Haber/Abdullah Bozkurt

Basın toplantısında konuşan CHP Altınova İlçe Başkanı Cemalettin Kılıç, “Biliyorsunuz Altınova 18 yıldır AKP’li bir başkan ve ekibi tarafından yönetilmektedir. Bugüne geldiğimizde 18 yıldır yönetilememiş bir belediyenin enkazının Altınova’nın mal varlığıyla ödenmek istendiğini önümüze getirilen meclis gündemlerinden öğreniyoruz.

Hem Altınova Belediyesinin hem de iştiraki Albel Şirketinin ciddi sigorta ve vergi borçları var. Bu borçlar Altınova halkına ait olan en değerli arazilerin satılarak ya da alacaklı kurumlara mahsup edilerek yapılandırılmaya çalışılmaktadır.

Bu borçların içeriğini defaten öğrenme isteğimiz hiçbir şekilde cevap bulmamıştır. Sözlü olarak geçmişten gelen borçlar denilerek 18 yıl önceki belediye yönetimine suçlamalarda bulunulmuştur. ‘Bu borçların çoğu bizden önceki dönemden kaldı’ gibi basit bir demagojinin altına sığınılmaktadır. 18 yıldır siz yönetiyorsunuz daha sizden öncesi de mi var? Biz biliyoruz ki devir alınan belediyenin borcu belediye gelirleriyle ödenebilecek bir borçtur. Kaldı ki o dönem şartlarıyla döneminiz, gelir kaynakları açısından kıyaslanamaz. Örneğin Tersane sanayii gibi bir gelir kaynağınız var. Sizden önceki dönemlerde olmadığı kadar yapı ruhsat harcı ve emlak vergisi topladınız. Kurduğunuz ALBEL şirketi tüm bölgenin en çok kaynak toplayan taşımacılık işine el atmış durumdayken, şirketiniz bile borçlu. Bu şirketi belediyenin borç yükünü arttırmak için mi kurdunuz? Bir belediyenin sigorta ve vergi borcu neden olur. Su borcu neden olur. Yatırmanız gereken paraları ilgili yerlere yatırmayıp popülist davranır ve hesapsız şekilde harcarsanız borçlanırsınız” ifadelerini kullandı.

“Belediyeyi ağır borç altına sokmuş”          

Borçların ödenmesi için belediyeye ait arsaların satıldığını iddia eden Başkan Kılıç, “Maalesef 18 yıldır mevcut kaynaklar doğru değerlendirememiştir. Eşi dostu memnun edip bir sonraki seçimi garantileme adına yapılan savurgan harcamalar bugün belediyeyi ağır borçların altına sokmuş ve bu savurganlık yine Altınovalıların mallarıyla mahsup edilmeye çalışılmış, çalışılmaya da devam edilmektedir. Öyle ki şu anda ilçemizdeki mevcut SGK binasının arazisi de yine belediyenin geçmiş sigorta borçlarına mahsuben ilgili Bakanlığa devredilmişti. Bu, ne geçmişten kalan borçmuş ki Altınova’nın yerleri satıla satıla bitirilememiştir. Belediyenin SGK Borçlarına mahsuben kıt kanaat oluşturulan ya da köy tüzel kişiliğinden gelen (Hersek) birtakım yerlerin verilmek istenmesi ya da satılmak istenmesi çok acıdır. Tecimenler petrol yanındaki mahkeme ile kazanılan alan şu anda maddi ve stratejik olarak çok değerlidir. Bu alanı bugüne kadar miktarını açıklayamadığınız SGK borçlarının çok az bir kısmına karşılık veremezsiniz. Yoksa bu alanı SGK eliyle önceden belirlediğiniz hedef alıcıya mı vermek istiyorsunuz. Bu konuda size itiraz eden meclis üyemize de tepki göstermenizi anlaşılır bulmuyorum. Çok değil daha otoyol yapılırken alınan kamulaştırma bedelleri ile borçların büyük bir kısmı ödenebilecekken neden ödenmemiştir. Milyonlarca lira nakit nerede kullanılmıştır. Hani her tarafınızdan para akıyordu. Vatandaştan kamulaştırdığınız birkaç yüz metrekare yerin dahi parasını ödeyemiyorsunuz” şeklinde konuştu.

           

“Belediyeyi biz alacağız”

CHP Altınova İlçe Başkanı Cemalettin Kılıç, “Geçmişte plebisit çalışmalarıyla komşu belde, köy ya da mahalleleri referanduma tabi tutup Altınova’ya bağlamak isteğinizin altındaki asıl amaç şimdi daha iyi anlaşılıyor. Bunun birini hukuksuz şekilde, birisini halk istediği için başardınız. Birisi ilgili köy halkı tarafından reddedildi, diğeri ise yaptığınız iş yine hukuksuz olduğu için yargıdan döndü. Bundan vazgeçmiş de görünmüyorsunuz. O nedenle bir bütün şehir hikayesi yazmaya başladınız. Böylelikle tüm kamu arazileri üzerinde rahatlıkla tasarrufta bulunabileceksiniz. Bu hikâye gerçekleşse bile bilin ki bu hikâyenin içinde siz yer almayacaksınız. Çünkü belediyeyi biz alacağız.

Seçim döneminde seçimi kazanmak adına birçok aileye iş sözü vererek yıllardır belediyeye ve iştiraklerine liyakatin tamamen ortadan kalktığı gereğinden fazla işçi aldınız. Bugün belediyede her masa başında 2-3 kişinin oturduğunu işten çok işçi istihdam edildiğini tüm Altınova halkı çok iyi bilmektedir” açıklaması yaptı.

“Oral Altınova’dan vazgeçmiş”

Başkan Cemalettin Kılıç, “Biz bu savurgan yönetimin enkazını Altınovalı ödesin istemiyoruz. Altınova Belediye Başkanın gereksiz harcamaları bununla da kalmıyor maalesef. Yıllardır Yalova gazetelerine haftanın 3-4 günü reklam ilan vermek niyedir.  Yalova’daki tüm sağlık kurumlarına ve onca sağlık çalışanına neden çiçek gönderilmektedir.  Neden Yalova’daki Meslek odalarına ve mensuplarına değişik hediye ve çiçekler gitmektedir. Neden sosyal medya hesaplarından bölgesi Altınova olmasına rağmen sponsorlu yayınlar yapılarak kendisini tanıtmaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu kadar çiçekler, hediyeler, gazete ilanları, sosyal medya tanıtımları yapılarak ne amaçlanmaktadır. Bu Altınova’yı tanıtmaya yönelik değil kendini tanıtmaya yönelik çalışmaların bütçesi nereden karşılanmaktadır. Bu açıklanmalıdır. Yalova Gazetelerinin, dergilerinin hiçbiri Altınova halkına ulaşmazken Altınova halkı bunları finanse etmek zorunda mıdır?

Altınova halkı kendisine vaat edilen yatırımları beklemektedir. Seçimlerden bugüne kadar 2 yıl geçmesine rağmen Altınova’da 10 yıldır tamamlanamamış bir Pazar yeri enkazı, hala yapılmamış yol ve ana caddeler, yenilenememiş park ve bahçeler gün gibi ortadadır. Dahası Altınova halkına vaat edilen TOKİ konutları, düğün salonu, sinema, alışveriş merkezi, Termal tesisler, Güreş Alanı, Benzin istasyonu gibi daha birçok yatırımları beklerken anlaşılan o ki Metin oral Altınova’dan vazgeçmiş ve Yalova halkına oynamaktadır.

Hizmette ve yaptırım ve cezalarda da popülist davranılmaktadır. Çevre kirliliği yaratan işyerleri yeterince denetlenmemektedir. Birçoğunun işletme ruhsatı dahi yoktur. Örneğin şikâyete konu olan işletmelere eylül ayında bir ay süre verilmesine rağmen ruhsatlandırma işlemleri yapılmış mıdır? Kaldı ki hem ruhsatsız hem de havayı ve tarım alanlarını kirleten bu işletmeleri yerleşim alanı dışına çıkarmayı düşünüyor musunuz? Bu işletmelerden dolayı zarar gören tarımsal alanlardaki zararlardan kim sorumludur? Hala şehir içinde büyükbaş hayvan bakımı yapan ve pisliğini yol kenarına döken, etrafını sinekten oturulmaz hale getirenler var. Bu kişiler hakkında yasal işlem yapmayı düşünüyor musunuz?

Ayrıca Denetim Komisyonu raporunu meclisten önce, mizan raporlarını da zamanı geldiğinde kendiliğinizden neden vermiyorsunuz. Çevre belediyeleriniz faaliyet raporlarını dahi kitapçık yapıp önceden dağıtırken siz neden vermediniz? Yaptıklarınızı ve yapmadıklarınızı yakından izleyip sonuçlarını kamuoyu ve Altınova halkıyla paylaşacağız” açıklaması yaptı.