olarak Azeri Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstem Hanlı, Azerbaycan Milletvekilleri Jale Eliyeva, Sabir Rüstem Hanlı ve Azerbaycan Cumhuriyeti Başkonsolosu Hasan Zeynalov da katıldı.
BİR DEVLET TERÖRİST OLAMAZ AMA…
    Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Hasan Zeynalov, ‘Bir gecede çocuk, kadın ve ihtiyar olan 613 kişinin katledildi. Bin neferden çoğu da sakat oldu. Nicesi de esir götürüldü. Bunlar tabir Türk toprağı olan Hocalı şehri ve orada yaşayan Azerbaycan Türkleri. Bir gece içerisinde katlettiler ve Hocalı şehrinin altı üstüne çevrildi. Bunu kim yaptı ve niçin yaptı? Bir devlet terörist olmaz. Ama o devletin başında kim duruyorsa katildir’ dedi.
Her yıl bu konferanslar yapıldığını söyleyen, ‘Azeri Türk Kadınlar Birliği Başkanı Tenzile Rüstem Hanlı, ‘Yalova Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği ve onun Başkanı Şemsettin Gürtekin, yıllardır hiçbir yardım ve destek almadan Hocalıyı, Karabağı ve Gubayı anlatıyor. Şemsettin Gürtekin gerçek bir vatan evladıdır. Hocalı'da Azerbaycan Türklerinin soykırıma maruz kaldığını anlatmak için bu  konferans düzenlendi. Bizlerde hem ülkemizde hemde Türkiyemizde bu konferanslara eşlik ediyoruz. Halkın bu olaya duygulu yaklaşması için buradayız. Sözde Ermeni soykırımı iddiası, Azerbaycan ve Türkiye'deki Türklerin üzerine 20 yıldır atılıyor. Gerçek soykırımı yaşayanın Azerbaycan Türkleri olduğunu göstermek istiyoruz. Çalışmalar onun içindir. İnanıyorum dünyanın birçok ülkesi Hocalı Soykırımı'nı tanıyacak. Dünya soykırımlara karşıysa ilk olarak Hocalı Soykırımı'nı tanıması lazım." Dedi.
Eliyea, ‘Azerbaycan Türkü’nün acısı 21 yıldır dinmedi’
   Azerbaycan Milletvekili Jale Eliyeva, ‘21 yıl önce Hocalı Katliamı oldu. 21 yılda Azerbaycan Türkünün algısı, acısı, yarası dinmedi. Çünkü Azerbaycan bu haklı davasını bütün dünyaya tanıtmak yolunda büyük bir çaba sarf etti. Bugüne kadar bize en büyük desteği Türkiye devleti ve halkı vermiştir. İnanırım ki Türk haklı davasında başarıya ulaşacaktır. 200 yıldan beri Türk, Azerbaycan topraklarına karşı haksız iddialar süren, denizden denize büyük Ermenistan rüyasıyla yaşayan Ermeni siyaseti sona erecektir. Defalarca söylediğimiz gibi bugün bir daha buradan bir ülkenin milletvekili olarak tekrarlıyorum. Dünyada ikinci bir Ermenistan ülkesi kurulamaz. Buna Azerbaycan izin vermez. Biz Azerbaycan olarak bu facianın, soykırım olarak kabul edilmesi için sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Türkiye'deki dostlarımıza yanımızda olduğu için çok mutluyuz. Azerbaycan bir yer adı ama millet olarak biz Türk'üz. Burada bir anlaşmazlık olmasın. Biz her zaman Türk olarak kalmaya devam edeceğiz. Bu iki dev bayrak hep dalgalanacak. Ulu Önder Atatürk 1932 yılında Sovyetler Birliği dağılacak, altından Türk Cumhuriyetleri çıkacak, buna hazırlıklı olmalıyız demişti. 1991 yılında Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan bağımsızlığına kavuştu. Biz Azerbaycan'la Türkiye'yi komşu olarak görmüyoruz. İki ülkenin geleceğini bir devlet olarak görüyoruz. Bir millet iki devlet yok. Bir millet ve bir devlet olarak görüyoruz. İnşallah bu olacak çünkü milletin isteği bu" dedi.
Gürtekin, ‘Herzaman Azerbeycan Türkü’nün yanındayız’
    Hocalı ve Karabağ ile ilgili beşinci uluslararası konferansın düzenlendiğini hatırlatan Yalova Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği Başkanı Şemsettin Gürtekin, ‘Bundan önceki konferanslarımız ulusal değil, yerel düzeydeydi. 70-80 tane konferans düzenlemiştik. Orhangazi´de ve diğer illerimizde ,hem burada temsilcilik açıp hem de Hocalı ve Karabağ´ı tanıtmak için bir etkinlik düzenledik’ dedi.
    Konferansın Azerbaycan ve Türkiye halkı hayırlı olmasını dileyen Gürtekin, ‘İki ülkede yaşayan milletlerin kan kardeşliği var. Biz her zaman bu büyük yüce Türk milletinin hak ve hukukunu koruyacağız. Azerbaycan´daki kardeşlerimiz şundan emin olsunlar. Biz her zaman Azerbaycan Türkünün yanındayız, olmaya devam edeceğiz.’ Dedi
     Gürtekin sözlerine Mehmet Akif Ersoy, Mehmet Emin Resulzade’nin şiirleriyle son verdi.Konferansın ardından katılan herkese plaket verildi.