100 günlük icraatlarını aktaran Canbay, “Tersanenin bize faydası yok zararı var. Vergisini ve kazancını Altınova Belediyesi kazanırken yükünü biz çekiyoruz. Tersaneler bölgesinde çalışanların yüzde 80’i – 85’i bu bölgede ikamet ediyor. Rakamları tam net söyleyemem ama aşağı yukarı 150- 200 arasında servis giriş çıkışı oluyor günlük. Sadece personeli getirip götürüyor. Yükünü biz çekiyoruz. Temizliği bize kalıyor. Elbetteki buranın kalkınması için bu bölgenin tamamen dolması lazım. Tabiî ki bize katkıları da var. Tersaneye gittiğimizde ufak tefek işlerimizi de yapıyorlar. Çok büyük maddi şeyler istemiyoruz ama acil yapılması gereken fakat o an bizim imkanımızın olmadığı işler varsa ricada bulunuyoruz ve yapıyorlar” diye konuştu.

31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçim sonrasında ilk kez gazetecilerle biraraya gelen Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, “Seçim döneminde halkın karşısına absürt projelerle çıkmadık, beldenin ihtiyaç ve sıkıntılarını biliyoruz. 15 yıldır burada ikamet ediyorum. Bu bizim için bir avantaj” dedi.

Canbay, geçmiş döneme teşekkür etti

Geçmiş dönem yapılan işlere teşekkür eden Turan Canbay, “Eksik yapılan işler olabilir. Geçmiş döneme ait borçlarla ilgili bilgileri yayınladık. Bunu artniyetli yapmadık. Bunu yaparken “borç ödemekten başka bir şey yapamayacağız” bahanesinin arkasına sığınmayacağız. Devletten gelen para, aslında yeterli ama düzgün kullanırsanız. Parayı düzgün kullanamazsanız devletten gelen para da yetmez. Biz bu süreci iyi yönetmek istiyoruz. Geçmişte yapılan hizmetlere teşekkür ederim. Belediye zarar ettirilmiş mi ettirilmemiş mi ona bakarız” diye konuştu.

Canbay, 100 günlük icraatlarını açıkladı

100 günlük sürede çok ciddi işlere imza attıklarını ifade eden Başkan Turan Canbay, belli başlı yapılan işleri sıraladı:

“Spor salonunun bakım ve onarımını yaptık. Mezarlık bakımsız ve kötü bir durumdaydı. Burada bir çalışma başlattık, daha iyi bir duruma getireceğiz. Subaşı Yaşam Merkezi iyi bir hizmet. Eksikleri vardı, onları gidermeye çalışıyoruz. Her hafta Pazar esnafını dolaşıyorum. Vatandaşı ayağımıza getirmiyoruz. Doğru olan bu diye düşünüyoruz. 99’dan sonra yapılan parklar çok yenilenmemiş. Biz bunları tek tek tespit ettik. Üçte ikisini tamamladık. Bir iki aya kadar tüm eksikleri tamamlayacağız. Yeşil alanımız çok fazla. Maalesef personel sayımız çok yeterli değil. 500 dönüm yeşil alanımız var. Bu 500 dönüme 16 saha elemanıyla bakmaya çalışıyoruz. 8 tane su depomuz var. Çok kötü durumdalardı. İç ve dış görünüm bakımından çalışmalarımızı tamamladık. 19 noktaya kamera yerleştireceğiz. Bütün çocuk parklarında kamera olacak. İnsanlar çocuklarını parka bıraktığı zaman tedirgin oluyorlar. 19 kameranın ihalesine çıkacağız. Seneye bu rakamı ikiye katlayacağız. Piknik alanımızda tuvalet yoktu. Tuvaleti yaptık, mescit ve engelli tuvaleti çalışması yapacağız. Sıfır bir traktör aldık. En büyük ihtiyaçlarımızdan bir tanesiydi. Garajda kısım kısım yenileme çalışması yapacağız. Evde sağlık hizmetini başlattık. Hemşiremiz her gün hasta ziyaretleri yapıyor. Doktorumuz hastalarımızın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor, muayenelerini yapıyor. Bunun yanında yaşlı, engelli vatandaşlarımızla ilgili bir çalışma başlattık. Vatandaşımız memnun ama biz daha iyisini yaparız diye düşünüyoruz”

“Önceliğimiz esnaf borçları”

Ardından gazetecilerin sorularını yanıtlandıran Başkan Canbay, her belediyenin olduğu gibi Subaşı Belediyesi’nin de sıkıntıları olduğunu iletti. “Yatırım yaparsanız borcunuz olur. Bizdeki sıkıntı bizim büyük yatırımımız yok ama borcumuz çok” diyen Canbay, belediyenin borçları konusundaki bir soruya şöyle yanıt verdi:

“Kimseyi karalamadım, kimseye hakaret etmedim. Seçim bürosu açılışında bile yapılan hizmetlere teşekkür ettim. Borç geçen dönem vardı, bu dönem de olacaktır. Benim hedefim esnafın borcunu bitirmek. 1 Milyon 100 bin gibi esnafa borcumuz vardı. Bir yapılandırma içine girdik. Yıl sonunda hiçbir esnafa borcumuzun kalmamasını amaçlıyoruz. Şu ana kadar 500 bine yakın borç ödedik, ödemeye de devam edeceğiz. Kurum borçları İller Bankası payından kesiliyor. Bunlara biraz daha takviye yapmaya çalışıyoruz. Ama 5 senede bitecek bir borç değil”

“Parke makinesi bir ayda parasını çıkarır”

Parke makinesi alacaklarını kaydeden Canbay, “Geçmişte kivi direkleri ve parkemiz basılıyordu. Yollarımızın yüzde 70’i parke yol. Parke makinesi alıp kendi parkemizi yapacağız. Biz sadece kendi parkemizi bile yapıp koysak büyük kardayız. Hatta bunun ticaretine de başlayacağız. Bir iki yerle görüşüp anlaştık. İlk ay içinde yaptığımız satışla makinenin parasını çıkartıyoruz. Personelimiz bu konuda tecrübeli. Kendi elemanlarımızla bu işin üstesinden geleceğiz” dedi.

“Yalova’nın incisi olmak istiyoruz”

Geçmiş dönemle ilgili yeminli mali müşavirlerce inceleme yapıldığını ileten Canbay, gelen soru üzerine “Yeminli mali müşavir hesapları inceliyor, raporlarını sunacak” cevabını verdi. Başkan Canbay, “Nasıl bir Subaşı istiyorsunuz” şeklindeki soruya da şöyle yanıt verdi:

“Yalova’nın incisi olmak istiyoruz. Yeşil alanı bol, çok güzel bir manzaraya sahip, denizi görebilen, hakim bir bölgede yaşıyoruz. Yatırımcılarla görüşmelerimiz var. İlk önce buraya yatırımcı çekmeliyiz. Biz yatırımcıya destek olacağız. Özellikle turizme yönelik bir yatırım düşünüyoruz. Bungalov evler tarzında, doğanın içinde kaybolacak bir tesis istiyoruz. Bu konuda girişimlerimiz var ancak henüz yatırımcıyı razı edemedik. Burası bir turizm beldesi olabilir. 22 dönümlük bir alanımız var. O alanı değerlendireceğiz”

“Kiviciliği farklı boyutlara taşıyacağız”

Kivicilik ve festival hakkında da soruları yanıtlandıran Turan Canbay, “Kivicilik buranın vazgeçilmezi. Sadece kivi üretimi olmayacak. Farklı boyutlara taşımaya çalışıyoruz. Kivinin sadece meyve olarak değil farklı boyutlarda kullanılma alanlarını ortaya çıkaracağız. Örnek vereyim tatlısı. Onun üzerine bir çalışmamız olacak. Festivalimiz devam edecek. Subaşı’nın en büyük gelir kaynağı kivi. Ben bunu siyasi bir rant olarak görmüyorum. Burada kivi üreticisini ön planda tutarsanız sorun yaşamazsınız. Maalesef geçen dönem bazı problemler yaşanınca belediye festivali tek başına yapmak zorunda kaldı. Belediye kivi üreticisi değildir, o yüzden tek başına yapmasını doğru bulmuyorum” diye konuştu.