Raporu hazırlarken Dernek, etik konusunda uzman ve bilimsel çalışma yapmış çok sayıda farklı üniversitelerden akademisyenlerin görüşlerini alarak hazırlandı.

Dernek Başkanı Apaydın, raporun çok kapsamlı amacının olduğunu belirtti. Bu amaçlardan birinin üniversitelerde etik konusunda yaşanan sorunları ve kaynaklarını tespit etmek ve bu sorunlara yönelik çözüm önerileri sunmak olduğunu vurgulayan Apaydın, aynı zamanda akademisyenlerin görüşlerini yetkili mercilere ulaştırarak demokratik yönetimin sağlanmasına da katkı vermek olduğunun altını çizdi.

Apaydın raporun diğer amacının ise yükseköğretimde kaliteyi ve bilimsel çalışmaların niteliğini ve niceliğini artırmaya katkıda bulunmak olduğunu da belirtti.

29 önemli öneri ve değerlendirmeden oluşan raporun titizlikle ve kapsamlı şekilde hazırlanan raporun, üniversitelerde etik konusunda yaşanan çeşitli sorunların bilimsel olarak tekrar tartışmaya açılmasına fırsat vereceği de görülmekte.

Önerilerin önemli kısmının ise uygulanmasının üniversitelerde büyük değişimlere neden olabileceği de düşünülüyor.

Etik değerlere bağlı kalmakla “eğitim kalitesi ve üniversitelerin yenilik yapma kapasiteleri” arasında ilişki olduğunu söyleyen Apaydın, ülkenin kalkınması için etik bilincin ve duyarlılığın geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Raporda en dikkat çeken husus etik bilincin ve duyarlılığın artması için planlı, sürekli ve kapsamlı eğitimin gerekliliğinin vurgulanması oldu. Ayrıca raporda yönetim pozisyonunda olan akademisyenlerin inisiyatif alarak etik konusunda irade göstermeleri durumunda akademisyenlerin ve personelin etik ilkelere dikkat ederek daha verimli çalışacağı da belirtiliyor.

Raporda ayrıca akademisyenlerin atama ve yükseltilmelerinde temel kriterin performansları olması gerektiği tespit edilirken, performans ölçümün de objektif bir şekilde yapılması öneriliyor. Raporun en dikkat çeken önerileri arasında ise üniversitelerin etik değerlere bağlı kalmaları durumunda itibarlarının artacağı ve dolayısıyla da toplum tarafından saygı görmelerinin yanında toplumdan daha fazla destek alacakları da vurgulanıyor. Apaydın, bu raporu hazırlayarak Akademide Etik Derneğinin misyonunu gerçekleştirmede önemli bir adım attığını söyledi ve Derneğin her yıl düzenli olarak “etik raporları” hazırlayacağını belirtti.