Basın toplantısında Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, ‘Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın organizasyonuyla geçen hafta Amerika’ya 12 kişilik bir heyetle gittik. Öncelikle çok verimli bir gezi oldu. Dünyanın ekonomik anlamda merkezi olan bir ülke ölçekleri büyük olduğu bir ülke. Türkiye’nin çıkaracağı çok önemli dersler olduğunu düşünüyorum. Dünyanın her yerinde olduğu gibi Amerika’da da geçlerimiz, öğrencilerimiz iş adalarımız büyük bir potansiyel oluşturmuşlar. Oradaki geçlerimizle iletişim korduk. Devletimizin Elçilik ve Konsolosluk düzeyinde temasları oldu. Ama esas olarak gezinin iki ana amacı vardı. Birincisi, afetlere yönelik tecrübe paylaşımıydı. İkincisi, bilişim ve ekonomiyle ilgili toplantılarımız oldu.” Dedi.

 

       Türkiye’nin afet konusunda geldiği noktayla beraber iyi  birikimi sahip olduğunu belirten Koçal, ‘Türkiye’nin, 1999 Maramara Depremi’nden, sonra azımsanmayacak bir tecrube yaşadığını, ancak orada ölçek anlamında faydalanacak dersler olduğunu söyledi.

 İkincisi ise bilişim ve ekonomik düzeyinde ziyaretimizdi.  Bilgi toplumu gereğini yapmadığımız zaman, hem ülke olarak hem de kuruluş olarak gelişemeyeceğimizi anladık.” Dedi

 

“AMERİKAN’IN TÜRKİYE’DEN BEKLENTİLERİ VAR”

 

 

      Amerika’daki Türk iş adamlarının ve gençlerin kendi ülkeleri için ne kadar çabaladıklarına değinen İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Alkış, “Çok faydalı bir ziyaret ve gezi oldu. Bunları rapor haline getirdiğimizde, sizleri daha ayrıntılı bilgilendireceğiz. Orada çok sayıda iş adamlarının, geçlerin ülkeleri için ne kadar çabaladıklarını gördük.

Kendi menfaatlarını bir kenara atıp, ülkeleri için çırpınıyorlar. Hem bölgemize hem ilimize bakışlarında büyük bir değişiklik olmuş. Ne kadar ileri bir düzeye geldiğimizi orada gördüm. Amerikan toplumun ve Amerikan’ın Türkiye’de beklentileri olduğunu gördüm” diye konuştu.

 

Amerika’yla 5 bin dolar düzeyinde çok düşük bir ihracat hacmini olduğunu söyleyen YTSO Yönetim Kurulu Başkanı Özel, ‘Amerika’ya yılda 5 bin dolar düzeyinde son derece düşük bir ihracatımız var. Amerika, son derece tüketici bir toplum. Bizim Amerika’ya ihracatımızı artırmamız için Türkiye’nin Yalova’nın çok çalışması gerekir. Oradaki iş adamlarıyla yaptığız görüşmelerde, Türkiye’nin ihracatını kolaylıkla 50 bin dolara çıkarabileceğini söylediler. Çünkü Amerika ithalat yapan bir ülke, tüketen bir ülke. Orda oluşturulan Türk Amerikan iş dernekleri var ki, bizler de oraya üye olmak için başvuruda bulunduk. Yalova’ya, Amerikalı iş adamlarının gelmesi için ve ticaret hacmini artırması için son derece önemli.

Diğer yandan Google ziyaret ettik, bizlere bir brinfik verdiler. Bizlere düşen ise bu yararlı gezinin sonuçlarını Yalova’mıza taşımak.” Dedi.

Haber-foto Halil Fidan