Yalova Belediye Başkan yardımcısı Ahmet Özsümer, çıkan haberlere karşılık arıtma tesisisin çok temiz olduğunu, bazı firmaların bu suya talip olduğunu ve isteyen herkesin gelip tesisleri gezebileceğini söyledi. 

    Tesiste arıtmanın devam etmekte ve arıtma yapılmadan deşarj yapılmamakta olduğunu söyleyen Özsümer, ‘Bizim dereye arıtma yapmadan deşarj yaptığımız yönündeki haberler tamamen asılsızdır. Yalova Belediyesi 4 yıllık hizmet döneminde tüm belediye tarihinden 5 kat daha fazla dere ıslah çalışması gerçekleştirdi. Samanlı Deresi de Eylül ayında temizlenecek. DLH ile gerekli yazışmaları yaptık’ dedi.

     Konuyla ilgili bilgi veren Arıtma Tesisi Müdürü Salih Kocabaş, ‘Samanlı deresinde bir kirlilik yaşandığı gerçek. Ancak bu kirliliğin nedeni Barajdan su salınmaması nedeniyle dereye taze su girişi olmaması kaynaklı. Öte yandan dere tabanında ki balçıklanma da en üst seviyeye gelmiş durumda. Bütün bunlarda derede bir kirlilik yaşanmasına neden oluyor. Biz arıtmadan çıkan suyu derin deşarjla açık denize veriyorduk. Ancak derenin oksijen derecesinde yaşanan bu azalmanın önüne geçmek için biz arıtılan oksijenli suyu dereye salmaya başladık. Amacımız deredeki habitatı korumak. Bu tesis 2012 yılında devreye girdi ve ülkenin bu alanda ki en iyi prosesine sahip. Bu tesiste tamamen biyolojik arıtma gerçekleştiriliyor. Kimyasal hiç bir madde arıtma sürecine dahil edilmiyor. Numunelerden alınan çıktı sonuçları, otomatik olarak bakanlığa gidiyor v kamera sistemi ile bakanlık istediği zaman arıtma tesisini izleyebiliyor’ dedi.