Subaşı Belediyesi, 27 Ekim Cumartesi günü, saat 12.30’da Mehmet Tunalı Tesislerinde 6. sı düzenlenecek Kivi Festivali hakkında bilgi vermek için basın mensuplarıyla buluştu.

  Toplantı atıl durumdan, bakım ve onarımı yapılarak iyi duruma getirilen Fen İşleri Müdürlük Binasında gerçekleşti. Toplantıda Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Kivi Komitesi Başkanı Bülent Karasu ve üyeleri, Denizgören Mahalle Muhtarı Süleyman Atan, Altınkent Mahalle Muhtarı Mahmut Çınar hazır bulundu.

  Subaşı beldesine ilk yerleşenlerden, emeği geçen Veli Metin, kivinin tarihi, üretimi, ilk defa nasıl geldiği hakkında kısa bir açıklamada bulundu.

  Veli Metin yaptığı konuşmada; “Yalova’da kivi üretimi 1980’lere dayanır. Türedi ailesinden İsmail Türedi getirdi, üretti. İlk fideler Hollanda’dan geldi. Kivinin ilk üretildiği yer Yalova; ama herhalde Karadeniz’e kaptırıyoruz kivi üretimini. Kivi, suyu çok seven bir meyve” ifadelerini kullandı.

  Subaşı Belediye Başkanı Volkan Yılmaz ise; “Ordu il bazında yapıyor. Araştırmamıza göre oralarda üretim %15 ve % 20 arasında. Biz kiviyi %60 civarlarında üretiyoruz. Subaşı Belediyesi olarak soğuk hava depolarının boyutlarının yükseltilmesini sağladık. Meclis kararı aldık. Boyutlarını 6,5 metreden 12 m’ye çıkardık. Bu depoların kapasitesi, 600 ton alırken 1200 tona çıktı. Üreticilerin depolandırma fiyatları düşmüş oldu. İhracatta, İran ve Ordu kivisiyle rekabet edebilir hale geldi. Son iki seneden beri bizim Subaşı Kivisi, Ortadoğu olmak üzere ülke dışına ihraç edilir oldu. Kivinin ihraç maliyetini düşürmüş olduk. Sayın Cumhurbaşkanımız, “Bize ihracat yapıyor musunuz” dedi. Bunun üzerine nasıl diğer ülkeler ile rekabet edebiliriz diye düşündük. Rekabet fiyatlarını düşürerek, depolama, ulaşım, reklamlar sonucunda Ortadoğu’ya pazarladık.

  Başkan Yılmaz; “Bu sene 6. düzenlediğimiz Kivi Festivalini, her sene Kivi Birliği ile yaptık, ama bu sene katılım sağlayamayacaklarını söylediler. Nedenini söylemediler. Birlik bir toplantı yapmış, oylama sonucu festivale katılamayacakları yönünde açıklamada bulundular. Ben kivi üreticisi değilim, onlar kivi üreticisi. Kivi festivali birlik için oluyor. Festival siyasi bir organizasyon değil” dedi.

  27 Ekim Cumartesi günü 12.30 Subaşı Mehmet Tunalı tesislerinde 6.’sı düzenlenecek Festival; Kortej ile başlayacak. Festival Meşalesi yakılacağı, Mehteran takımının gösterisi ve kardeş şehirden Romanya, Bulgaristan’dan gelen misafirlerin halk oyunları ile programın zenginleştirileceği öğrenildi.

  Subaşı’lı büyüklerin maniler söyleyeceği belirtildi. En iyi kivi üreticisine ödül verilecek.     

  Başkan Yılmaz; “En iyi kivi pastası yarışması yapacağız kazanana altın verilecek. Bu sene okullarda düzenlediğimiz çocuklarımızın tarım ile ilgili kivi ile ilgili resimlerini değerlendireceğiz. Kivinin üretim aşamasında çabaları olanları tespit edip ödüllerini vereceğiz” dedi.

  Başkan Yılmaz, basın mensuplarına katılımları için teşekkür etti ve 27 Ekim Cumartesi günü gerçekleşecek olan yarışmaya davet etti.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter