Basın açıklaması 6 Kasım Salı günü, Tike Restoran’da gerçekleşti. Yalova’da 41 yıldır üretim yapan Ak-Kim Kimya, ileri fiziksel arıtma yöntemiyle kötü su kalitesinde dahi çalışabilen elyaf teknolojisiyle üretilmiş “Ultrafiltrasyon Membran Filtresi” sayesinde susuzluk sorununa dünya standartlarında “yerli” çözüm getiriyor.

  Dünyada ultrafiltrasyon modülü üretimi konusunda söz sahibi olan 7-8 Batılı şirket bulunduğunu belirten Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri; “Türkiye’de ve çevre ülkelerdeki ilk ve tek üretici olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

    Su sıkıntısının gelecekte dünyanın birçok yerinde krize dönüşme ihtimalinin yüksek olduğunu, şirket olarak 1990 yılından beri “klor ve türevleri” üreterek, su ve su arıtma sektöründe var olduklarını belirterek, Ak-Kim Kimya’nın, su arıtma alanında edindiği deneyim ve pazar bilgisi sayesinde, 35 milyon dolarlık yatırım ve 5 yıl süren Ar-Ge çalışmaları sonucunda fiziksel arıtma yöntemiyle kötü su kalitesinde dahi çalışabilen elyaf teknolojisiyle üretilmiş “Ultrafiltrasyon Membran Filtresi” modülünü geliştirdiğini belirtti.

   Kipri açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; “TÜBİTAK’ın desteğini de aldığımız bu modül, suyun kimyasal özelliklerini değiştirmeden ileri fiziksel arıtma işlemi gerçekleştiriyor. Belediyelerin ve sanayi şirketlerinin atık sularını arıtarak yeniden kullanmasını sağlıyor, deniz suyunun tuzsuzlaştırılabilir hale gelebilmesi için ön arıtma yapıyor. Atık suların çevreye zarar vermesini engellerken, aynı zamanda suyun daha az tüketilmesini de sağlıyor. Bu modül sayesinde kullanılmaz halde bulunan tüm su kaynaklarını kullanılabilir hale getirebiliyoruz. Yüksek katma değerli bir ürün olan bu modülü, Yalova’daki fabrikamızda 2 bin 800 metrekarelik özel bir alanda üretiyoruz. Ak-Kim Kimya olarak yıllık 14 bin modül üretim kapasitesine sahibiz. Akualys markasıyla üretimini gerçekleştirdiğimiz ürünün farklı ülkelerde tescilini yaparak ve dünya standartlarını karşılayan belgelerini de alarak satışını gerçekleştiriyoruz.”

 

Yerli malı avantajı sağlıyoruz

   Türkiye’de bu alanda yaklaşık %70 pazar payına ulaştıklarını belirten Kipri, “Kendi Ar-Ge’mizle geliştirdiğimiz bu teknolojinin birçok avantajı var. Mesela daha önce yapılan tesislerde modüllerin 5 senede bir yenilenmesi gerekiyor. Bu modüllerin yenilenmesinde artık bizim ürünlerimiz tercih ediliyor. Yerli malı avantajı sağlayarak, ithal ikamesi yaratıyoruz.

  Dünyada ultrafiltrasyon modülü üretimi konusunda söz sahibi olan 7-8 Batılı şirket bulunuyor. Ak-Kim olarak Türkiye’de ve çevre ülkelerdeki ilk ve tek üretici olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

 

Öğrenciler için su deposu

  Ak-Kim olarak Yalova’daki Orgeneral Selahattin Risalet Demircioğlu Ortaokulu’na sosyal sorumluluk kapsamında bir su deposu kazandırdıklarını da anlatan Kipri, şöyle devam etti:

“340 öğrencimizin eğitim gördüğü Orgeneral Selahattin Risalet Demircioğlu Ortaokulu’na bir su deposu yaptırdık. Şehir şebekesinin kesilmesi halinde çocuklarımızın kullanabileceği bir su kaynağı yoktu. Bu bakımdan bizim için çok kıymetli bir çalışma oldu. Öğrencilerimize “Su” konulu kitap hediyemiz de oldu. Bu konulardaki çalışmalarımızı sürdürmek istiyoruz.”

 

“2023’e kadar 750 milyon dolar ciro hedefi”

   Onur Kipri, şirket olarak inovasyonu bir kurum kültürü haline getirmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, Türkiye’ye katma değer yaratacak, cari açığı azaltacak, kârlı ve sürdürülebilir büyüme sağlayacak her yatırımı değerlendirdiklerini belirtti. Kipri, “2023 yılına kadar 750 milyon dolar ciro hedefimiz var. Bu hedef doğrultusunda yatırımlarımıza devam ediyoruz. Mevcut ciromuzu ikiye katlayacak organik büyüme ve şirket satın alma fırsatlarını ciddi anlamda değerlendiriyoruz. Yeni kimyasalların üretimine yönelik projelerin fizibilite çalışmalarını sürdürüyoruz. Doğru stratejilerle ülkemizin içinde bulunduğu hassas dönemden daha da güçlü bir şekilde çıkmayı arzu ediyoruz” diye konuştu.

  Yalova Gazeteciler Derneği Başkanı ve Gazetemiz imtiyaz sahibi Ayhan Polat’ın; “Projeler, yatırımlar devam ediyor. Bu döviz kurlarından dolayı yatırımların durması söz konusu mu? Döviz kurları sizi ne kadar etkiledi?” sorularına, Ak-kim Genel Müdürü Onur Kipri; “Döviz kurları bizi çok fazla etkilemedi. Bizim alışımız ile satışımız arasında belli bir denge var. Hammaddelerimizin yarısı ithal ham maddelerdir, yarısı yerli ham maddelerdir. Bu şekilde üretim yapıyoruz. Birçok farklı sektörlerinde ham maddenin pahalı olduğunu görürsünüz. Bizim ürettiğimiz ham maddelerde TL bazında satarız. Dövizle ithal ederek yaptığımız ham maddeleri ya ihraç ediyoruz ya da dövize endeksli satmak durumundayız. Bu şekilde fazla bir açığımız olmadı.’

  Müşteri kaybı yaşadınız mı sorununa ise Kipri; ‘İsteyerek bazı müşteri kayıpları yaşadık. Riskli gördüğümüz bazı müşterilerden çıkmak durumunda kaldık. Bu dönemde risk yönetimi önemli. Krizlerden güçlü firmalar güçlenerek çıkıyor. Biz bu krizin geldiğini üç beş senedir görüyorduk. Tedbiri elden bırakmadık” dedi.

  Su ihtiyacını nasıl karşılıyorsunuz, alternatif planlarınız var mı sorusuna ise Kipri; “Günlük 10 bin metre küp deniz suyu tuzsuzlaştırma, barajdan çektiğimiz su miktarının yarısına düştü. Bağımlılığımızı da yükümüzü de azalttık” dedi.

   Satış ve Pazarlama Yöneticisi Burak Dalkılıç tarafından basın mensuplarına ultrafiltrasyon modülü ürününün küçük bir örneği tanıtıldı. Basın mensuplarının ürün hakkındaki sorularına cevap verilmesinin ardından basın açıklaması son buldu.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter