Dr. Kaygusuz burun eti hakkında bilgi aktarırken şunları kaydetti; “Burun içerisinde, konka adı verilen ve solunan havayı temizleyip, ısı bakımından da dengeleyerek akciğerlere yönlendiren, içleri kan damar ağlarından oluşan dokulara burun eti adı verilmektedir. Temel görevi, akciğere yönlendirilen havayı temizleyip ısıtarak termostat görevi görmek olan burun eti, ortamın sıcaklığına göre şişebilmekte veya küçülebilmektedir. Havanın sıcak olması durumunda, kan damarlardan çekilerek etler küçülmekte ve solunan sıcak havanın vücut sıcaklığına uygun olarak düşürülmesi sağlanmaktadır.

Görevleri Nelerdir?

Burun fonksiyonları olarak bilinen ve yukarıda da belirtilen görevlerin bir kısmı, burun etinin görevidir. Bu bakımdan burun etleri, burunda normal olarak sürekli gerçekleştirilen mukoza salgısı yoluyla, teneffüs edilen hava içindeki toz, mikrop, bakteri gibi unsurları temizleyerek akciğerlere göndermektedir. Böylece burun etiyle hava temas eder etmez akciğer hava keseleri otomatik şekilde açılarak, efor sarf etmeden temiz havayı almaktadır. Burun deliklerinden birinin sırayla 2-3 saatte bir açılıp kapanmasıyla, akciğerlerin çalışması düzenlenmektedir.”