Ak-Kim Kimya Sanayi’nin 2012 yılı değerlendirme toplantısı, Ak-Kim Kimya Genel Müdürü Fatih Tanverdi’nin katılımıyla 12 Haziran Çarşamba günü Yalova’da gerçekleştirildi.

        Yaşanan ekonomik krize rağmen Avrupa pazarında tonaj bazında bu yıl yüzde 30 büyüme gerçekleştirdiklerinin altını çizen Ak-Kim Kimya Genel Müdürü Fatih Tanverdi, “Kağıt ve su kimyasalları satışlarında miktar bazında yüzde 49, tekstil kimyasallarında ise yüzde 22 artış gerçekleştirdik” dedi.

    2013 yılında yüzde 11 büyüme hedeflediklerini belirten Tanverdi, “Büyümemizin devamlılığını sağlayabilmek amacıyla 2013-2017 stratejik planımız doğrultusunda yatırımlarımız için toplam 90 milyon dolar tutarında bir bütçe öngörüyoruz. Bu yatırımlarımız doğrultusunda 2017 yılında net satışlarımızı iki katına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

5 milyon TL’lik Ar-Ge yatırımı ile 50 farklı ürün geliştirildi.

  Bir ülkenin kimya sanayisinin gelişmiş olmasının, o ülkenin önemli gelişmişlik göstergelerinden biri olduğuna değinen Tanverdi “Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarımızın meyvelerini toplamaya başladık. Toplamda 5 milyon TL Ar-Ge yatırımı yaparak, performans kimyasallarında 50 yeni ürün geliştirdik. Haziran ayında da yeni Ar-Ge binamızı devreye alacağız. Ar-Ge’den aldığımız rekabet gücümüzle, yatırımlarımıza önümüzdeki yıllarda da devam etmeyi planlıyoruz” dedi.

  Tanverdi ayrıca, Ak-Kim’in 2012 yılında Kalite Kontrol Laboratuvarı Modernizasyonu için 1,4 milyon TL,  Ar-Ge süreç ve ürün geliştirmesi için 1,6 milyon TL tutarında yatırım yaptıklarını ifade etti. 2012 yılında 7 milyon TL bütçeli Depolama ve Lojistik merkezi yatırımının  tamamlandığına da dikkat çeken Tanverdi, bu sayede depolama ve sevkiyat faaliyetlerinin uygun, güvenli ve verimli koşullarda gerçekleştirilerek maliyetlerin azaltıldığını ve fabrika içi lojistik trafiği kaynaklı muhtemel risklerin ortadan kaldırıldığını ifade etti.

  2013 yılında Ar-Ge yatırımlarına hız kesmeden devam edeceklerini söyleyen Tanverdi “Yeni Ar-Ge binamız için 5 milyon TL’lik bir yatırım gerçekleştirdik, yeni Ar-Ge binamızın Haziran ayında teslim edileceğini öngörüyoruz. Ayrıca 1,4 milyon TL tutarında Ar-Ge ve laboratuar cihazları yatırımı gerçekleştirdik” dedi.

"Sürdürülebilir kalkınmaya destek veriyoruz"

  Ak-Kim Kimya’nın sürdürülebilirliği her zaman ön planda tuttuğunu belirten Ak-Kim Kimya Genel Müdürü Fatih Tanverdi, özel sektörün sürdürülebilir kalkınma yolundaki evrensel ilkelerinin yaygınlaşmasına öncülük eden Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni 2007 yılında imzalayarak, Türkiye’de sürdürülebilirlik alanında örnek şirketlerden biri olduklarını vurguladı.

  Ak-Kim, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi kapsamında her yıl çevre, iş sağlığı, insan hakları gibi konularda belirlenen ilkelere uygun çalışma anlayışını benimsediğini bir raporla ortaya koyuyor. Ak-Kim’in global kriterlere göre bu alanlardaki çalışmalarının ölçümlenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Tanverdi “Sürdürülebilir kalkınma anlayışı hem birey, hem de kurum olarak yarınlara yaşanılası bir dünya bırakmak için önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Ak-Kim’in inovatif çözümlerini doğaya ve topluma olan sorumluluk bilinciyle birleştirdiğini vurgulayan Tanverdi “Çevrenin korunmasını toplumsal ve kurumsal sürdürülebilirlik çalışmalarımızın ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz” dedi.

      Tanverdi, ‘1993’te gönüllülük esasına dayanan Üçlü Sorumluluk Taahhüdü’ne imza atmış bir şirket olarak, Türkiye’de bu programı uygulayan öncü kuruluşların arasında yer alıyoruz’dedi.

 

Suyun, sürdürülebilir ekonomik kalkınma için önemine değinen Tanverdi, Ak-Kim’in su arıtımı ve geri kazanımında yenilikçi ürünler geliştirdiğini ifade etti. Tanverdi “Tesislerden atık olarak çıkan hidroklorik asit çözeltisini geri alarak, suların arıtılmasında kullanılan bir ürün olan demir (III) klorür üretimini gerçekleştiriyoruz. Bu şekilde 2012 yılında yaklaşık 5.000 ton hidroklorik asit çözeltisinin tesise kabulünü yaparak geri kazanımını sağladık” dedi.