Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan, İŞKUR Müdürü Erhan Dede, SGK İl Müdürü Mehmet Salih Aydın, 11 Mart Pazartesi günü bir araya gelerek ‘İstihdam Seferberliği 2019’ hakkında bilgiler verdiler.

   YTSO Başkanı Becan, “Bu konu ile ilgili devletin yerel temsilcileriyle beraber bilgilendirmek istedik. Bundan sonra da işverenlerimizle, iş adamlarımızla, Valilerimizle Belediye Başkanlarımızla bu toplantılara devam edeceğiz.

   İlk basına bilgi vererek başlatmış bulunuyoruz. Biliyorsunuz 21 Ocak’ta TOBB’da Sayın Cumhurbaşkanımızın da katıldığı istihdam seferberliği çarpısı olmuştu. Bu çalışmalarımız Maliye Bakanıyla, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımızla ve TOBB Başkanımızla beraber iki hafta boyunca çalışmalar yapıldı. Bu konudaki kararlar, meclisten hızlı bir şekilde geçerek yürürlüğe girdi. 25 Şubat 2019 tarihinde de TOBB Başkanımızın ev sahipliğinde Ankara’da yapılan toplantıda Hazine ve Maliye Bakanımız, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız, Oda ve Borsa Başkanları, meclis başkanlarımızla beraber “Burası Türkiye Burada İş Var” sloganıyla iş seferberliğini başlatmış bulunmaktayız” dedi.

Becan, “3 ay, işveren 0 maliyetle elemanı istihdam ettirebiliyor”

  Farklı teşvikler olduğunu belirten Becan, “ Bu konuda 8 farklı teşvik var. Ben bir iki tanesinden bahsedeceğim. Nisan ayının sonuna kadar işverenlerimiz yeni bir eleman alacağı zaman, bu üstüne bir kişi bile istihdam etse bunun maaşının bir kısmını devletimiz ödüyor. Bir kısmı dediğim vergisini, SGK primini devletin kendisi ödüyor. Maaşlarını biz ödüyoruz; fakat 3 ayı gene işverenden almıyor. Bunun tamamını devlet ödüyor. 3 ay, işveren 0 maliyetle elemanı istihdam ettirebiliyor. 3 aydan sonra kalan 9 ayı maaşını işveren ödüyor, SGK ve vergileri yine devletimiz tarafından karşılanıyor. Ayriyeten 9 aydan sonra şöyle bir ayrıcalık yapmışlar; kadın, genç ve engellileri 9 aylık süre 15 aya kadar uzatılabiliyor. Onları 15 ay daha çalıştırma zorunluluğu getiriliyor.

   İmalat Sanayi ve Bilişim sektöründe farklı bir çalışma yapmışlar Burada neredeyse yüzde 90’ını devlet karşılıyor. Aylık 1.113 TL olan prim ve vergi teşviki 2.712 TL olarak verilecek.

  Buradan iş dünyasına çağrıda bulunuyorum. Gelin bu tarihi teşvikten yararlanın. Böyle bir teşviki hayata geçirdiği için hükümetimize çok teşekkür ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

Becan, “Düzenini bozma, istihdamı koru”

 YTSO Başkanı Becan, “Eğer bir işveren işlerinde sıkıntı yaşadıysa, faaliyetleri durmuş ya da azalmışsa; çalışanlarının maaşı 3 ay boyunca Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödeniyor. Yani burada devletimiz işverene diyor ki, düzenini bozma, istihdamı koru.

  Tüm bu teşviklere ilişkin tüm detaylara istihdam seferberligi.org adresinden ulaşabilmek mümkün. Aklınıza takılan bir konu olursa, Yalova Ticaret ve Sanayi Odamıza ulaşmanız mümkün. Bu teşvikler konusunda şirket sahipleri ve yöneticileri kadar muhasebecilere ve şirketlerin insan kaynakları yöneticilerine de büyük görevler düşüyor. İstihdam teşviklerinin iyi anlaşılması ve uygulanması konusunda onlardan ekstra hassasiyet bekliyoruz.

  Önümüzdeki süreçte de Valimiz, Kaymakamlarımız, Belediye Başkanlarımız, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın yerel teşkilatları ve iş dünyası kuruluşlarımızın başkanlarının katılımıyla üyelerimize yönelik olarak istihdam teşvikleri bilgilendirme toplantıları yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Becan, “Kamu-özel sektör el ele verdimi yapılmayacak şey yok”

  Becan, “İlimizde her ay en çok ilave istihdam sağlayan üyelerimizi kutlayacağız. Bakın 2017’deki istihdam seferberliğinde kamu-özel sektör olarak el ele verdik ve 1,5 milyon ilave istihdam sağladık. Kamu-özel sektör el ele verdimi yapılmayacak şey yoktur.

  Buradan tüm iş dünyamıza ve işverenlere de çağrıda bulunuyorum. Sizler vasıtasıyla ülke çapında her işverene sesleniyoruz; Türkiye’nin gücüne ve geleceğine güvenin. İstihdam Seferberliği 2019’a katılın, bu tarihi istihdam teşviklerinden faydalanın. En az bir işsiz vatandaşımızı işe alarak, hem işinizi geliştirin, hem ekonominin büyümesine katkınız olsun, hem de Türkiye’nin geleceğine yatırım yaparak, kazanan siz olun.

  Dünün en çok kazananları, Türkiye’ye yatırım yapanlar, Türkiye’de istihdam sağlayanlar oldu. Yarının en çok kazananları da, bugün Türkiye’ye yatırım yapanlar, insanımıza istihdam sağlayanlar olacak” dedi.

Dede, “Engelli yerleştirmede Türkiye’de ilk 3 içerisinde yer alıyoruz”

  İŞKUR Müdürü Erhan Dede, “2018 yılında istihdam seferberliği kapsamında 4242 kişiyi istihdam ettirdik. Engelli yerleştirmede Türkiye’de ilk 3 içerisinde yer alıyoruz.

  İstihdam teşviklerini başkanımız açıkladı ama kurum bazında olanlar; ücret teşviki aylık kişi başı 2.021 TL, SGK prim ve vergi desteği aylık kişi başı 1.113 TL. Özetle her ilave istihdamın ilk 3 ay ücreti, vergi ve SGK primlerini devlet ödüyor” açıklamalarında bulundu.

Aydın, “Afiş ve broşürlerle işverenlerimize teşviklerimizi anlatmaya çalışacağız”

  SGK İl Müdürü Mehmet Salih Aydın, “Sosyal Güvenlik Kurumu olarak arkadaşlarımızın bu konudaki eğitimleri tamamlanmış, sahaya inilmiş, yapmış olduğumuz afiş ve broşürlerle işverenlerimize teşviklerimizi anlatmaya çalışacağız. İstihdama, Yalova olarak ne kadar yüksek katkıyı sağlarsak o kadar biz de bu konuda kendimizi bahtiyar hissedeceğiz. 2008 yılından beri uygulamakta olduğumuz 5 puanlık indirim devam ediyor. Kesintisiz olarak her yıl, aynı şekilde bu indirimden faydalanıyor. Ortalama 3000 lira prime esas kazanç bildirimleri, çalışanlara 150 liralık bir 5 puanlık indirim söz konusu. Genç, kadın istihdam ve mesleki belgeli sigortalıların çalıştırılması ile ilgili bir desteğimiz teşvikimiz bulunmakta. Burada da işveren 5 puanlık indirimler birlikte 600 liralık bir destek sağlamış oluyoruz. İlave istihdam desteğimiz var” diyerek çalışmalarını anlattı.

  Yeni istihdam paketinde son tarih 30 Nisan 2019 olarak belirtildi.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter