İstanbul'dan helikopterle Altınova'ya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, viyadük ve tünel çalışmalarını havadan inceledi.
    Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı temel atma törenine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Yalova Valisi Esengül Civelek, Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova İl Başkanı Mustafa Pehlivan, Yalova Altınova Tersane Girişimcileri Sanayi ve Ticaret AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Kan, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Niyazi Eruslu ve Yalova protokolü katılım sağladı.
         Türkiye'de en önemli ve prestijli projesinin temelini attıklarını söyleyen, ‘Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ‘Türkiye'nin en uzun, dünyanın ikinci ve ayaklar arası açıklık olarak dördüncü en uzun köprüsünün temelini uğurlu ellerinizle atacağız. Ülkemize milletimize hayırlı uğurlu olsun’ dedi.
70'li yıllardan itibaren Türkiye'nin gündeminde olan projedir
     Büyüyen ve kalkınan Türkiye'nin önemli bir projesi olduğunu ifade eden Yıldırım, ‘Bu proje 70'li yıllardan itibaren Türkiye'nin gündeminde olan projedir. Her seferinde de başarılamamış bir projedir. Ülkenin gecikmiş, yapılamamış ve insanlarımızın umudunu başka bir bahara bırakan bu tarihi projeleri birer birer tarihe geçiriyoruz. Küresel krizin yaşandığı dönemde yap- işlet- dönemde ve parasal büyüklük olarak en büyük projesi gerçekleştiriliyor. Türk yüklenicilerin oluşturduğu 6 şirketten oluşan konsorsiyumu da tebrik ediyorum’ dedi.
     Yıldırım,’Projeyi kısa sürede bitirmek ve İstanbul, Kocaeli, Yalova, Bursa, İzmir'i birbirine daha da yakınlaştıracak bu proje 2013 Türkiye'sinin en önemli ve en prestijli projelerinden biri olacaktır’ şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan, ’Sizlerle tarihi bir anı yaşıyoruz’
     Çalışmalar hakkında brifing alan, helikopterle havadan inceleme yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘Bildiğiniz gibi pek temel atma törenlerine katılmam. Ama burada sizlerle tarihi bir anı yaşıyoruz. Bir tarih sizlerle beraber şu anda yazılıyor, tarihe kayıt düşüyoruz. İstanbul-İzmir arasında 433 kilometrelik yolun çok önemli bir noktasındayız. Bu, dünyanın, özellikle en uzun açı noktasından baktığımızda bir taraftan ikincisi, bir diğer tarafıyla da dördüncüsü olan bir köprü’ dedi.
             Tarih, bu körfez geçişiyle olsun
      Erdoğan, ‘Ülkelerin dünya kamuoyunda isimlerini duyurmadaki en önemli özellikleri aslında bu tür attıkları adımlardır. Tarih, bu körfez geçişiyle olsun, İstanbul-İzmir otoyoluyla olsun bizi anacaktır, Türkiye'yi anacaktır.
     Yıllar yılı şu körfezi 1,5 saate geçiyorduk. Şimdi bu köprüyle 6 dakikada geçme imkanını yakalayacağız. Bunun halkıma, vatandaşıma, mali noktada kazandırdığını düşünün. Zaman nakittir, noktasından hareketle kazandırdığını düşünün. Kaza riskleri bakımından kazandırdığını düşünün. Her zaman bir ifadem var, yine kullanacağım. Yol medeniyettir,   medeni olmak, modern olmak lafla olmuyor. İşte bu tür yatırımların hayata geçirilmesiyle oluyor’ dedi.
Böyle bir yatırım Cumhuriyet tarihimizin bir ilkidir
     Erdoğan, ‘Köprüyü Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay Grubu yapacak ve imzalar yap-işlet-devret modeliyle atılacak. Toplam maliyet 16 milyar dolar civarında. Böyle bir yatırım Cumhuriyet tarihimizin bir ilkidir. Bunun adımını atıyoruz. Dolayısıyla yüklenici firmaları demiyorum, girişimci firmalarımızı böyle bir yatırıma girmeleri sebebiyle tebrik ediyorum’ dedi.

21. Asrın 2023'e kadar olan çılgın projelerini hayata geçiriyoruz
   29 Ekim'de Marmaray Tüp Geçidi'nin açılışını yapacaklarını söyleyen Erdoğan, ‘ 21. Asrın 2023'e kadar olan çılgın projelerini hayata geçiriyoruz. Bu arada inşallah 100 milyon yıl kapasiteli 3. Havalimanımızın ihalesini yapmak suretiyle, bunu da süratle 2016 gibi ülkemize kazandırmanın gayreti içerisinde olacağız’ dedi.
    Yoğun bir şekilde Kanal İstanbul'un ihale hazırlıklarını yaptıklarını hatırlatan Erdoğan, ‘Bir müjde daha veriyorum. Yine 29 Ekim'de Eskişehir – İstanbul Yüksek Hızlı Treni'ni de hizmete alıyoruz’ dedi.
    Konuşmasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, temel atma töreninde, inşaat alanına giderek, ilk harcı koydu.
Haber Foto: Gamze Yüksel