Dört gün sürecek Kongre’de 7 Çağrılı, 64 sözlü ve 187’si poster olmak üzere toplam 258 bildiri sunulacak.
Üniversitelerimizin Ziraat, Orman, Fen Fakülteleri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Araştırma Enstitüleri’nde çalışan bilim insanlarının süs bitkilerine yönelik olarak; ıslah ve genetik, yetiştirme teknikleri, biyoteknoloji, doğal bitkiler ve kültüre alma, hastalık ve zararlılar, mekanizasyon, hasat ve hasat sonrası fizyolojisi, muhafaza, tarihte süs bitkilerinin kullanımı, değerlendirme ve pazarlama gibi konularda yaptıkları araştırma–geliştirme çalışmaları 19 ayrı oturumda tartışılacak ve elde edilen sonuçlar Kongre sonrasında kitap halinde yayınlanacak.
Kongrenin son günü olan 9 Mayıs 2013 Perşembe günü saat 15.45-17.00’de “Süs Bitkileri Açısından AR-GE Öncelikleri” konulu panel düzenlenecektir. Panelde süs bitkileri Ar-Ge öncelikleri açısından değerlendirilerek geliştirilmesi için alınması gereken önlemler tartışılacak.
      6 – 9 Mayıs 2013 tarihlerinde yapılacak Kongre’ye Üniversitelerden, Araştırma Enstitüleri’nden, süs bitkileri sektöründe hizmet veren kooperatifler, dernekler, Esnaf Odaları ile üretici ve pazarlayıcı kuruluşlardan yaklaşık 350 kişinin katılması bekleniyor.
    Bu tip organizasyonlarda, araştırmacılar, öğretim üyeleri, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları süs bitkileri sektöründeki sorunları ve çözüm önerilerini, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri birlikte tartışıp değerlendirme imkânı bulmaktadır. Bu değerlendirmelerden elde edilen sonuçlar hem Ar-Ge faaliyetlerinin etkinliğinin artması hem de sektörün gelişmesi açısından büyük katkılar sağlayacaktır.