İçişleri Bakanlığınca, 27 Şubat 2020’de görevinden uzaklaştırılan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, ofisinde ağırladığı Haydar Akar’ın; siyasette Türkiye’nin yetiştirdiği önemli figürlerden, önemli isimlerden biri olduğunu, özellikle Kocaeli için lider isimlerden biri olduğunu söyleyerek basın toplantısı düzenledi.

Salman, “Benim için, Yalova için, CHP için yaptıklarından dolayı çok teşekkür ediyorum”

Akar’ın, Cumhuriyet Halk Partisi için ayrı bir önemi olduğunu belirten Salman, “Milletvekilliğinin yanı sıra uzun yıllar Parti Meclisinde görev yaptı. Buralara gelmek kolay değildir. Kendisi Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkan Vekilidir. Meclisi yönetmek, bu mertebeye gelmek kolay değildir. Haydar Akar, siyasi çizgisi hep yukarıya giden örnek alınacak bir siyasi büyüğümüzdür” açıklamasında bulundu. Vekil Akar ile diyaloglarının 2014 seçimlerinde başladığını belirten Vefa Salman, “Seçim döneminde bizimle birlikte adliyede kamp kurdu adeta.

Bizim hakkımızı Yalova’nın Yalovalının hakkını, Cumhuriyet Halk Partisi’nin hakkını savundu. İkinci seçimde yine buradaydı. Beni hiç yalnız bırakmadı. Kendisinin siyasi tecrübesinden her zaman feyz aldım, almaya da devam ediyorum” diyerek düşüncelerini ifade etti.

7 Eylül 2021 Salı günü duruşması olduğunu aktaran Salman, Haydar Akar’ın duruşma için kendisine manevi destek vermek üzere Yalova’ya geldiğini belirterek, “Kendisine çok teşekkür ediyorum. Bugüne kadar benim için, Yalova için, Cumhuriyet Halk Partisi için yaptıklarından dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

Akar, “Bugün yargı bağımsızlığından söz etmek mümkün değil”

Vefa Salman’ın ardından basın açıklaması yapan Milletvekili Haydar Akar, 2014 ve 2019 seçimlerinde Vefa Salman ile kader birliği yaptıklarını belirtti.

Akar, “Burada olumsuzlukların yaşandığı günlerde çözüm yolları için uğraştık. Yalova Vefa Salman’ı seviyor ve sevmeye de devam ediyor. Bugün Yalova’nın seçilmiş belediye başkanı Vefa Salmandır.  Evet kendisi şu an bir mahkeme süreci yaşıyor. Türkiye’de ve dünyada eşi benzeri görülmemiş bir mahkeme süreci yaşıyor” diyerek Vefa Salman’ın ödüllendirilmesi gerekirken, cezalandırılmaya çalışıldığı bir süreç yaşadığını kaydetti.

Bu sürecin iki ayağı olduğunu belirten akar, “Bir tanesi yargının nasıl siyasallaştığının en iyi örneklerinden biri olmasıdır.

Türkiye için hep bir idealimiz vardır; Atatürk’le başlayan bağımsız yargı ideali. Biz bu ideali sürdürüyoruz. Ama bugün, yargı bağımsızlığından söz etmek mümkün değil. Hem bu örnekte olduğu gibi, hem de Türkiye’deki başka örneklerde olduğu gibi. Ergenekon, FETÖ/PD, daha çeşitli davalarda görebiliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Akar, “kendilerinden olanları asla suçlamıyorlar”

Uzun yıllar Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu üyeliği yaptığını belirten Akar, “Sayıştay Raporu’nun ne demek olduğunu biliyorum. Sayıştay Raporu üzerinden değerlendirmelerin, suçlamaların nasıl olduğunu çok iyi bilirim.

Sayısız genel müdür, sayısız kamu teşekkülü bürokratları hakkında suç duyurusunda bulunmuşluğumuz var.

Komisyonda görev aldığımız zamanlarda bu sürecin nasıl yürütülmesi gerektiğini bilenlerdenim. Ama son zamanlarda maalesef bu süreç siyasallaştığı için kendilerinden olanları asla suçlamıyorlar. Sayıştay Raporları tespit edilmiş olsa da, yargılama veya soruşturmaya izin verilmiyor.

Yalova örneğinde bakıldığında bugün; 956 ilçe belediyesi, 30 tane Büyükşehir, 51 tane il belediyesinde bu olayların az veya çok yaşandığını görüyoruz. Bu soruşturmalar açıldığında halk tarafından seçilen belediye başkanları görevden alınmış olsa Yalova örneğinde olduğu gibi, şu anda Türkiye’de halk tarafından seçilen belediye başkanı kalmaz.

Bunu a partisi, b partisi olarak tanımlamıyorum. Mutlaka soruşturmalar var ve Yalova Belediyesinde Sayıştay ve müfettişler tarafından tespit edilemeyen bir yolsuzluğun, bir zimmete geçirme olayının belediye başkanının iç denetim yaptırması sonucu tespit edilmesi ve bunun hakkında suç durusunda bulunması sonucu oluşan bir ortamda, belediye başkanı görevden alınıyor.’’

Akar, “O zaman göreve iade edeceksiniz”

‘’Buna yolsuzluk deniyor, zimmet deniyor. Başka bir taraftan baktığınız zaman delillerin karartılması, delillerde tahribat yapılmaması ya da başka delillerin koyulmaması anlamında bir tereddüt olduğu için görevden alındığı iddia ediliyor. Tamam kabul. İki aylık, üç aylık süre deliller toplandı. Nitekim delilleri mahkemeye, savcılığa sunan Vefa Salman’dır.  O zaman göreve iade edeceksiniz. Neden etmiyorlar biliyor musunuz; Vefa Salman görevden alındığında bu ülkeyi yönettiğini iddia eden kişi kendi partisinin grup toplantısında iki ay için atanmış bir vatandaşı, bir il belediyesine başkan olarak takdim etti ve rozet taktı.

Peki bunu neden Yalova’da yaptılar. Çünkü burada meclis çoğunluğu Vefa Bey’in mensubu olduğu siyasi partide olmadığı için.

Çünkü Kayyum atayamıyorlar. Kayyum atanması için belediye başkanının terörle ilgisinin olması gerekiyor. Fakat, Yalova’da kimsenin terörle ilgisi yok. Bunun zimmetle olması da mümkün değil çünkü o kadar çok denetleniyor ki bizim belediyelerimiz, muhalefet belediyeler, sürekli Sayıştay memurları, İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından denetleniyorlar. Bu iyi bir şey. Çünkü yolsuzluk yapmak niyetinde olan biri bile yapmaz bunu.’’  

Akar, “Bu halkın iradesine ipotek koyma girişimdir”

‘’Peki yargı neden bu kadar yavaş işliyor. Yavaş işletiyorlar. Umarım kısa zamanda sonuçlanır.

Adil, vicdan sahibi yargı mensupları vardır. Siyasallaşmamış, cesur yargı mensupları vardır. Umarım bir an önce bu durumu karara bağlarlar. Maalesef, HSYK’nın yapısından dolayı, onların gelecekle ilgili bireysel beklentilerinden dolayı, sıkıntıları olduğu için bunların da bağımsız bir şekilde yürümediğini görüyoruz.

Şu an bilirkişi raporu bekleniyor. O rapordan ne çıkacak bilmiyorum ama insan suçlu olsa kendisi gidip delilleri savcılığa vermez.

Bu davadan çıkacak bir tek şey var; mutlaka cezalandırılması gereken insanlar var. Çünkü davaya baktığınız zaman, Vefa Salman öncesine gidiyor.

Araştırmalarda 2010’a kadar gelinmiş. Vefa Salman açığa alınıyor. 2010-20214 arası belediye başkanlığı yapan kim olursa olsun o suçludur demiyorum ama ifadeye çağrılmıyor.

Demek ki bu bir siyasal linç girişimidir. Bu halkın iradesine ipotek koyma girişimdir. Bunu yargı ile başarmak istiyorlar, bunu siyasal yöntemlerle, yürütmenin kendisine tanınan bir takım yasal hakları kendi siyasi düşünceleri lehine kullanmak yöntemiyle başarmaya çalışıyorlar. Ama, hem buradaki mahkeme sürecinde, hem de Yalova halkının buna izin vermeyeceğini düşünüyorum.’’

Akar, “Kalkın iradesi önünde kimse duramaz”

‘’Bu davanın bir an önce sonuçlanması gerekiyor. Ben burada Yalova Belediyesi’nin gerçek belediye başkanına geldim. Gerçek belediye başkanı, bizi maalesef ofisinde karşılamak zorunda kaldı. İnşallah en kısa zamanda da belediyede buluşacağız. Yalova için tekrar ne yapacağımızı birlikte düşünmeye başlayacağız.

Hukukun içerisinde masumiyet karinesi denen bir durum vardır. İnsanlar suçlanabilir ama bu suç bir karara bağlanana kadar kişi suçsuzdur.

Eğer böyle olmazsa, kamu kurumlarında sadece belediyeleri kastetmiyorum yönetici bulamazsınız. Hepsini açığa alınmış olması gerekir.

Eğer masumiyet karinesi işletilirse, Vefa başkanın görevine dönmesi gerekir. Bu mahkeme sürecini beklememeleri gerekiyor. Mahkeme olumlu veya olumsuz karar verebilir. Bu iki yıl veya üç yıl sürebilir.

Artık, İçişleri Bakanlığının Vefa Salman’ı göreve iade etmesi gerekiyor. Çünkü masumiyet karinesi var. Artık delil karartma diye bir durum söz konusu değildir.

Soruşturması bitmiş, mahkeme sürecini geçmiş, artık görevine devam etmesi gerekiyor. Ama bu durumu siyasallaştırdıkları için bu noktaya geldik.

Ben inanıyorum, Yalova halkı da inansın buna; eğer bu durum en kısa sürede gerçekleşmezse, ilk seçimde Yalova halkının ciddi bir ders vereceğini düşünüyorum. Halkın iradesi önünde kimse duramaz” açıklamasında bulundu.

Haber-fotoğraf/Rukiye Polat