Açılış töreninde konuşmasına geçtiğimiz günlerde ABD’de trafik kazası sonucunda hayatını kaybeden Yalova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğrencisi 22 yaşındaki Didem Deniz’i anarak başladı. Başkan Salman, konuşmasında Yalova Üniversitesi kurulması için sürekli destek veren ve çabalayanlardan biri olduğunu belirtti.

“Ne Yazık ki Yalova En Sonda Yer Aldı”

Yalova Üniversitesi’nin 2008 yılında anca kurulabildiğini belirten Başkan Salman; “Sayın vekilimiz Muharrem İnce Yalova’ya ‘Atakent Üniversitesi’ kurulması için bir kanun hükmünde bir kararname vermişti. O zaman bu kabul edilmemiş ve 2008 yılında Yalova Üniversitesi anca kurulmuştu. Zaten Yalova Üniversitesi kadersiz bir üniversite, sayın rektör vekilimizde öyle bir açılış konuşması yaptı ki veda gibi. Biz yapılan bu konuşmaya ne kadar gülmüş olsak bile, aslında ağlanacak halimize güldük.81 ilin 78’inde üniversite varken, Yalova son kurulmayan 3 il içindeydi. Kurulduktan sonra ise o kabuğunu bir türlü yırtamadı, emekleme devresini atlatamadı ve bir türlü koşmaya başlayamadı. Üniversite Yaptırma Yaşatma Derneği’nde de ben görevde bulundum. Bu görev aldığım dönemde akademik kadrolarla yaptığım görüşmelerde, bu kadronun Yalova’da ikamet etmesi gerektiğini belirttim. Bu çok önemliydi. Çünkü akademisyenlerin böylelikle kenti kendine ait hissetmesi lazım” dedi.

“Yalova Üniversite Okumak İçinde Ayrıcalıklı Bir Kent”

Üniversite için en ideal ilin Yalova olduğunu belirten Başkan Salman konuşmasını şöyle sürdürdü; “Yalova konum olarak ideal bir Üniversite şehridir. Ama Yalova Üniversitesi kurulduğu günden bu yana henüz istenilen seviyeye gelemedi. Oysaki Yalova Türkiye’nin değil, Dünya’nın en güzel kenti. Burası 3 büyük metropol arasında en ideal Üniversite kentiydi. Ama istediğimiz gelişimi bir türlü sağlayamadı ya da yaptırılamadı. Belki bunda bizimde suçumuz günahımız olabilir. Ama burada en büyük yük Üniversiteye düşüyor. Geçtiğimiz gün Giresun ilinde bir programa katıldım. Belediye Başkanımıza sordum ve 30 bin üniversite öğrencisi olduğunu öğrendim ve inanın kıskandım. Giresun nüfusu 108 bin, Yalova’da ki öğrenci sayısı Giresun’un yarısı, ama tabelalara bakınca, Yalova’da tabelada 137 bin yazmaktadır. Peki üniversite Giresun’da ne zaman kurulmuş bizden 2 yıl önce yani 2006 yılında. Zaten bu somut bilgiler bile Yalova Üniversitesi’nin bize gelmesi gereken yeri gösteriyor.”

“Değişim Yalova’ya Zarar Veriyor”

Akademik yıl açılış törenine Prof. Dr. Ali Erbaş’ın davet ettiğini belirten Başkan Salman; “Bu yıl akademik yıl açılışına bizi davet eden Ali Hocamız kendisi önemli bir göreve gelerek bu akademik yıl açılışında yer alamadı. Peki bundan kim zarar görüyor. Ben Yalova adına konuşuyorum ve kentimiz büyük zarar görüyor. Bununla birlikte üniversite ve öğrencilerde zarar görüyor. Burada yük tüm akademisyenlere düşüyor. Bu oluşacak açığı mutlaka kapatmak zorundayız. Bir yıl zaten bir rektör ataması yapılmadı.Tam yapıldı derken 3 ay olmadan rektörümüz başka bir göreve geldi. İnşallah en yakın zamanda Yalova Üniversitesi, kendisine çağ atlatacak bir rektöre kavuşur. Çünkü Yalova kenti her şeyin en iyisini hak ediyor. Çok önemli ve çok güzel bir yer olan Yalova’da üniversite okumak ayrıcalıktır.  Türkiye’de üniversite okunacaksa o yer Yalova'dır” diyerek sözlerini noktaladı.