Özkan, ‘‘Dünya Meteoroloji Günü, Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Servisleri’nin’’ faaliyetlerinin, kamuoyu tarafından daha iyi  bilinmesi ve takdir edilmesi amacıyla 1960 yılında  kutlanmaya başlanmıştır. 23 Mart tarihi ise, Dünya Meteoroloji Örgütü’nü (WMO) kuran sözleşmenin 1950 yılında yürürlüğe giriş tarihi olması sebebiyle seçilmiştir.
   2013 yılının teması “Can ve mal emniyeti için havayı gözlemek” olarak belirlenmiştir. Bu tema WMO’nun varoluş nedenlerinden biri olan “hava, iklim ve su kaynaklı risklerin neden olduğu ölüm ve yaralanmaları azaltmak” amacını da vurgulamaktadır. 2013 yılı Dünya Mete-oroloji günü aynı zamanda ‘WMO Dünya Hava Gözlemi Programı’nın’ bu amaca katkısını da gözler önüne sermektedir. Fevkalade hava hadiselerinin artan etkisi inkar edilemez. Son 30 yıl içerisinde doğal afetler 2 milyondan fazla can almış ve 1,5 trilyon ABD dolarından fazla ekonomik kayba neden olmuştur. Bu afetlerin yaklaşık %90’ı, ölümlerin    yaklaşık %80’i ve ekonomik kaybın % 70’inden fazlası, tropik siklonlar, fırtına kaynaklı dalgalar, sıcak dalgalar, kuraklık, sel ve sel sonrası salgın hastalıklar gibi hava, iklim ve su kaynaklı tehditlerden oluşmaktadır’dedi.
    Özkan, ‘WMO, 190’dan fazla ‘Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Servisi’nden’ oluşan ağı ve programları vasıtasıyla can ve mal emniyetinin sağlanmasına ciddi katkıda bulunmaktadır. Hava tahminleri ve  erken uyarılar, hükümetlere, türlü ekonomik sektörlere ve fertlere felaketleri önleme ve azaltma konusunda yardımcı olur.
    Gelişmiş iklim hizmetleri, bugün, iklim değişikliği ve değişkenliğini fark etmek
ve bu değişiklik ve değişkenliğe uyum   sağlamak için gereken  en önemli  araçlardan
biri olarak ortaya çıkmaktadır. Geçmişteki iklim durumu ve sosyo-ekonomik şartların
bugünkü ve gelecekteki durum ve şartların göstergesi  olduğu varsayımı artık geçerli
değildir. Gıda güvenliği, su kaynakları ve enerji yönetimine yönelik meydan okumalar
ile nüfus artışı, toprak kullanımındaki değişim ve şehirleşme ile tanımlanan bir Dünya’da, iklim anlayışımızı geliştirmek ve sosyal ihtiyaçları karşılamak üzere iklim hizmetlerini daha iyi kullanmak zorundayız.
 
     Var olan iklim bilgilerini arttırmak ve iklim hizmetleri kapasitesini güçlendirmek
üzere WMO üyeleri ve Birleşmiş Milletler’den ortak kuruluşlar, İklim Hizmetleri Küresel
çerçevesini başlattılar. Afet risk yönetimi, sağlık, tarım, gıda güvenliği ve su kaynakları ile birlikte iklim hizmetlerinin sunulmasındaki temel öncelik alanlarından biridir.
    Bu iddialı girişimin amacına ulaşabilmesi için önceliklerden biri de en az gelişmiş ülkelerin, gelişmekte olan küçük ada ülkelerinin ve gelişmekte olan diğer kırılgan ülkelerin bilimsel veriler, bilgiye tam ve ücretsiz erişim ve teknoloji transferi aracılığıyla iklim hizmetleri ve erken uyarılar konularındaki ulusal kapasitelerinin
güçlendirilmesi yanında iklim politikaları ve uyum yaklaşımları konularında bilgilendirilmeleridir’ dedi.
    Özkan, ‘Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Servisleri’nden oluşan WMO ağı tarafından toplanan gözlemler, iklim değişikliğinin kuvvetli  yağış ve kuraklığın yanı sıra deniz seviyesindeki artıştan  kaynaklanan kıyılarda su yükselmesi  gibi  fevkalade hadiselerin artışına katkıda bulunduğunu gitgide daha  belirgin bir biçimde kanıtlamaktadır. İnsan aktiviteleri ile özellikle de rekor düzeye ulaşmış olan sera gazlarının atmosferdeki konsantrasyonunun artışı arasında bağlantıya dair kuvvetli  kanıtlar vardır. Hava ve iklim kaynaklı   felaketlerin neden olduğu ekonomik kayıplar, demografik değişimler ile nüfus ve mal varlıklarındaki artışın da baskısıyla yükselmiştir.
 ‘2013 yılı Dünya Meteoroloji Günü’, havayı gözlemek ve can ve mal emniyetini sağlamak için yılda 365 gün ve günde 24 saat görev başında bulunan ‘Ulusal Meteoroloji Servisleri’nin’ çalışmalarını vurgulamak için bir fırsattır. Bu kutlamanın, meteorolojik ve hidrolojik altyapı yatırımlarının faydalarını, küresel işbirliğinin önemini ve ihtiyaç duyan kişi, topluluk ve ülkeler için daha iyi hava ve iklim hizmetleri sağlamak üzere kapasite artırımının aciliyetini vurgulamaya katkıda bulunacağına inanıyorum’dedi.