“Türkiye’ de Sağlık Bakanlığı tarafından kronik migreni (her ay en az 8 günü migren şeklinde olan, en az 15 gün süreyle baş ağrıları) olan erişkinlerde baş ağrılarının profilaksisi için botulunium toksin tip A kullanımı onaylanmıştır.

Kronik Migren basit bir baş ağrısı veya yıllardan bu yana devam eden baş ağrısı değildir. Her kronik baş ağrısı kronik migren olmadığı gibi her migren de kronik migren değildir.
Kronik migren; bir ayın en az yarısında (15 gün) şiddetli baş ağrısı tablosu gösteren ve bunun da en az yarısından çoğunda migren nitelikli ağrıları içeren, en sık 20-50 yaş arasında gözlenen baş ağrısı tipidir.
Kronik migren genellikle tek taraflı, ancak iki taraflı da olabilen orta veya daha şiddetli ve sıklıkla kusmanın eşlik ettiği, ışık, ses, hareket ve kokuya duyarlı olunan bir tablodur. Ancak bazı kronik migren tablolarında da baş ağrısına eşlik eden bulantı -kusma gibi semptomlar azalmış olup,hatta olmayıp baş ağrısı yine rahatsız edici boyutta olabilir.
Kronik migrenin başta bireysel ve toplumsal boyutta, iş gücü kaybıyla ekonomik boyutta ve yaşam kalitesinin düşmesiyle psikolojik olarak olumsuz etkileri vardır. Ülkemizde her 6-7 erişkin kişinin 1’i migrenli, her 10 migrenlinin 1’i de kronik migrenlidir.
Türkiye’ de kronik migren görülme sıklığı %1,7‘dir. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) sıralamasında yaşamı olumsuz etkileyen hastalıklar arasında 19. sırada yer alarak en yaygın bilinen hastalıklardan biri olan şeker hastalığının da önündedir.
Kronik migrene yönelik uygulanan tedaviler yeterli sonuç vermemiştir. Hastalar sürekli ve aşırı miktarda ağrı kesici kullanmanın riskleri yanı sıra ağrı ile yaşamanın yarattığı olumsuz psikolojik durum ile baş başadır.
Bilimsel veriler ışığında, Botoks, kronik migrenin koruyucu tedavisinde yeni bir seçenek olarak ortaya çıkmaktadır. Kronik migrende Botoks uygulaması, doğru tanı ile bu konuda deneyimli uzmanlarca yapılmalıdır.
Günümüzde migren ve kronik migrenin tanısı, ayırıcı tanısı ve tedavisi Nöroloji Uzmanları ve Baş ağrısı Merkezleri tarafından yürütülmektedir.
Kronik migren üzerine yapılan Uluslararası Bilimsel Çalışma (PREEMPT) sonucunda Botoks, FDA tarafından kronik migrene yönelik olarak koruyucu tedavi seçeneği olarak onaylanmıştır. Ülkemizde 22 yıldan beri çeşitli nörolojik hastalıklarda (Serebral Palsi - Beyin Felci, bazı hareket bozuklukları, İnme (felç) sonrasında görülen spastisitede) kullanılan Botoks, Temmuz 2011 tarihinden itibaren kronik migren koruyucu tedavisinde kullanılmak üzere onay almıştır.
Daha çok estetik kullanımı ile gündemde olan Botoks, 20 yılı aşkın bir süreden beri güvenle kullanılmakta olup tüm ilaçlar arasında hakkında en fazla çalışma yapılan tek üründür. Hastalık tipine göre 2 yaş ve üzerinde güvenle kullanılabilen Botoks, vücutta birikim ve bağımlılık yapmayan, kalıcı yan etkisi olmayan biyolojik bir üründür.
Geçmişe bakıldığında, kronik migren tedavisi triptanlar, trisiklik antidepresanlar, beta blokerler ve anti-epileptikler gibi reçetesiz ve reçeteli tedavilerin birleşiminden oluşmaktadır. Artık bu tedaviler arasına Botulunium Toksin uygulaması da girmiştir.
Botoks, Clostridium Botulinium bakterisinden elde edilen, yüksek oranda saflaştırılmış Botulinium Toksin içeren reçeteli bir tıbbi üründür.”