Cumhuriyet Halk Parti Koru Belediye Başkanı Kamil Yaman gazetemiz imtiyaz sahibi Ayhan Polat’a yaptığı açıklamada, Yalova’nın önemli ürünlerinden meşhur bamya ve bezelye ekimi için çiftçiyi destekleme kararı alacaklarını söyledi.  

Kasım Ayı Koru Belediye Meclisi’nde, bamya ve bezelye eken çiftçiler için bir komisyon kurulması için harekete geçeceklerini söyleyen Yaman, ‘’Koru Belediyesi olarak, çiftçilerimize bamya ve bezelye ekmeleri karşılığında 3 bin ile 5 bin TL arasında destek vermek istediklerini söyledi.

Yaman, ‘’Yıllarca, bamya üretimiyle, uğraşmış bir ailenin çocuğuyum’’

‘’Koru’da bamya üretimi benim için çok önemlidir.’’ Diyen Başkan Yaman, ‘’Yıllarca bu iş ile uğraşmış bir ailenin çocuğuyum. Bamya sebzesini üretmek çok meşakkatli ve çok zor bir iş. Bu zorluğu rağmen çiftçimiz verdiği emeğin karşılığını alamayınca bamya ekmekten vazgeçiyorlar.  

Yalova’nın markası olan bamyayı, çiftçilerimizin dikmeleri halinde kendilerine teşvik vereceğiz. Kaç hane olursa olsun, 5 olur, 10 olur fark etmez. Dönümüne, 3 bin ile 5 bin TL arasında destek vereceğiz.

Bizler, pazarlarda ‘Tuzla Bamyasını’ nerede bulacağız. Bu ürün ilimizin altında. Çiftçimizi destekleyip, bamyanın üretimini teşvik etmez isek, bu önemli lezzet de elimizden gidecek.

Bamya, her geçen yıl üretimi azalan bir sebzedir. Bamya organik bir sebzedir. Hiçbir ilaç, su ve gübre istemez.’’  

Yaman, ‘’Ülkenin en kalitelisi, bizim bu yörenin bamyasıdır’’

Akköy’de bamya üreticiliği yapanların olduğunu, Koru beldesinde ise bu işten geçimini sağlayan ailelerin azaldığına dikkat çakan Yaman; ‘’Bamya ekmek çok meşakkatli olduğu için başka alanlara kaçıyor insanlarımız. Bu sektörde çalışacak işçi bulamazsınız. Zaten ailelerin ve genelde kız çocuklarının yapabileceği bir iş. Toplanması, sabah 05:00’da başlar, güneş doğmadan bu işlem tamamlanıyor. Bamya elleri deler, yani bana göre kilosu 100 TL olmalı.’’

Yaman; ‘’Bezelye de bamya gibi organik bir üründür’’

‘’Bezelye de, bamya gibidir. Herhangi bir ilaçlaması, su ihtiyacı yoktur. Tamamen doğaldır. Sadece ekilirken, hayvan gübresi atılır tarlaya. Başka hiçbir şey istemez. Bu iki sebzenin Yalova’da desteklenmesi gerekiyor’’ şeklinde sözlerini sürdüren Başkan Yaman; ‘’Bizde Koru Belediyesi Yalova ile anılan bu ürünlerin için farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.” Dedi.

Yaman, ‘’Devlet de teşvik vermeli’’

Yaman ‘’Devletin resmi kurumlarının da bu işe bir el atmaları gerekiyor. Sadece bizim belediyemizin teşviki ile olmaz. Koru da diyelim ki, 3 haneyi teşvik ettik bamya ve bezelye ekmeye. 3 haneden, 10 haneye çıkardık diyelim. Çınarcık ilçesinin Çalıca köyü ile Termal ilçesinin Akköy’ü de var. Devletin, bizim düşündüğümüz tarzlarda köylüyü teşvik vermesi gerekiyor.

Bu konuda bir farkındalık yaratacağız. Koru da kaç kişi bu teşvikten yararlanacak, onu bilmiyorum. Çok fazla çiftçinin yararlanılacağını da sanmıyorum. 1 hane ekiyor şu anda, 3’e ve 5’e çıkarırsak başarılı olmuş sayarız kendimizi.’’

Yaman, ‘’Pandemi döneminde 2 tane gerçek gördük’’

Koru bölgesinde; İnşaat mı? Seracılık mı? Deseler. ‘Seracılık’ derim diyen Başkan Yaman, ‘’Beton yenilmiyor, sebze, meyve ve tahıl pandemi sürecinde ki önemini hep gördük’’ şeklinde konuştu. 

Pandemi süreci boyunca, 2 tane gerçeği gördük. Biri doktor, bir diğeri ise gıdanın önemini.