Türkiye’de ilk kez Yalova Üniversitesi Polimer Mühendisliği mezunu Soner Alayurt tarafından gerçekleştirilen halı atıklarının geri dönüşümü projesi ile Ocak ayından itibaren 45 ton atık halı sanayi sektörüne kazandırıldı. Günümüzde halıların yüzde 95’inin plastik elyaflı malzemeden üretildiğini belirten Alayurt, atık halı geri dönüşümünden plastik hammadde üretim aşamalarını şöyle sıraladı: Öncelikle oteller, bankalar ve büyük tesislerden elde edilen aylık 5 ton halı, plastik sınıflarına ayrılıyor. Daha sonra bu halıların içindeki plastikler ayrıştırılarak plastik hammadde haline geliyor ve eskiden atık olan, toprağa gömülen ya da yakılan halılar, böylelikle ithal ettiğimiz plastik hammaddelere dönüşüyor. Dönüşemeyen kısımları ise keçe haline gelip mobilya sektöründe kullanılıyor.

115 metreküp su kirlenmekten kurtuldu

  Soner Alayurt, TÜBİTAK başta olmak çeşitli kurumlar tarafından düzenlenen girişimcilik yarışmalarda dereceye girerek elde ettiği toplamda 430 bin lira hibe ve KOSGEB’ten aldığı kira ve işçi maaşı desteği ile Yalova’daki Kirazlı Sanayi Sitesi’nde Hagelson’u kurdu. Geri dönüşüm faaliyetlerine burada devam eden Alayurt, 11 aylık periyotta 115 metreküp suyun kirlenmekten kurtulduğunu, 92 ton eşdeğer karbon salınımının engellendiğini, 400 metreküp çöp alanının temizlendiğini ve 246 evin bir ayda harcayacağı enerjinin geri kazanıldığını söyledi.

Polimer bilgisinin azlığı nedeniyle fark edilememiş

  Öğrencilik yıllarında Doç. Dr. Atilla Taşdelen’in tavsiyeleri üzerine atık halı geri dönüşüm alanına yoğunlaştığını vurgulayan Alayurt, ülkemizin halı üretiminde dünya üçüncüsü olmasına rağmen geri dönüşümle ilgili yeterli çalışmanın yapılmamasını hem şaşkınlık hem de üzüntüyle fark ettiğini söyledi. Şimdiye kadar halı geri dönüşümü ile tek uygulamanın keçe yapımı olduğunu ifade eden Alayurt, “Halıdaki değerli plastikler keçeye dönüştüğünde değerini kaybediyor. Polimer bilgisinin azlığından dolayı da bu durum fark edilememiş. Halıların plastik malzemeden üretildiği bilinmezse, ikinci bir hayatları olacağı da tahmin edilemez” diye konuştu.

400 bin ton atık halı var

  Hagelson’da görev yapan Yalova Üniversitesi Polimer Mühendisliği mezunu Gülşah Karayavru da Türkiye’deki 400 bin ton atık halının büyük bir kısmının evlerde olduğunu söyledi. Zamanla camilerden ve evlerden de atık halı toplayacaklarını belirten Karayavru, sayıca oldukça az olan yün atık halıları da tekstil sektörüne kazandırmayı hedeflediklerini söyleyerek sözlerini noktaladı.

Polimer nedir?

  Monomer olarak adlandırılan basit moleküllerin kimyasal bağlarla bağlanması sonucu oluşan yüksek molekül ağırlıklı maddelere polimer ismi verilir. Endüstride kullanılan polimerik malzemeler plastikler, kauçuklar ve fiberler diye sınıflandırılırlar. Günümüzde polimerik malzemeler çok yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Plastik ve kauçuk malzemelerin tümü polimer esaslıdır. Evimizde kullandığımız plastik eşyalardan su şişelerine, halılardan elektronik cihazlara kadar hepsi polimerdir.

Polimer mühendisliği nedir?

  Polimer Mühendisliği bölümü, ülkemizde ilk kez 2009 yılında Yalova Üniversitesi’nde açıldı. Polimer Mühendisliği, polimerizasyon yöntemlerini, polimerlerin kimyasal ve fiziksel özelliklerini inceleyen, polimerik malzemelerin kimyasal yapısı ile özellikleri arasındaki ilişkiyi araştıran, polimer malzemelerin tasarımını, üretimini, karakterizasyonunu, geliştirilmesini, işlenmesini ve uygulama alanlarının belirlenmesini kapsayan bir mühendislik bilimidir.