Yalova eski Belediye Başkanı Yakup Koçal, Eylül ayı Yalova Belediye Meclisi gündeminde yer alacak revizyon imar planlarıyla ilgili açıklamalarda bulunarak  ‘  Bu Yalova’ya bir ihanettir’ dedi.

Yalova’da 20 yıl 30 yıl evvel bu yapılsaydı bu olmazdı diye yaklaşımların bugün olduğunu belirten Koçal,  Yalova’nın merkezinin 5-10 yıl gibi kısa bir süre sonra 130 binlerden 250 binler ve daha üzerine yükseleceğini kaydederek, şuanda Yalova’da başta ulaşım olmak üzere oluşan bütün sorunların  kaynağından bir tanesi bütün fonksiyonların 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’na sıkıştığını ifade etti. Bu iki tespitin Yalova’nın şuan ki problemlerinin Yalova’nın merkeze sıkışmış olduğundan kaynaklandığını söyledi.

Koçal, açıklamasının devamında,” Bu iki gerçeği hiç kimse tartışamayacaksa bu iki tespitin geleceğe bir yansıması olacak. Yalova merkezin nüfusu 130 bin iken tek merkez olmanın sıkıntılarını yaşıyorsa Yalova merkezin nüfusu 250 bin olduğu zaman ne olması gerekiyor. Biz bunun zamanında istişaresini yaptık dedik ki Yalova’nın üç tane merkezi olması lazım bu da Yalova’nın en önemli kırmızıçizgisidir dedik. Bunun haricindeki diğer bütün planlamalar detaydır dedik. Yalova’nın merkezinin 1’den 3’e çıkarılması Yalova’nın geleceğinin planlanmasının ana ruhudur. Bu ana ruhu hayata geçirecek bir planlama detayı hayata geçirilmelidir.

Ben diyorum ki Eylül ayında meclise getirilecek olan revizyon imar planlarıyla 2012’de yaptığımız imar planlarının ana ruhunu öldürüyorlar. Bu Yalova’ya ihanettir.  Esas budur. Eğer bu söylediklerime cevap verecek olan kişi Yalova’nın merkez nüfusu 250 binde olsa Yalova merkez bu nüfusu kaldırabilir diye bir cevap verirse bu tartışılır. Ancak bunun haricinde ne varsa hepsi teferruattır. Diğerleri maskelemedir.

“ Telafisi asla olmaz”

 Bizim dönemimizde Yalova’da iki merkez daha kuracaktık. Bu merkezlerden biri bugün Yalova şehir stadyumunun olduğunu alana olacaktı. İkincisi de yeni ilave imar planıyla 2000 dönüm imara açılacak olan Kirazlı bölgesiydi. Bu ikisi de ortadan kaldırılıyor. Kirazlı meclise getirilmiyor bunun birkaç önemli nedeni var. Kirazlı bölgesinde gelecekte 100 bin kişi yaşayacak bir şehir olacak. Bu kurulacak olan şehrin birçok ihtiyacı olacak.  Biz bu alana 100’er dönümlük sağlık alanı, eğitim alanı ve spor alanı yapmayı planladık ve yer ayırdık.  Bu alanlar bütünleşik alanlardı. Gündeme Kirazlı bölgesi gelmiyor ama duyduğum kadarıyla bu 100’er dönümlük alanları da kaldırıyorlar. Burada atlanılmaması gereken bir konu var. Yalova’nın ihtiyacı olan bu üç merkez olma projesi eğer kaldırılırsa telafisi olmaz. Neden telafisi olması gerektiğine dikkat çekersek Yalova bir Konya, Kayseri olsa bu seferlik yanlış yapıldı alan çok diğer yerlerde doğrusunu yap. Yalova’da böyle bir imkân söz konusu değil. Yalova’nın daha başka büyüme imkânı yok. Şuan yapılacak hatanın bedeli ağır olur.

 

 

“ Bu kararın bedeli ağırdır”

Bahçelievler Mahallesinde bulunan Yalova şehir stadyumunun bulunduğu alan kapalı yüzme havuzu yeri haricinde 65 dönümden oluşmaktadır. Buranın 56 dönümü Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı geriye kalan 9 dönümü de Yalova Belediyesi’ne aittir. Gençlik ve Spor Bakanlığı bizim dönemimizde Yalova Belediyesi’ne bir şartla verebileceklerini bildirdiler. Bu şartta başta stadyum da dâhil olmak üzere yeni bir yere spor tesislerinin yapılmasıydı. Bu projede 5 adet büyük spor tesisi olacak 80 Milyon TL’lik bu tesisin maliyetini biz bakanlığa verecektik. O zaman düşündük belediyenin bu kadar ayıracak bir bütçesi söz konusu değil bu alanın 25 dönümüne konut yapalım 40 dönümüyse meydan yapalım. Hem proje için gerekli olan bütçeyi çıkaralım hem de meydanı yapalım. Kaldı ki Cumhuriyet Meydanı 9 dönümdür yeni meydan ise bu alanın dört katıdır.  Bu yapılacak yeni spor tesisleri de Yalova’da kalacak yeni bir tesise sahip olmuş olacaktık.

 

Bunların hepsinin ötesinde ben yanlış düşünmüş olabilirim veya olabilir. Meydanı illaki orada yapmaya da bilirsin ancak şu konuya bir çözüm getirmemiz gerekiyor. Meydan kriterlerine uygun olmak kaydıyla yeni bir meydanın nerede yapılacağı belirtilmeli, kamuoyu bilgilendirilmelidir.

Verilecek bu karar teknik bir karar değildir. İmar Müdürlüğü’nün vereceği bir karar da değildir bu tamamen siyasi bir karardır.  Yalova şehrinin gelecekte en az 3 merkeze bölünmesi stratejik bir karardır. Bu kararı ortadan kaldırmak siyasi bir karardır. Onun için diyorum ki bu kararın altına imza atacak arkadaşlar, imza atacak arkadaşları etkileyecek olan milletvekili ve il başkanı gibi herkes bu sorumluluğun altında imzaları olacak demektir. Yalova’nın geleceğinde de hiçbir zaman unutulmazlar” şeklinde konuştu.