HABER: Abdullah Bozkurt

Başkan İlhan İşman yaptığı açıklamada, “İşyeri kanseri olarak adlandırdığımız Mobbing; bu süreçte maalesef katlanarak artıyor. Bilindiği üzere TBMM çıkarılan kanun ile Korona virüs salgını gerekçesiyle işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilmesi için, düzenlemenin uygulama süresini, 3'er aylık sürelerle 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatabilmesi için sayın Cumhurbaşkanımıza yetki verildi. Bu kanun çalışanlara iş güvencesi sağlama adına olumlu bir gelişme. Bu süreçte işveren yasak nedeniyle çalışanı işten çıkaramıyor. Ama çalışan kendi rızası ile isterse tazminatını almadan işten ayrılabiliyor. Şimdi soruyorum size? “Bu salgın ortamında hangi çalışan kendi rızası ile tazminatını almadan işten çıkmak ister.” Maalesef bazı işverenler bu durumu kendi lehlerine fırsata çevirme gayreti içerisinde; baskı, eziyet, aşırı iş yükü yükleme, çalışanın isteği dışında görev yerini değiştirme, bezdirme, gözdağı verme, tehdit etme ve benzeri psikolojik baskılarla, yani onurlu çalışma hakkını hiçe sayan davranışlarla, Mobbing yaparak, çalışanı yıldırarak kendi rızası ile işten ayrılmaya zorluyorlar.

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) göre, korona virüs salgını başladığından beri, altı gençten biri işini kaybetti, işi devam edenlerin çalışma süreleri de %23 azaldı. Bu rakamlar da geleceğe dönük olarak, istihdamın daralacağı, sonuçta mobbingin artacağının da önemli bir göstergesi.

Bu sorunun çözümü için, kararlılık beyanı olarak öncelikle; İLO’nun 190 sayılı işyerinde taciz ve şiddetin önlenmesi sözleşmesinin ülkemiz tarafından imzalanması için açık çağrımızı bir kez daha yineliyoruz. Mobbing ile mücadele için de zaman kaybetmeden müstakil bir “İşyerlerinde psikolojik tacizi önleme kanununun” çıkarılması gerektiğini kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

Mobbing bir insan hakları ihlalidir. Mobbinge maruz kalan çalışanlar ALO 170’i arayabilir, varsa sendikalarından ve meslek örgütlerinden destek alabilir, mevzuat çerçevesinde Kamu Denetçiliği Kurumu, İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Kamu Görevlileri Etik Kurulu ve CİMER’e başvuruda bulunabilirler. Mobbing ile Mücadele Derneğinden de destek alabilirler” ifadelerini kullandı.