Akın, doğa harikası ve  oksijen deposu  olan Yalova’nın  doğal zenginlikleri,  yeşil bitki örtüsü, denizi, şelaleri, şifalı  kaplıcaları ile  “2013 yılı Turizm Stratejileri” arasında 2 hedefin öneminin  kavranması gerektiğini söyledi.

İlk hedef, şifa arayan 50 yaş üstü kitle, sağlık turizmi, ikinci hedefinde, 16-29 yaş arası gençlik turizmi doğa su ile gelen sağlık olduğunu belirtti.

“Yalova sağlık turizmi yönünden stratejik bir öneme sahiptir”

Erdilli Termal Otel Genel Müdürü Cemal Akın, sağlık turizmi hakkında şunları söyledi; “Yalova bu yönden önemli bir potansiyele sahip, sağlık turizminde doğal avantajlarımızı,İlçelerimizde bulunan şelaleler, yayla, kum, deniz, kaplıca suyu  ve  doyumsuz  çam ormanlarının bulunduğu doğayı çok iyi  değerlendirmeliyiz. 50 yaş üstü turist profiline en iyi hitap edecek nadir kentlerden Yalova...

 Modern insan, hem sağlığını koruyup geliştirmek, hem de doğal  etkin tedavilere ulaşmak için sağlık hizmetlerine ulaşmak istiyor.

Giderek "çok" yaşlanan bir dünya nüfusu sağlıklı yaşlılık yaşamak istiyor, hatta yaşlanmamak istiyor. Sağlıklı olmak, yalnızca fiziksel olarak değil, aynı zamanda ruhsal olarak, "fit olmak" gerekiyor.

Günümüz  yerli ve yabancı turist tatil ile doğal sağlığı, bütünsel olarak benimsiyor. Günümüz insanı sadece sağlık ve tedavi amaçlı değil, güzellik ve "yaşlanmamak" (anti-aging) için de araştırmalarını genişletiyor. Bu gelişmeler sağlık turizmi kavramını bizlere tanıtıyor.

Sağlık turizmi dünyada ve ülkemizde hızla gündeme oturan bir "yeni" turistik eğilim olmakla kalmıyor, sağlık turizmi sektörü de hızla büyüyüp gelişiyor. Bütünsel olarak Yalova, ilçe ve köyleri ile beraber gürültüden ve stresten uzak, eşsiz ıhlamur,kekik ve çam kokuları arasında, stres ve şehir gürültüsü ortamından uzak, bol oksijenli havası, doğa ile baş başa, organik yiyecekleri, şifalı kaplıca suyundan çıkıp, denize girebilecekleri sağlık turizminde pilot il olabilme özelliklerine sahip bir il.

Yalova’da, sağlık turizminin geliştirilmesi için acilen bu yönde vakit kaybedilmeden çalışmalara ihtiyaç var. Bütün kurum ve kuruluşlara ve sektördeki turizmcilere önemli görevler düşüyor. 

Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı  destekleri ve Yalova Üniversitesi işbirliği ile turizm haftasında veya belirlenecek herhangi bir tarihte, “Yalova Sağlık Turizmi” konulu Ulusal ve Uluslar arası  bir etkinlik düzenlenilebilinir.

Turizm sektöründe ayrıcalık yaratılması adına, 50 yaş üstü Turizm Kongresi çalışmaları hazırlanabilinir. 50 yaş üstü arayışları geliştirmek, deneyimleri paylaşmak, yeni planlarla teşvik etmeye yönelik  girişimci ve yatırımcılara yeni imkanlar oluşturulmalıdır. Bu alanda uzun vadede 12 aya sürdürülebilme ve yayma potansiyeli nedeniyle, Yalova sağlık turizmi yönünden stratejik bir öneme sahiptir.50 yaş üstü nüfus, turizm talebini etkileyen önemli faktörlerden biridir. 50 yaş üstü kişilere yönelik, turizm işletmelerinin önemle üzerinde durması gerekli olduğu kanısındayım.” Şeklinde düşüncelerini açıkladı.

Gençlik turizmi hakkında ise Akın şunları söyledi; “Gençlik turizmi, 136 milyar dolarlık hacme ulaştı. Dünya Genç ve Öğrenci Seyahatleri Konferansı (WYSTC) verilerinden alınan bilgilere göre, Gençlik Turizmi yaşları 16-29 arasında değişen, gençlerin yüzde 70’i eğitim, dil eğitimi, çalışma ve gönüllü kamplara katılım amacıyla tatile çıkıyor. Gençlik turizmi ile ilgili verileri derleyen ve bu yönde çalışmalar yapan WYSTC her yıl bir ülkede yıllık konferansını gerçekleştiriyor. Bu gelişmeleri yakından takip etmeli ve Yalova’da gençlik turizmine uygun çalışmalar yapmalıyız.

Yalova, sürekli değişen, gelişen bir şehir olması nedeniyle, Kültür Turizmi, Sağlık Turizmi (Termal Turizm), Doğa Turizmi, Deniz Turizmi, Gençlik Turizmi  ve Spor Turizmi oluşturularak çok alternatifli turizm ortamı sunabilmelidir. 

Eko turizm planlaması yapılmalı, bitki çeşitlerinin daha çok tanıtımı olmalı, alternatif bir turizm çeşidi olan Kamp ve Karavan Turizminin geliştirilmesi için gereken önemin verilmesi, yeni alanların belirlenmesi çalışmalarına başlanmalıdır. Yayla turizminin yanı sıra diğer turizm türleri ile ilgili planlama ve altyapı çalışmaları sırasında, belediye ve kaymakamlarımızdan uygun alanlarla ilgili yer belirleme çalışmaları yapılmalıdır.” Dedi.  

2013 yılı boyunca alınması gereken turizm tedbirleri

  Bütün kurum ve kuruluşların kontrollerini arttırması, vatandaşın güvenliğini üst düzeyde korumaya alınması, turizm alt yapısının geliştirilerek hizmet kalitesinin arttırılması için devam etmekte olan ve sezon öncesi bitirilebilecek, alt yapı hizmetlerinden bakım, onarım, çevre düzenlemeleri çalışmalarının ve inşaat faaliyetlerinin bitirilmesi, Yalova, Çınarcık-Esenköy-Armutlu olu genişletme çalışmalarının hızlandırılması, trafik akışına düzenlemesi ve gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması şart olduğunu vurgulayan Akın; “Turizm sezonu öncesi yerel yönetimlerin haşere ile mücadele konusunda daha duyarlı davranmaları, çevredeki plaj, kıyı ve koyların temizliği, havuzların kontrolü, görüntü ve gürültü çevre kirliliğinin önlenmesi ve turizmin yoğun olduğu merkezlerde araç park yerlerinin düzenlenmesi, kaldırım işgallerinin önlenmesi, kara ve deniz araçlarının denetimi, başıboş köpek ve kedilerin ıslahı, can ve mal güvenliğine karşı daha etkin önlem alınması, şelalelerin bakımı ve çevre temizliğinin yapılması gerekir” şeklinde konuştu.

Karayolu güzergâhında yer alan ören yerleri yönlendirme levhaları ile trafik işaret levhalarının yıkık ve okunamayacak durumda olması trafik kargaşasına, kazalara ve görüntü kirliliğine neden olduğunu söyleyen Akın;“Taksi, minibüs, midibüs ve otobüs şoförlerine turizm konusunda eğitim seminerleri verilmesi, kılık kıyafetlerinin düzenlenmesi ve ticari taksilerin standartlarının yükseltilmesinin, Yalova için iyi örnek olacaktır.  

Gıda üretimi yapan ve satan işyerlerinin denetlenmesi, özellikle sahte içki satan işletmelere en ağır cezaların verileceği hatırlatılmalıdır.

Sürdürülebilir turizm kapsamında ilimizde turizm bilincinin geliştirilmesi, turizm amaçlı  günübirlik tur düzenleyen araç faaliyetlerinin denetlenmesi, turizm işletmelerinde çifte rezervasyonların önlenmesi, turizm hekimliği uygulamasının sağlanması, özel güvenlik teşkilatının kurulması ve kalifiye eleman çalıştırılması, Avrupalı ve Arap turistlerin, ülkemizi tercihlerinde herhangi bir sapma olmasını engellemek için, önleyici ve caydırıcı tedbirleri uygulaması önemlidir.” Şeklinde konuşarak, Yalova’ da ki turizmin gelişmesi için bunların yapılmasının gerekli olduğunu ifade etti.