21 Eylül Cumartesi günü Uygulama Otel’de basın mensuplarıyla bir araya gelen Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, yerel basının çok önemli olduğunu, yerel basın olmazsa ulusal basının da olmayacağını söyledi.

     Yalova’da meslek örgütü olarak Yalova Gazeteciler Cemiyeti’nin tek meslek örgütü olmasını büyük bir şans olarak değerlendiren Atalay, ‘yerel basının birlik ve beraberlik içerisinde olması gerektiğini, gazetecilerin saygınlıklarını güç birliğiyle kanıtlayacağını vurguladı.

Yalova Ayhan Polat’ın sorduğu birçok soruya da içtenlikle cevap veren Atalay, Yalova Gazeteciler Cemiyeti de İsmet Acar Caddesi’ndeki dernek binasında ziyaret etti.

Basın toplantısına, Yalova Vali Yardımcısı Atilla Selami Abban, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Yalova İl Basın Halk ve İlişkiler Müdürü İsa Başaran, Yalova Gazeteciler Cemiyet Başkanı Ayhan Polat ve basın mensupları katılım sağladı.

         Basın toplantısında özgür ve çok sesli bir medyanın oluşması gerektiğini belirten Atalay, ‘Medyanın güçlü olması gerekiyor, biz de Basın İlan Kurumu olarak elimizden geldiği kadar, basın mensuplarına, gazetelere destek olmaya çalışıyoruz. Şube sayımızı 36'ya çıkardık, diğer illerimiz ise temsilcilik olacak. Bütün basınımızla o zaman el ele, kol kola olacağız’ dedi.

    İnternet medyasının da mutlaka var olması gerektiğini dile getiren Atalay, "Direnilmesi gereken bir olay değil, var olması ve desteklenmesi gereken bir olay. O zaman belki bugün öngöremeyeceğimiz yeni haberleşme mecraları da çıkacaktır. Bütün bunlara da duyarlı olmak gerekiyor" dedi.

       İnternet medyasıyla ilgili çalışma yaptıklarını anlatan Atalay, "Basın İlan Kurumu olarak internet medyasının hem sorunlarının çözümünde hem onlara yeni haklar verilmesinde hem çalışanlarının gazeteci kabul edilmesinde biz de Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğümüz gibi, Başbakan Yardımcımız Bülent Arınç'ın başkanlığında yapılan çalışmalara destek veriyoruz. İnternet medyasının kamu reklamlarından faydalanması için çalışmalar yapıyoruz. Bunların denetiminin sağlanabilmesi için de bir takım önlem alınması gerekiyor. Her önüne gelen bir site kurup toplumun huzurunu bozacak şekilde, kişilere saldıracak şekilde habercilik yaparsa tedbirler neler olabilir, bunlar üzerinde çalışılıyor.  İnternet medyası artık bir gerçek. Bu alanda artık 1 gün bile çok uzun bir gün. Artık bir tıklama ile mesajlarınızı bütün dünyaya ulaştırabiliyorsunuz. Bu bana göre büyük bir imkan. Yazılı basın için de bir sıkıntı olacağına inanmıyorum. Yazılı basın kendisini çağın dinamiklerine göre dizayn ederse, internet medyası ona bir destektir diye düşünüyorum. Özellikle yeni nesil, gazeteyi eline alıp haberi kağıttan okumayabiliyor. Artık gazeteler internet sitelerini de güncel halde sürdürmek zorunda. İnternet medyasının şu anda hukuki bir durumu yok ancak internet medyasında habercilik yapanların da tanınması, akredite olması ve sarı basın kartı alabilmesi lazım. Biz bunu sağlayabilmek adına Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile birlikte ortak bir çalışma yaptık ve bunu Bakanlar Kurulu'na sunduk ancak halen yasalaşmadı. Bu kanunun bir an önce çıkarılması lazım’ dedi.

          Gazetecilikte, devlet olarak ne tedbir alınması gerekiyorsa alacaklarını ve imkanları daha da artıracaklarını söyleyen Atalay, ‘Türkiye’de güçlü bir medya ve çok sesliğinin oluşmasını sağlamak için çalışmalar yapıyoruz. Basının yaptığı haberler, şehrin reklamında önemli. Yalova’nın da yaşadığı sorunlar ve üretilecek sorunların çözümünde basının büyük katkısı olacaktır’ dedi.

          Atalay, ‘Gerçekten gazetecilik yapanlara, omuz vermek istiyoruz. Bunu beraber yapacağız. Siz gazetenizi daha kaliteli yaptıkça, şartlarımızı daha da iyileştireceğiz. Yalovalı basın mensuplarının üstlendiği görev önemli. Yalova'nın yaşadığı meselelerin çözümünde ya da üretilen projelerin tarafı olmak konusunda sizlerin büyük payı olacak. Geleceğin büyük Yalova'sına, istihdam imkanı daha da yükselen, geleceğe daha da iyi hazırlanan Yalova'ya kendisini daha iyi dizayn eden bir medya yakışır’ dedi.

     Sosyal medyanın hızla geliştiğine dikkat çeken Atalay, ‘Bu güçten rahatsız olmalı mıyız? Eğer kontrol edemezseniz rahatsız olabilirsiniz ama rahatsız olmayacağız, hazırlık yapacağız. Türkiye Cumhuriyeti'nde her vatandaşımız bir gazeteci adayı oldu. Vatandaş gazeteciliği' çıktı artık. Herkes bir gazeteci. TRT'de 'Haber Sizsiniz' diye bir program var. Vatandaşım, Anadolu'nun en ücra köşesindeki bir genç, telefonuyla bir çekim yapıyor, bunu haberleştiriyor ve TRT'ye yolluyor. TRT de onları seçip yayınlıyor. O kadar güzel haberler yapılıyor ki. Demek ki Türkiye Cumhuriyeti'nde her vatandaşımız bir gazeteci adayı oldu. Herkese sarı basın kartı verip bir gazetede, televizyonda çalıştırma imkanı yok ama herkese evinden gazetecilik yapma imkanı doğdu. Bu büyük bir zenginlik’ dedi.

    Anadolu'nun her yerinde birbirinden güzel, samimi, iyi niyetli gazeteler ve gazeteciler olduğunu dile getiren Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz bu tür gazeteciliğin önünü açmak ve desteklemek için ve naylon gazeteciliğin önüne geçmek için tedbirlerimizi biraz daha sıklaştırdık. Bunun için bizim her an, her yerde, herkesi denetleme yetkimiz var. Bu yetkilerimizi kullanmaya devam edeceğiz. Her şey iyi niyet çerçevesinde oluyor’ dedi.
Toplantıdan sonra basın mensuplarının sorunlarını yanıtlayan Atalay, basın mensuplarının her zaman yanında olup sorunlarına çözüm üreteceklerini söyledi.

Haber Foto: Gamze Yüksel