Haber/Abdullah Bozkurt

Birlikte Kanserle Mücadele Derneği Başkanı Nurcan Bayar ve yönetimi, 8. Subaşı Kivi Festivali’nde stant açarak yeni yapılan 400 yataklı Yalova Devlet Hastanesi’nde PET-CT cihazının getirilmesi için valilik onaylı imza kampanyası başlattı.

Bayar, “Gerekirse Ankara’ya gideriz”

Birlikte Kanserle Mücadele Derneği (BİKAMDER) Başkanı Nurcan Bayar, gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamada “Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla Yalova İl Sağlık Müdürlüğünü ziyaret ettik. Yeni yapılan 400 yataklı devlet hastanesi ile ilgili bilgi almak istedik. Konuşması sırasında Yalova İl Sağlık Müdürümüz Dr. Emrah Eray bize hastanenin onkoloji bölümüne PET-CT cihazının gelemeyeceğini söyledi. PET-CT cihazı diğer hastalıklarda olduğu erken tanıda ve kanser tedavisinde çok önemli bir cihaz. Hastalarımız diğer büyük illere gitmekle kalmıyor, birkaç ay sonrasına randevu veriliyor. Bu çok önemli. Biz de PET-CH Cihazını burada istiyoruz dedik ve yetkililere başvurduk. Vali Muammer Erol’un da izniyle bu kampanyaya başladık. Amacımız 50 bin imza ama sanıyorum geçecek. Ses getireceğimize inanıyorum. Gerekirse Ankara’ya da gideceğiz” ifadelerini kullandı.

PET-CT hangi durumlarda çekilir?

Kanserli hastalıklarda, kanserli hastalıkların teşhis edilerek evrelenmesinde, tanı konmasında ve daha birçok alanda etkin çözümler sunduğu için kullanılan PET/CT, kanser tanı ve teşhisinin her alanında kullanılan bir yöntemdir. Yüksek faaliyet gösteren hücrelerin enerji ihtiyaçları, kanserli olması durumunda normal zamandan daha fazladır.

Pozitron emisyon tomografisi (PET/CT) şeker, protein ve bazı özel yapı taşlarını radyoaktif olarak işaretleyerek seviyelerinin hangi durumda olduğunu göstermeye yardımcı olur ve bu sayede doktor ne şekilde bir tedavi yöntemi uygulayacağına karar verir.