‘Yalova’yı turist olarak en çok bakanlar ziyaret ediyor’

  Yalova’yı en çok bakanların turist olarak ziyaret ettiğini söyleyen Bayburtlu, ‘Yalova’yı en çok turist olarak bakanlar ziyaret ediyor. Yalova’nın tanıtımını anca böyle yapıyorlar. Yalova’nın batı tarafındaki turizm anlayışıyla hareket ediliyor. Vatandaşlardan ziyade Yalova’yı idare eden kişilerin hangi yönlerde verdiği teşvik ve yöntemler ön planda. Yalova eskiden ekonomik model devlet eliyle yönetiliyordu. Yalova’ya devletin siyasi yerel temsilcileri yön veriyordu. Verilen imkânlar ve kaynaklarla bu işler yapılıyordu. Şimdi devlet bunu devlet eliyle değil, özel sektörle yapıyor. Bunu yaparken de yine vergi teşvik doğrultusunda hareket ediyor’ dedi.

 

‘Dışarıdan gelecek yatırımcılardan ziyade, kendi potansiyelimizi görmemiz gerek’

  Turizm çeşitlerinin kendi arasında sektörlere bölündüğünü ifade eden Bayburtlu, ‘Doğa turizmi, yayla turizmi, deniz turizmi, spor turizmi, sağlık turizmi. Yalova’ya yatırım yapacak insan, Yalova’da matematiksel olarak Arge dediğimiz sistemi uygulamalı. Maliyet konusu getirisi, uzun vadede kazancı hesaplayarak bu yapılmalı. Bu Ankara’da ya da Yalova’daki yöneticilerin, sektörlerde turizm dalında verdiği avantajlarla alakalı. Yalova’da yatırımcıyı cezp etmek istiyorsanız, prosedürü azaltmadıktan sonra yatırımcı ne yapmak istediğini bilemez. Geleceğe dair planlı bir yatırım gerçekleştiremez. Yalnızca Yalova için değil, genelde de geçerli bu. Şu an kendi iş yerimde işlerimi devam ettirebilmek için bile bürokrasinin önüme koyduğu bir sürü prosedürler var. Prosedürlerle uğraşmaktan kendi işime zaman ayrıma imkânım yok. Yalova turizmde beyaz atlı prensini bekliyor. Eskiden ekonomiyi devlet eline alıyordu, şimdi dışarıdan gelecek sermayeyle hareket ediyor. Yalova’yı pazarlamaya çalışıyorlar. Yalova Ticaret Odası’nın gidip Özdilek’e yaptığı teklif bunun göstergesidir. Bizim dışarıdan gelecek yatırımcılardan ziyade kendi potansiyelimizi görmemiz gerek’ dedi.

 

‘Tesisler istenilen seviyede değil’ 

  Bayburtlu sözlerine şu şekilde devam etti; ‘Afyon veya Yalova Armutlu denince kaplıca turizmi ön plana çıkıyor. Termalde bir değer var. Ama bununla ilgili yerel medyada hiçbir alt yapı yok, tesisler istenen seviyede değil. Üstelik daha tamamen halka açılmadı. Oradaki idareciler iyi niyetle bir şeyler yapmış olsa da hala tepeden inme Ankara’dan yönlendirmeyle şu kurallara şu kriterlerle yapacaksınız diyor. Oradaki insanların da eli kolu bağlanmış durumda. Yalova’da ki yerel yöneticiler Yalova’nın reklamını yaparken, yeşili ve doğasıyla pazarlıyor. Hatta mavi yeşil diye bir projemiz var. Bir proje ortaya kondu mu devamını getirmezsek en başa döneriz’ dedi.

 

‘Turizmde model oluşturursunuz, insanlar o modele göre kendini geliştirir’

  Bayburtlu, ‘Ankara’nın verdiği yol haritasına göre Yalova’yı o sektöre hazırlamaya çalışıyorlar. Birliktelik olmadan ortaya hiç bir şey konulmaz. Yalova’da turizm okulu var. Yalova’daki Turizm okuluna baktığımızda, tecrübe kazanmak ve stajyerlik açısından amatör olduğunu düşünüyorum. Siz turizmde model oluşturursunuz, insanlar o modele göre kendini geliştirir. Bu şekilde zamanla kendilerine alt yapı kazanmış olurlar. Ama siz modeli dahi oluşturamamışsınız’ dedi. 

 

‘Turizm bir bütünlüğe sahip olmalı’

  Turizmin bir bütünlüğe sahip olması gerektiğini ifade eden Bayburtlu, ‘Her sektörün kuruluş aşaması sıkıntılıdır. Yalova’da ki işletmelerin bilgisi yok. Konuşmalar güzel ama ortada bir şey yok. Örneğin turizm diyorlar. Ödenek yokluğunu bahane ederek, Yalova’nın en büyük turizm festivali niyetinde olan Delmece Yaylaları’nın festivalini ortadan kaldırdılar. Bu tamamen bir çelişki. Devletle, vatandaş bir değil. Yalova ilinin, kendilerini ulusal kamera önünde bir sürü etkinlik ve festival düzenlediği bir zamanda, geleneksel haline gelen Fevziye güreşleri, AK Parti’nin iktidarında iptal edildi. Devletin de bütün imkânları varken spora, turizme teşvik veriyor. Yalova’nın bu konuda fon ayırması lazım’ dedi.

 

‘Artık Yalova, Dörtyol’la meşhur’

  Turizmin alt yapısı olan trafik düzenlemelerinde problem olduğunu belirten Bayburtlu, ‘BBP İl başkanları toplantısına gittim. Yalova Kaymakamı meşhurdu. Şimdi Çorum’da ki il başkanlığı toplantısında bana Dörtyolu sordular. Artık Yalova Dörtyolla meşhur. Aynı güzergâh üzerinde Gölcük’te iki mahalle arasındaki trafiği rahatlatabilmek için bile proje yapmışlar. Mesela Çorum’da ki otel sayısı Yalova’nınkinden kat kat fazla. Yalova’da turizm otel turizmi üzerine kurulu. Şimdi Yalova’nın en merkez konumuna yaptığınız otelin, kendi müşterilerinin ihtiyacını karşılayacak bir otoparkı bile yok. Dışarıdan beş yıldızlı ama işleyişi yok. Bizim kendi sermayemizi kendimiz oluşturmamız lazım. Mesela ben sigortacılık yapıyorum, araba alıp satmaktan anlamam, o galericinin işi. İşi bilen insanlar ön planda olmalı. Herkes kendi işini yaparsa problem azalır’ dedi.

 

 ‘AK Parti’deki ne kadar geçiş sağlasa da bir bütünlük sağlayamadı’

  Bayburtlu, ‘Koltuğun sahibi olan insanlar kusura bakmasınlar ama, bugün AK Parti’deki bir hizmetli başbakandan daha fazla bilgiye sahip. Çok bilen çok yanılır mantığıyla hareket edilmesi lazım. Yalova’daki en büyük sıkıntı da yöneticiler ve idarecilerin hepsi farklı zihniyette, bir araya gelip bütünlük sağlayamıyorlar. Benlik egolarıyla, hareket ediyorlar. AK Parti’deki ne kadar geçiş sağlasa da bir bütünlük sağlayamadı’ dedi.

 

‘Bir otelle bütün dünyayı, Yalova’ya çekemezsiniz’

  Yalova’da her şeyin göstermelik olduğunu ve Yalova’daki var olan yolları daraltarak büyümeyi yavaşlattıklarını belirten Bayburtlu, ‘Bilgi sahibi olmadan yapılıyor. Görüntü var ama ortada bir şey yok. Başarısızlığın hep bir çaresi var. Bahanelerin arkasına sığınıyorlar. Belediye yok diyorlardı, belediyeyi aldılar, ikinci milletvekilimiz yok diyorlardı, hep bir bahaneleri var. Yapabildiklerinin en iyisini yapmalılar. Sana kimse bunu yapamadın diye kızmaz. Olmayacak vaatlerle insanları aldatmanın bir anlamı yok. Şahıslar, fertler, gelip geçici. Kalıcı olan eserler. Bir insanın yaptığı hayırdan sürekli sevap kazanır.  Yalova tarım ve turizm sektörü var. Siz bu iki sektörü de bitirdiniz. Yabancı turisti zaten çekemiyorsunuz. Bir otelle bütün dünyayı, Yalova’ya çekemezsiniz. Üniversitenin reklamı yapıldı.  Öğrencileri gelir kaynağı olarak gösteriyorlar. Onlar zaten öğrenci okuyorlar, gelirleri yok. Öğrenciler mi Yalova’nın ekonomisi iyi olacak. Yalova’da her şey göstermelik.’ şeklinde sözlerini tamamladı.

Haber: Gamze Yüksel