Konuyla ilgili açıklama yapan Durak, “23 Ekim 2013 Çarşamba günü Zilhicce ayının 18’nci günü Gadir-i Hum Bayramıdır. İmam Ali (a.s.)’ınn velayetinin ilanı olarak kabul edilen bu gün hakkında derlediğimizi bilgileri sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Peygamberimiz Hicri 10’ncu yılının Zilhicce ayının 9. Günü Arafat’ta Veda Hutbesini irad etmiştir. Hac dönüşünde Mekke Medine arasında bulunan Gadir-i Hum denen yere vardığında Cebrail nazil olup, “Ey Muhammed” dedi. Allah şöyle buyuruyor:

“Ey şanlı Resul! Rabbinden sana indirileni tebliğ et!(insanlara ulaştır) Eğer bunu yapmazsan O’nun peygamberlik görevini yapmamış olursun. Allah seni insanlardan korur. Doğrusu Allah, kâfirler toplumunu doğru yola iletmez.” (Maide Suresi Ayet 67)

“Resûlullah bir ucu Cuhfe’ye yaklaşan Müslümanların da önde gidenlerinin geriye çağrılmalarını ve geride kalanların da orada toplanmalarını emretti. Ardından namaza toplanma emri verdi. Orada bulunan ağaçların altının temizlenmesini ve minber şeklinde taşların üst üste konmasını emretti. Ve insanların iyi görmesi için onların üstüne çıktı. Allah’a hamd ü sena ederek söze başladı.” (İmam Ali / Prof. Dr. Haydar Baş/ sayfa 354)

Gadir-i Hum denilen yerde irad edilen bu hutbenin gayesi Cebrail’in ikazını yerine getirmek Hz. Ali (a.s.’ın velayetini ilan etmekti. 

“Günlerden Perşembe idi. Sonra halkı Ali b. Ebi Talib’e itaate davet etti. Sonra Ali’nin kolunu kaldırdı. Öyle ki koltuğunun altının beyazlığı görüldü. Sonra buyurdu ki; “Ben kimin mevlası isem, Ali de onun mevlasıdır. Allah’ım! Onu seveni sev, O’na düşman olana düşman ol, O’na yardım edene yardım et, yardım etmeyerek yalnız bırakanı yalnız bırak”

Sonra henüz insanlar dağılmamıştı ki, “Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim, size nimetlerimi tamamladım ve size din olarak İslam’ı beğendim (Maide 3)” ayeti nazil oldu. Bunun üzerine Resûlullah (s.a.v.)buyurdu ki: “Allahüekber! Din kemale erdirildi; nimet tamamlandı. Allah Benim risaletime ve Ali’nin velayetine razı oldu”

“Resûlullah Gadir-i Hum hutbesinde, altı yerde kendisinden sonra Müslümanların halifesinin Hz. Ali olduğunu beyan etmiştir. Bu ifadelerden bir kısmı şunlardır: 

“Ali bin Ebi Talib, Benim kardeşimdir, vasimdir, halifemdir ve benden sonra imamdır.”

“Ey insanlar Ben hilafet emrini kıyamet gününe kadar imamet veraseti olarak neslime emanet ediyorum.”

“Benden sonra Ali Allah’ın emriyle sizin veliniz ve imamınızdır. İmamet makamı ondan sonra da Allah ve Resulü’yle görüşeceğiniz güne kadar O’nun evlatlarından olan benim neslimin hakkıdır.” (İmam Ali/ Prof. Dr. Haydar Baş/S 411–416).

Tarihte Müslümanlar bu günü bayram olarak kutlamışlardır. Ancak aradan geçen zaman zarfında oluşturulan fitne sebebiyle Sünni dünyasına unutturulan bu önemli gün, sadece Şii dünyasında bilinmeye devam etti. Son yıllarda Prof. Dr. Haydar Baş Hocamızın ortaya koyduğu Ehl-i Beyt Külliyatıyla tekrar gündeme gelen Gadir-i Hum hadisesi sadece Şii dünyasına değil bütün İslam âlemine mal olmaya başlamıştır. Bu vesileyle bütün Müslümanların Gadir-i Hum Bayramını tebrik eder, birlik ve beraberliğe vesile olmasını Cenab-ı Haktan niyaz ederim.”Dedi.

 

Durak, ‘26 Ekim Cumartesi akşamı Bostancı Kültür merkezi İstanbul’da tertiplenecek olan ve BTP Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Başın onur konuğu olarak katılacağı programa Yalovalıları davet etti. Cumartesi akşamı saat 16:00’da Yalova’dan programa araç kaldıracağını, gelmek isteyen vatandaşların 0536 488 99 64 nolu hattan ulaşabilirler’dedi.