Yalova Cumhuriyet Başsavcısı Yıldırım Özgür, "FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı pişmanlık duyup, örgütten ayrılma isteğinde olan kamu görevlisi ve vatandaşlar için TCK'nın 221. maddesinde düzenlenen etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde işlem yapılacaktır." dedi.

Özgür, makamında düzenlediği basın toplantısında, darbe girişiminden hemen sonra gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını müteakip suçluların tespit ve cezalandırılması amacıyla tüm Türkiye'de Cumhuriyet Başsavcılıklarınca soruşturmalar başlatıldığını söyledi.

“ Pişman olana ceza yok”

Türk Ceza Kanununun 314. maddesi kapsamında silahlı örgüt suçları ile ilgili olarak etkin pişmanlık hükümlerinin kamuoyunda yeteri kadar bilinmediği hususu değerlendirilerek, bu hususta kamuoyunun bilgilendirilmesinin faydalı olacağı mülahaza edildiğine dikkati çeken Özgür, "Bu kapsamda FETÖ/PDY'nin 15 Temmuz'da gerçekleştirdiği eylemlerden dolayı pişmanlık duyup, örgütten ayrılma isteğinde olan kamu görevlisi ve vatandaşlar için TCK'nın 221. maddesinde düzenlenen etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde işlem yapılacaktır. Buna göre etkin pişmanlığın uygulanmasında, kendiliğinden örgütten ayrılarak teslim olan failin örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suç işleyip işlemediği araştırılmakta ve daha sonra hukuki durumları değerlendirilmektedir. Türk Ceza Kanununun 221. maddesi çerçevesinde pişmanlık duyan vatandaşlarımızın verdikleri bilgilerle pişmanlık duygularını göstererek örgüt mensuplarının ortaya çıkarılmalarını ve yakalanmalarını sağlamaları halinde aynı maddenin 3. fıkrası kapsamında haklarında herhangi bir cezaya hükmolunmayacaktır."

“ 54 kişi tutuklandı”

FETO PDY örgütü ile mücadelede pişmanlık duyan vatandaşların vereceği samimi ifadelerin örgütün çökertilmesine sağlayacağı faydanın açık olduğunu dile getiren Özgür, "Bu şekilde pişmanlık duyarak Türk Ceza Kanununun 221. maddesinden faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın, Cumhuriyet Başsavcılığımıza veya en yakın kolluk birimlerine müracaat etmeleri halinde, ilgili yasal düzenlemelerden yararlanmaları hususunda kendilerine her türlü yardım gösterilecektir." dedi.

FETÖ'ya yönelik çalışmalar kapsamında bugüne kadar Yalova'da 153 kişi hakkında işlem yapıldığını belirten Özgür, "35 kişinin adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. 3 kişi de serbest kaldı. 52 kişi de gözaltına alındı. Toplam 54 tutuklu var bunlardan 8'i kolluk kuvvetinden." ifadesinde bulundu