HABER: Abdullah Bozkurt

Bakan Pakdemirli, “AK Parti sadece yol yapmadı, kuşlara TOKİ de yaptı”

Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğine sahip Hersek Lagünü Doğa Eğitim ve Engelli Uyumlu Kuş Gözlem Kulesi açılışına katılan Dr. Bekir Pakdemirli "Proje kapsamında 7 katlı ve asansörlü olarak 21 metre yükseklikten oluşan ülkemizin ilk erişilebilir kuş gözlem kulesini Yalova'mıza, Altınova'mıza ve ülkemize kazandırdık” dedi.

Hersek Lagünü'nü sulak alan haline dönüştürdüklerini belirten Pakdemirli, sözlerine şöyle devam etti, "Zira Hersek Lagünü, ülkemizin en değerli doğal güzellikleri arasında. Hatta özellikle ifade etmek istiyorum ki ülkemizde kayıt altındaki 481 farklı kuş türünün 224'ü Hersek Lagünü'ndedir. Yani Türkiye'deki kuş türlerinin neredeyse yarısı. Hersek Lagünü, inşa edilen yapı ve tesislerden anlayacağınız üzere bizim de özel önem verdiğimiz bir alandır. Burayı 2016’da mahalli önemi haiz sulak alan olarak tescil ettik ve Hersek Lagünü Sulak Alanı Geliştirme Projesi'ni başlatarak Türkiye'nin ilk erişilebilir tuş cenneti projesini de hayata geçirmiş olduk.

Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Bakanlığımızın tabiata saygısının tarihi bir ifadesi olarak, Hersek Lagünü gibi muazzam bir kuş cenneti için Osmangazi Köprüsü'nün güzergahını değiştirdik yani AK Parti sadece yol yapmadı, kuşlara TOKİ de yaptı."


Kivi üretiminde rekor artış

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Yalova’nın Altınova ilçesinde gerçekleştirilen 1'inci Altınova Kivi Hasadı Şenliği’ne katıldı. Bakan Pakdemirli burada Türkiye’nin kivi üretiminin 18 yılda 2 bin 500 tondan 74 bin tona çıktığını dile getirdi. Bakan Pakdemirli, "Kivi üretimi 74 bin tona ulaştı. Yalova, kivi üretiminde Türkiye birincisi" dedi.

Altınova ilçesinde gerçekleştirilen 1. Kivi Hasadı Şenliği’ne katılan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin şu anda dünyanın en önemli kivi üreticilerinden birisi olduğunu söyledi. Bakan Pakdemirli burada yaptığı açıklamada, “Dünyada kivi üretimi 4 milyon tondur. Ülkemiz ise yaklaşık 31 bin dekar alanda yapılan kivi üretimi ile dünyanın sayılı kivi üreticilerinden birisi haline geldi. Son 18 yılda kivi üretimimiz, 30 kat gibi rekor bir artışla, 2 bin 500 tondan 74 bin tona ulaştı. Yalova’da yıllık 25 bin ton olan kivi üretimi ile Türkiye’de 1. sıradadır. Bu başarı elbette ki çiftçilerimizin kurduğu modern bahçelerden dünya standartları üzerinde elde edilen üretimlerle hasıl olmuştur” ifadelerine yer verdi. Bakan Pakdemirli konuşmasının ardından kivi bahçesine geçerek burada hasat yapan çiftçi kadınlarla birlikte hasada katıldı. Kivileri elleri ile toplayan Bakan Pakdemirli, çiftçilerle de bir süre sohbet etti.


Bakan Pakdemirli’den Yalova’ya müjdeler

Yalova için müjdelerini sıralayan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, “Yalova ilimiz için ekonomik değeri yüksek olan Kivi üretimini geliştirmek amacıyla Çınarcık İlçemizde “Kocadere-Şenköy havzası Kivi Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi” kapsamında 500 dekarlık kivi bahçesi kurulumu hibe desteği programının 1. Etabına başlıyoruz. Bu kapsamda 65 dekar alanda kurulacak kivi bahçeleri için 400 bin lira hibe desteği sağlayacağız.

Yalova’da yem bitkileri ekilişlerini geliştirmek amacıyla Bakanlığımız ve İl Özel İdaremiz destekleri ile toplam 187 çiftçimize 2.525 dekar alanda ekilmek üzere %75 hibe destekli 15,5 ton tohum dağıtıyoruz. Böylece 2019 yılında 6.828 dekar olan ekiliş alanını %37 artırıyoruz.

“Yalova İlinde Meyveciliği Geliştirme Projesi” kapsamında daha önce yaklaşık 16 bin fidanı hibesi ile kurduğumuz 315 dekarlık Trabzon Hurması bahçelerine 6.000 adet fidan hibe desteği ile 120 dekar daha ilave diyoruz.  Böylece son dört yılda oluşturduğumuz Trabzon Hurması bahçelerini toplamda %85 artırıyoruz. Aynı proje kapsamında daha önce 314 dekar alanda desteklediğimiz Ceviz bahçelerine 200 dekar daha ilave ederek 5.000 adet fidan hibe desteği sağlıyor ve son üç yılda desteklediğimiz ceviz bahçeleri ile ceviz alanlarını %30 artırıyoruz.

Sağlık meyvesi olarak bilinen ve ekonomik değeri yüksek olan Aronya meyvesinin yetiştiriciliğini geliştirmek amacıyla yaklaşık 17 bin fidan dağıtarak kurduğumuz Aronya bahçelerine ilaveten 5.100 adet fidan dağıtarak 150 dekara çıkarıyoruz.

Yine “Yalova İlinde Meyveciliği Geliştirme Projesi” kapsamında çilek yetiştiriciliğine destek veriyor, 115 bin adet çilek fidesi dağıtarak yeni çilek tarlası tesis ediyoruz.

Yalova’mız için önemi büyük olan Yalova Kivisi ve Yalova Aronyası için Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz tarafından Coğrafi İşaret çalışmalarını tamamlandı ve patent enstitüsüne başvurusunu yaptık. Bu sayede Kivi ve Aronyanın marka ve pazar değerini artırıyor, Kivi ve Aronya’yı Yalova’nın markası haline getiriyoruz.

İlimizde üretilen bal ve propolis ürünlerinin tescil edilmesine yönelik “Yalova Kestane-Ihlamur Ormanı Balı ve Propolisi” Coğrafi işaret başvurusunu Yalova Arı Yetiştiricileri Birliği ile birlikte yaparak Yalova balına katma değer sağlıyoruz.

Sebze ve süs bitkileri yetiştiriciliği yapılan mevcut seralarımızı modernize ederek gerek sağlamlık yönünden gerekse yetiştirme teknikleri yönünden verimli hale getirmeyi planlıyoruz. Ayrıca seralarımızı doğal afetlere karşı TARSİM sigortası yapılabilecek standartlara yükselteceğiz. Bu amaçla “Yalova İli Sebze ve süs Bitkileri Seralarının Modernizasyonu Projesini” başlatıyoruz. 

Marmara Denizinde yürütülmekte olan Avcılık faaliyetlerinin kontrolü ve sürdürülebilir deniz hayatının sağlanabilmesi için tüm Marmara Denizinin tek merkezden sevk ve idaresinin sağlanabileceği TİGEM’e ait olan 15.544 m2’lik alanda “Marmara Denizi Su Ürünleri Denetim, Kontrol ve Eğitim Merkezi” kuruyoruz.

Altınova ilçemizdeki tarım alanlarını sulayacak olan Karadere barajı ve içme suyu ihtiyacını karşılayacak Kınalı barajlarının planlama çalışmalarını bitirip, proje çalışmalarına bu yıl sonunda başlıyoruz” şeklinde konuştu.

Dr. Pakdemirli’den Araştırma Enstitüsü’nde inceleme

Kivi Hasat programı sonrası Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğünü ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar tarafından karşılanarak, makamda bir süre ağırlandı. İl Müdürlüğü şeref defterini imzalayan Bakan Pakdemirli’ye İl Müdürü Suat Parıldar, hizmet binası ile, kurum çalışmalarıyla ilgili bilgiler aktardı. İl Müdürlüğü ziyaretinin ardından Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’ne geçen Bakan Pakdemirli, burada kurulan stantları gezerek sergilenen yöresel ürünlerin tadına baktı. Daha sonra Mantar Mükemmeliyet Merkezini gezen Bakan Pakdemirli, mantar üretim aşamaları hakkında bilgi aldı.

Yalova Belediyesi ve AK Parti Yalova İl Başkanlığı’nı ziyaret eden Bakan Pakdemirli Yalova ziyaretini sonlandırdı.