Becan, ‘’Esnafımızın sırtındaki yükü hafifletecek’’

Başkan Becan; “Salgın sürecinde ekonomik durumdan dolayı bazı ödemeler aksamış olabilir bu aksamadan ve devlete olan borcundan dolayı sanayicimiz, yatırımcımız, tacir ve esnafımız mağduriyet yaşamaktaydı. Bu borçların yapılandırılmasıyla, bunun önüne geçilmiş olacak ayrıca, daralan ekonomiyi canlandıracak, herkese derin bir nefes aldıracaktır.

Resmi Gazetede açıklanan yapılandırma ile iş dünyası biraz rahatlayacaktır. İş dünyamız salgın sürecinde elini taşın altına koymaktan çekinmedi. Faaliyetlerini devam ettirmeye, istihdamlarını korumaya ve üretimi sürdürmeye çalıştılar ve aldıkları sorumluluklarını yerine getirdiler. Söz konusu kanunda alacak kapsamının genişliği, uzun vade süreleri, faiz oranlarındaki indirimler gibi birçok unsur Yalova’daki üyelerimizin ve esnafımızın sırtındaki yükü hafifletecektir.

Becan, ‘’Gecikmiş aidat borçlarının ödemesine imkan sağlanacak’’

Sadece kamu alacakları değil üst kuruluşumuz TOBB bünyesindeki oda ve borsalara olan aidat borçları da kanun kapsamında yer almaktadır. Salgın döneminde üyelerimizi nefes kredisi ve can suyu kredisi gibi kredilerden yararlandırmaya çalıştık. Aynı zamanda aidat ödemelerimizi de 4 ay ertelemiştik. Kanun ile odalara olan aidat borçlarının da kapsam içerisine alınması üyelerimizin gecikmiş aidat borçlarını da rahatlıkla ödemesine imkan sağlayacak. Bu imkandan da üyelerimizin yararlanmasını önemle rica ediyorum.

Becan, ‘’Ödemelerini düzenli yapanlara, olumlu uygulamalar sağlanmalıdır’’ 

Çok önemli bir konuda, ödemelerini düzenli yapan üyelerimize de daha fazla olumlu uygulamalar sağlanmalıdır. “Bu yapılandırmalarla beraber ödemelerini vaktinde, düzenli ve eksiksiz biçimde ödeyen mükelleflerin de düşünülerek avantajlı ödeme imkânları, indirimler veya düşük faiz gibi teşvik edici uygulamaların getirilmesi de iş dünyamızın motivasyonunu artıracaktır.

Kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçlular

Bu Kanunun ilgili maddelerindeki başvuru ve ödeme süresine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla;

a) 31/12/2020 tarihine kadar (bu tarih dâhil) ilgili idareye başvuruda bulunmaları,

b) Hazine ve Maliye Bakanlığına, Ticaret Bakanlığına, İl Özel İdarelerine, belediyelere ve YİKOB’lara bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitini 31/01/2021 tarihine kadar (bu tarih dahil), Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ise ilk taksitini 28/02/2021 tarihine kadar (bu tarih dahil), diğer taksitlerini ise bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemler halinde azami on sekiz eşit taksitte ödemeleri, gerekmektedir.

Bu Kanun hükümlerine göre hesaplanan tutarlar peşin veya taksitler halinde ödenebilir. Hesaplanan tutarların tamamının ilk taksit ödeme süresi içerisinde peşin olarak ödenmesi hâlinde katsayı uygulanmaz ve Fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarların %90’ının tahsilinden vazgeçilir denmektedir.” Açıklamasında bulundu.