Camiiler ve Din Grevlileri Haftası nedeniyle Raif Dinçkök Kültür Merkezi konferans salonunda gerçekleştirilen program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından İl Müftüsü Cevdet Cemal Çıkrık selamla konuşması yaptı. Camiiler ve Din Görevlileri Haftasını hayırlara vesile olmasını hafta boyunca çeşitli vesilelerle bu işin önemi camiiler dışında, konferans salonlarında, muhtelif yerlerde bu işin önemi anlatılacağını söyleyen Çıkrık “Camilerin toplumumuzda çok önemli yere sahip olduğunu hepimiz yakinen biliyoruz. Ama bir gerçeği ifade etmek gerekirse, camiiler maalesef bugün arzu ettiğimiz ilk dönemlerde ki camiiler hüviyetini büyük ölçüde kaybetti.” Dedi.

“Her türlü icraatın yapıldığı yer camiilerdir”

Her türlü icraatın yapıldığı alanlar camiler olduğunu belirten Çıkrık, sözlerine şöyle devam etti: “Osmanlı Dönemi’ni maalesef günümüze taşıyamamışız, modern dönemde de bu işi becerememişiz, iki arada bir derede kalmışız, köşe kapmacada da maalesef köşeleri kaybetmişiz ve maalesef ebe durumuna düşmüşüz.”

“Bir muhabbet merkezi olmalı”

Camiiler esasında bir muhabbet merkezi olması gerektiğini ifade eden Müftü Çıkrık “Toplumun her kesiminden insanların cıvıl cıvıl oraya aktığı içerisinde muhtelif derslerin yapıldığı, mahallenin bütün Müslümanların bilgilendirildiği bir alan haline getirilmesi gerekmektedir.” Dedi

“Din görevi ağır bir hizmet”

Din görevinin ağır bir hizmet olduğuna dikkat çeke Müftü Çıkrık, “Ağır bir yükün altına girmişiz. Gerçekten vebalimiz çok ağır kardeşlerim, bugün sadece camilere gelen ile gidenleri bilgilendirmekle yetiniyoruz, o konuda da çok başarılı değiliz. İtiraf edelim ki durum bundan ibaret. Arzu ederiz ki mahalledeki görevlilerimiz, mahallesindeki yetimin başını okşasın, fakir fukaranın yanında gözüksün, mahallesinde ne kadar muhtaç insan varsa onların teker teker tespitini yapsın, saha bir hareketlilik gelsin.” Açıklaması yaptı. Müftü Çıkrık, bu haftanın hayırlara vesile olmasını temenni ederek konuşmasını sonlandırdı.

Müftü Cevdet Cemal Çıkrık’ın selamlama konuşması sonrası programa katılım gösteren konuklara sine vizyon gösterisi izletildi. Sine vizyon gösterimi sonrası Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pehlül Düzenli konferans gerçekleştirdi.

Öğretim Üyesi Pehlül Düzenli yaptığı konferansta, günümüz dünyasının bilgi problemi olmadığını ancak hakikat problemi olduğunu söyleyerek “Bilgi kirliliği içerisinde hak ile batılın birbirine karışmışlığı var. Bu hak ile batılı ayırt etme özelliğini kaybetmiş, Furkan’ını kaybetmiş bir Müslümanlık var.” Diye konuştu.

“Camiiler coşkusunu kaybetti”

Bütün mekanlarda bir coşku var olduğunu fakat coşkunun olmadığı tek yer camiler olduğunun altını çizen Doç. Dr. Düzenli,”Camiiler günümüzde ıssız, sessiz, ruhsuz, sakin adeta formaliteleri tamamlamak için bir mekâna toplanmış insanlar topluluğu haline gelmiştir. Camiiler coşkusunu kaybetti. Müslüman toplum Furkan’ını kaybetti. Heyecanını, coşkusunu kaybetmiş bir din, duygusunu kaybetmiş bir dindar, duygusunu kaybetmiş bir cami vardır. Camiler göz yaşlarının sel gibi akıtacağı mekânın şubeleridir.” Şeklinde konferansı noktaladı.