Kadın Meclisi ''10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'' nedeniyle insan haklarını konuştu. Kadın Meclis Başkanı Nurten Anıl, insan hakları gününün çıkış noktasına değindi. Dünya insan hakları günü 1948 yılında insan hakları evrensel beyannamesinin imzalandığı gün olan 10 Aralık’ta kutlanmaya başlandı.

   70 yıldır kutlanan günün amacı, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra devletler bireylere tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmasını sağlamaktır. İnsan hakları birleşmiş milletler insan hakları komisyonu tarafından hazırlandı. Paris’te yapılan genel kurulda 6 sosyalist devlet bu ilkelerin bazılarının ''burjuva sınıfından olan insanların sınıf çıkarını koruduğunu ve işçi sınıfın egemen sınıflar ile uzlaşmak zorunda bırakacağını, bu neden ile çekimser kalacaklarını belirtmişlerdir. Bu ülkeler ile Suudi Arabistan ve Güney Afrika birliği dışında kalan üyelerin onayı ile kabul edilmiştir.

   Yaşam hakkı, özgürlük ve kişi güvenliği, adil olarak yargılanma, ifade özgürlüğü, eğitim, özel yaşam ve aileye saygı hakları. Kişilerin din, dil, ırk, etnik köken, ulus, ekonomik durumu ve cinsiyete bakılmaksızın sahip olduğu haklardır. Kısaca,''İnsan hakları bütün insanların, sahip olduğu temel hak ve özgürlüklerdir''.

İnsan Hakları Beyannamesi’nin, 1.maddesi ''Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar'' ve 17. maddesi ''kimse mülkiyetinden keyfi olarak yoksun bırakılamaz'' der. Oysa herkes eşit ekonomik koşullarda doğmadığından, günümüz kapitalist dünya düzeninde bunun olması imkansızdır.

   Nurten Anıl; “Politikaların yoksul bıraktığı insanlar, Yemen’de açlıktan ölen çocuklar, Arakanda ve Doğu Türkistan’da işkence gören insanlar, kadın cinayetleri, çocuk ve hayvan istismarları ve daha nice haksızlıklar yapılırken ‘Gün’ anlamını yitiriyor. Her şeyin başı sevgi ve vicdan. Aklı ve vicdanı hür olan sevgi dolu saygıdeğer çocuklar yetiştirmeyi başardığımız da zaten sorunlar ortadan kalkacaktır. Buna tüm kalbimle inanıyorum. Socrates’in sözü ile noktayı kayalım; ‘Haksızlığı aramak için lamba kullanmak gerek’ karanlığa ışık tutmak amacımız olmalıdır” dedi.

   Kapasite geliştirme programının konuğu, Kent Konseyi Yönetim Kurulu üyesi, Muhtarlar Derneği Başkanı ve İl İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Mustafa Kandemir, komisyonun seçimi, çalışmaları üyeleri hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. 

Oldukça verimli geçen toplantı soru ve cevaplar ile devam etti. Programın sonunda Başkan Anıl, Mustafa Kandemir'e katkılarından dolayı teşekkür belgesi sundu.