Termal ilçesine bağlı, Üvezpınar, Gökçedere mahalleleri ile Akköy, Yenimahalle köyleri ve Çınarcık ilçesine bağlı Çalıca köyünde yaşanan susuzluğun ana nedenin Üvezpınar’da bir balık üretme merkezi olduğunu söyleyen Termal Tarımsal Kalkanma Kooperatif Başkanı Murat Akan ve Üvezpınar Muhtarı Eyüp Akan gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Akan, gazetemiz imtiyaz sahibi Ayhan Polat’a yaptığı açıklamada, susuzluğun kaynağının, Üvezpınar Köyü’nde, 1994 yılından bu yana Yusuf Harputlu tarafından işletilen, Harputlu Alabalık Tesisleri olduğunu söyledi. Ayrıca bizim hiç kimseyle şahsi bir meselemiz yoktur.Tek isteğimiz su kesintisinin olmaması ve dere suyunun kirlenmemesidir.

  Yalova İl Özel İdaresiyle bu işletmenin 1994 yılında yaptığı protokolün hala geçerli olduğunu söyleyen Akan, “Alabalık üreten tesisin işletmecileri, su kaynağının yönünü değiştiriyorlar. Bu da Üvezpınar, Gökçedere, Akköy, Yenimahalle ve Çalıca’nın susuzluğuna yol açıyor.Bu duruma yetkililer seyirci kalıyor, Harputlu Alabalık Tesisleri resmi kurumlar tarafından korunup, kollanıyorlar” dedi.

  Beş adet olması gereken balık üretim havuzunun, 12’ye çıkarıldığını söyleyen Akan, “Üretim tesislerindeki alabalıklar için, iki mahalle, üç köy susuz bırakılıyor. Bu nasıl bir anlayış, anlamakta zorluk yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

“Hiç bir yetkiliye derdimizi anlatamıyoruz” şeklinde sözlerini sürdüren Akan, bu yetmiyormuş gibi bir de bu tesislerin yanı başına aynı kişiler tarafından, harmankaya A tipi mesire alanı adı altında otel yapılmak isteniyor” dedi.

  Akan, “19 Nisan 2013’te yapılan otel ihalesine, DSİ Bölge Müdürlüğü, Yalova Orman İşletme Müdürlüğü, Termal Belediyesi, Üvezpınar, Gökçedere, Akköy, Yenimahalle muhtarları, Termal Tarımsal Kalkanma Kooperatifi ve yöre halkının tepkisini, istememesine rağmen bu ihale büyük bir gizlilik içinde yapıldı.

Bu ihaleye, Termal Tarımsal Kalkanma Kooperatifi olarak girdik.%510 artırımla ihale bizde kaldı.Bir ay sonra ihalenin iptal edildiğine dair belge elimize ulaştı.Ayrıca Termal Belediyesi’ne de, ağır siyasi baskı yapılmaktadır.

  Bu ihalenin iptal edilmesinde, iktidar partisinin yöneticilerinin rolü olduğu iddaları var. Bizler, Termal Tarımsal Kalkanma Kooperatifi yöneticileri ve Üvezpınar yöre halkı olarak bu otel projesinin yapılması taraftarı değiliz. Yapılması düşünülen otel projesi ile, susuzluğun kat kat artacağı kanısındayız.Otel izninin, tamamen iptal edilmesini istiyoruz.

İptal idilen otel ihalesinin ne zaman yapılacağı konusunda Çevre ve Orman İl Müdürü yetkililerinden bilgi alamıyoruz.İhalenin hangi tarihte yapılacağını, “gazetelerde yayınlanacak resmi ilanlardan takip edin” şeklinde öneriler alıyoruz.Bir çifte standart uygulanıyor. Harputlu Alabalık Tesisleri, iktidar partisinin yetikilileri tarafından korunup kollanıyor. Bizilerin sesine kimse kulak vermiyor, sorunlarımızı iktidar parti kanadı dinlemiyor” şeklinde konuşarak tepkilerini dile getirdi.

Pehlivan, “Bilmeden, konuşuyorlar”

AK Parti Yalova İl Başkanı Mustafa Pehlivan, Üvezpınar, Gökçedere, Akköy ve Çalıca’nın susuz kalmasını, altyapı eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.

  Pehlivan, gazetemiz imtiyaz sahibi Ayhan Polat’ın sorduğu, geçtiğimiz günlerde yapılan bir basın toplantısında, “Termal ilçesinde yaşanan susuzluğun kaynağı,Üvezpınar’daki bir balık üretim merkezi olduğu iddiaları doğru mu?” şeklindeki soruya, Pehlivan, “Bu konuda bilen de bilmeyen de konuşuyor. Şehrin imarı ve mimarileriyle ilgili bir tek kelime edemeyenler, bu konuda ahkam kesiyorlar.

Susuzluğun ana konusu, suyun dağıtımında bir eksikliğin yaşanmasıdır.Kaynağında su mevcut.Kaynakta bulunan suyun Üvezpınar, Gökçedere, Akköy ve Çalıca’ya gelmesini sağlayan ishale hattında eksiklikler var. Susuzluğun ortadan kalkması için çalışmalar başlatıldı.İki ayrı ishale hattı ihalesi önümüzdeki günlerde yapılacak.Bu konuda beyanat verenler, konunun özüne önce bir insinler, araştırsınlar, sorsunlar.Sonra basın mensuplarına açıklamalarda bulunsunlar” şeklinde konuşarak tepkisini gösterdi.

 

Coşkun, “Su çalıştayı yapıldı, katılım olmadı”

  AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Termal ilçesi ve Çınarcık lçesine bağlı Çalıca köylerinde yaşanan susuzluğu şu sözlerle değerlendirdi; “Geleceğin en değerli nimeti sudur. Yalova su konusunda çok şanslı bir kent. Sn. Valimizin girişimleri ile ilimizde bir “Su Çalıştayı” yapıldı.Bu çalıştaya katılım olmadı. Bazı muhtarlarımız  kayıp-kaçağın ne anlama geldiğinden haberleri yok. Kayıp-kaçağı %50’ler oranında olan bir ishale su hatına sahipsiniz, bunu değiştirmek için bir çaba sarfetmezseniz susuz kalırsınız.

Üvezpınar’daki balık tesislerinin konuyla bir alakası yok.su hattında sorun var. Bu konunun çözümü için çalışmalar başlattık. Bir daha su sorunu çekilmeyecek şekilde çalışmalar yapılıyor” dedi. Haber: Ayhan Polat