Merkez Cami’nde Cuma namazı sonrası açıklamada bulunan TÜGVA Yalova İl Temsilcisi Muhammed Edib Özyılmaz, "Ayasofya bizim için özlemin adıydı. 86 yıl sonra kapısı yeniden açıldı. Ayasofya Kebir Camii'nin ibadete açılması dolayısıyla Cuma namazı sonrası vatandaşlarımızla birlikte dualar ettik, lokma ikramında bulunarak, hatıra köşemizde hatıra fotoğrafları çektirdik. Ayasofya bir müjdenin habercisi, fethin sembolüydü. Şükür kavuşturana. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin açılması, Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle, Mescid-i Aksa'nın inşallah özgürlüğüne kavuşması için atılan bir adımdır. Biz de vakıf olarak 81 ilde, kentin en büyük camilerinde Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması dolayısıyla tatlı ikramımız oldu. Burada ayrıca Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Ayasofya Manifestosu ile Fatih Sultan Mehmet Han'ın vakıf mektubunu tüm cemaatimizle de paylaşmış olduk.

Sayın Cumhurbaşkanımız Manifestosunda şöyle söylüyor: Ayasofya'nın dirilişi, Alparslan'dan, Selahattin’e, Fatih'e ve Abdülhamit'e kadar ecdadın tamamına vefamızın gereğidir. Fatih'in fetih ruhunu şad etme yanında, Akşemsettin'in maneviyatını, Mimar Sinan'ın estetiğini ve zevkini de yeniden gönlümüzde canlandırmaktır. Ayasofya'nın dirilişi, insanlığın özlemle beklediği temeli adalet, vicdan, ahlak, tevhid ve kardeşlik olan medeniyet güneşimizin yeniden yükselişinin sembolüdür. Bu mabedin kapılarındaki zincirler yanında, topyekûn gönüllerdeki ve ayaklardaki prangaların da kırılıp atılmasıdır. Ezanın aslına döndürülmesinden 70 yıl sonra Fatih'in emaneti Ayasofya'nın da Cami olarak hizmete girmesi, gecikmiş bir yeniden silkiniştir" ifadelerini kullandı.


Ayrıca TÜGVA Yalova tarafından Gazipaşa Caddesi'nde hatıra köşesi oluşturuldu. Protokol üyeleri ve vatandaşlar standı ziyaret ederek, hatıra fotoğrafı çektirdiler. Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk da katılım gösterdi.