İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan helikopterle Yalova-Altınova'ya gelen Arınç’ı, güzergahtaki Asma Köprü Hersek Güney Şantiyesi'nde, Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova AK Parti Milletvekili Temel Coşkun, Yalova AK Parti İl Başkanı Mustafa Pehlivan, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, AK Parti teşkilatı ve Yalova protokolü karşıladı.

Türkiye'nin 20-30 yıl önce hayalini bile kuramayacağız bir proje

      Asma Köprü Hersek Güney Şantiyesi'nde yetkililerden brifing aldıktan sonra şantiye sahasında konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ‘İstanbul-Bursa-İzmir Otoyol Projesi birkaç yıl içerisinde, hizmete açılacak. Türkiye'nin 20-30 yıl önce hayalini bile kuramayacağız bir proje. İstanbul'dan başlayıp Bursa istikametine doğru olan bu büyük projenin önemli ayaklarının olduğunu hem görmek hem de bizzat bilgi almak istedik’ dedi.

9 milyar dolarlık bir proje’

   Şu ana kadar yapılan çalışmalardan ve projenin geldiği noktadan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Arınç, ‘2009'dan itibaren bu projenin ihalesi yapıldı. Burası İzmit'ten Yalova'ya, oradan İzmir istikametine kadar ulaşan bir büyük iş. Bunun içinde körfez geçişi var. 3 kilometreye yaklaşan 2 bin 600 metre civarında köprü yapılıyor. Takriben, 9 milyar dolarlık bir proje. Bu projenin kısmet olursa 2017 yılında bitimi söz konusu ’dedi.
        ‘Proje Türkiye'nin geldiği noktayı gösteriyor’

Arınç, ‘Otoyol projesi kamulaştırma bedelleri ile büyük ölçüde ödendi, aksamanın söz konusu olamaz. Kamulaştırma ödemeleriyle arazi sahipleri ve köylüler gelire kavuştu. Büyük imalatlar var. İhaleyi 6 büyük firma almıştı. Kendi aralarında bir görev bölümü yaparak her biri bir bölümdeki imalatları yerine getiriyor. Kendi öz kaynaklarını kullanıyorlar. Devlet de kamulaştırma için büyük bir kısmında ödemeler yapıyor. Hem kuzey hem de güneyde yapılan çalışmalarda köprünün ayakları Cuma günü bakanların katılacağı törenle yüzdürülmeye başlayacak. Bursa ve Yalova bundan büyük ölçüde istifade edecek. 1 saat 40 dakikalık ulaşım, 6 dakikaya inecek. Bazı bağlantılarda İzmir ve İstanbul arasındaki ulaşım 3 saate düşecek. Belki 3,5 saat olması düşünülüyor. 20-30 yıl öncesinde bakın. Hayal sanılabilecek, gerçekleştirilmesi mümkün olmayan bu proje kısmet olursa birkaç yıl içinde tamamlayacağız. Bu Türkiye'nin geldiği noktayı gösteriyor. Sadece devletin bütçe imkanlarıyla yapamayacağı işi kamu ve özel ortaklığıyla yapılabileceğini gösteriyor’ dedi.

   Olumsuz hava şartlarından dolayı denizdeki incelemeler ise iptal edildi.
    Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve protokol üyeleri, Orhangazi'deki Samanlı tünel çalışmalarını incelemek için yola çıktı.