Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, dekanlar ‘Yalova Basını ile Buluşma ve Bilgilendirme Toplantısı kapsamında, son bir yılın değerlendirmesini Raif Dinçkök Rektörlük Binası’nda, basın mensuplarına anlattı.

  Toplantıda, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci’nin yanı sıra Rektör Yardımcıları; Prof. Dr. Orhan Torkul, Prof. Dr. Mustafa Öksüz, Prof. Dr. Derya Güroy, Enstitü Müdürleri; Prof. Dr. Jülide Hızal Yücesoy, Doç. Dr. Mehmet Gökhan Genel, Fakülte Dekanları; Prof. Dr. Bülent Yiğit, Prof. Dr. Metin Çancı, Prof. Dr. Metin Işık, Prof. Dr. Mustafa Öztaş, Prof. Dr. Murat Azaltun, Meslek Yüksekokulu Müdürleri; Prof. Dr. Fikret Yüksel, Dr. Öğr. Üyesi Serhan Mantoğlu, Öğr. Gör. Bayram Karakurt, Genel Sekreter; Sayim Oral, Genel Sekreter Yardımcısı; Muhlis Yavuz da hazır bulundu.

5 Başlık altında değerlendirme yapıldı

  Yapılan çalışmalar; 1. Personel Motivasyonu, 2. Öğrenci Motivasyonu, 3. Kurum ve kuruluşlar ile ilişkiler, 4. Kurum geliştirme çalışmaları, 5. Yeni açılan bölümler, 6. Kalite geliştirme çalışmaları olarak 5 grupta değerlendirildi.

  Yapılan çalışmalar ile ilgili başlıklara göre değerlendirmede bulunan Rektör Cebeci, ‘Personelimizin motivasyonunu yükseltmemiz gerekiyordu.  İnsanlarımızın birbirine güveni, iş yerine bağlılığı, iş heyecanı kayba uğradığı için burada ciddi bir motivasyon ihtiyacı vardı. Personel motivasyonu için neler yaptık, önce Akademik ve İdari personelle toplantılar yaptık. Özel idari personele yönelik eğitim seminerleri verdik. Akademik Genel Kurulumuzda bütün çalışmalarımızı masaya yatırdık. Birimlerimizin akademik kurumlarına katılarak, tartıştık ve birlikte neler yapabileceğimizi konuştuk. Aynı şekilde akademik personelimizin yönetici kadrosunu, /60 kişi) 2 gün kampa aldık. Armutlu da en azından bir masa etrafında toplanalım yiyip içelim ve birlikte çalışmanın, beraber olmanın yolunu açalım diye çok verimli çalışmalar yapıldı. Yine İdari personelden de, 60 kişi kadar yönetim kurulundaki arkadaşımızı Armutlu’da iki gün kampa aldık. Çalışma toplantısıydı bu. 2 gün beraber olduk hem problemlerimizi tartıştık hem kişisel problemlerimizi, hem kurumsal problemlerimizi hem iş ile ilgili yapmamız gerekenleri çok güzel faydalı çalışma oldu.

Çalıştay dediğimiz bu kamp çalışmaları zaman zaman devam edecek. Öğrencimizin motivasyonuna ihtiyacımız vardı; çünkü öğrencinin Üniversite’den beklentileri iyice tavan yapmış. Puanlarımız düşmüş vaziyette. Ben göreve geldiğimde 15 bin rakamı telaffuz ediyorduk. Şimdi belki de o 13 bin 500. Bu kayba hızlı bir şekilde çare bulmamız gerekiyor. O yüzden de ne yapabiliriz? Kampüsümüz öğrenciye daha iyi cevap verebilir. Kampüs içerisinde öğrencinin mutlu huzurlu olmasını sağlayacak, kafetarya ve sosyal mekanlar inşaatı devam ediyor. Öğrencilerin ihtiyacı olan kargo, PTT, kırtasiye, fotokopi veya bunun dışında öğrencinin klüp merkezleri gibi her türlü imkanı sağladık. Kampüs düzenlemesine giriştik ihale aşamasındayız.

Tören alanı, konser alanı planlıyoruz. Eylül 2019’a kadar kadar bitireceğiz her 2 alanı inşallah.

Öğrenci etkinliklerini destekleyen 30 klubümüz var, çalışmalarını destekliyoruz. Öğrenciler doğrudan bize ulaşsın, sorunlarına çare bulalım diye RİMER (Rektörlük İletişim Merkezi) kurduk.

  Yurt-Kur İl Müdürlüğüne 70 dönüm arsa devri gerçekleştirdik. KYK harekete geçmiş durumda. Lisansüstü öğrencilere, tez desteği sağlamaya başladık.

  Kurum ve kuruluşlarla ilişkilerde de bir takım iyileştirme geliştirme yapmamız gerektiğini gördük. Bunun için de Türkiye Uçak ve Uzay Sanayi Anonim (TUSAŞ) ile iş garantili uygulama anlaşması yaptık. Bunun için de Eskişehir’de protokol imzalayacağız.

  TERSAN Tersanesi ile istihdam garantili Meslek Yüksekokulu (MYO) kurduk. Bu sene öğrenci alacağız. Öğrencilerimiz, teorisini bizden, uygulamasını oradan alarak okulu bitirdiğinde aynı iş yerinde çalışmaya devam edecek. Bu modelle meslek yüksek okulunun açılmasını OSB’lerin çok olduğu Çiftlikköy’de de bir veya birkaç olmak üzere uygulamaya devam edeceğiz.

İŞKUR Müdürlüğüne öğrencilerimizin ufkunu açmak üzere, hayata hazırlamak üzere bir protokolümüz oldu. Burada bir büro açtık onlara, öğrencilerimiz bilgilendirmek üzere.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile aynı şekilde Yalova Üniversitesini tanıtmak, hem öğrencilerin üniversiteden istifade etmesi, karşılıklı iş birliği için protokol imzaladık.

İl Müftülüğü ile öğrencilerin manevi yönden takviyesi ve güçlendirilmesi yönünde Manevi Rehberlik İş birliği gerçekleştirdik.

Tuzla İçmeler A.Ş ile Sağlık Bilimleri öğrencilerinin uygulamalarını yapmak üzere anlaşma yaptık. Diğer kurum kuruluşlarla, öğretmenlerimizin danışmanlık hizmetleri devam ediyor” açıklamasını yaptı.

Cebeci, ‘11 yeni bölüm açtık’

   Rektör Cebeci, ‘Kurumu geliştirme çalışmaları olarak, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Spor Bilimleri Fakültesi olmak üzere 2 yeni fakülte açtığımızı biliyorsunuz ama bunlara belli şartların hazırlanması gerekiyor. Binayı hazırladık ama yeteri kadar öğretim elemanı alamadık. Bu sene öğrenci alamıyoruz; ama seneye alacağız. Altınova Meslek Yüksek Okulu dahil 11 yeni bölüm açtık. İnşaat Mühendisiliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi, İç Mimarlık Bölümü, Grafik Tasarım Bölümü, İslami İlimler Türkçe Bölümü, Gemi İnşaatı Bölümü, Sualtı Teknolojisi Programı, Kaynak Teknolojisi Programı, Su Ürünleri İşleme Teknolojileri dir’ dedi.

Cebeci, ‘Yabancı öğrenci sayısını, 400 ya da 500’e çıkaracağız’

  Diğer çalışmaları hakkında da bilgilendirmede bulunan Rektör Cebeci, ‘Yurtdışı yabancı öğrenci konuk kapasitemizi de arttırmayı düşünüyoruz; çünkü onların bize ve bizim de onlara çok katkımız oluyor. Onların bize en büyük katkısı gittikleri her yere bizi tanıtmaları, bir de ülkemize kültürel bir zenginlik katmaları. Bu üniversitelerin de birçoğunda daha yüksek; bizde çok düşük şuan itibariyle toplamda 146 yabancı öğrencimiz var. 400 ya da 500’e çıkarma düşüncemiz var.

Cebeci, ‘Vazgeçmedik’

  Yeni araştırma merkezleri açıyoruz; sanayi ve bilimsel teknolojik potansiyelini bizim çalışmalarımızı geliştirmek ve güçlendirmek için araştırma merkezi mesela burada biz bir Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi açmayı planlamıştık. Bütün çabamıza rağmen bu fakültenin açılmasını ikna etme konusunda başarılı olamadık. Bize söylenen, ‘Yalova’da otel mi var da siz orada Ziraat Fakültesi açacaksınız.’ Biz diyoruz ki, Ziraat Fakültesi değil; Tarım bilimleri, bitki bilimleri; ama burada ekonomi yüksek, katma değeri yüksek tıbbi bitkiler, aromatik bitkiler, egzotik bitkiler bunların geliştirilmesi bu iklim, bu toprak, bu coğrafya bunlara o kadar uzak ki, biz de illa açılacak bundan vazgeçmedik; ama bir Tarım Bilimleri Geliştirme Merkezi araştırma geliştirme merkezi diye önemli merkez açmayı kurmayı planlıyoruz ve hazırlıklarımız tamam.

Teknopark kurma konusunda da arsa temini ve diğer bütün işlemler, müracaatlar tamamlandı. Yakın zamanda bunun da yönetimini sanayilerimizle beraber oluşturacağız.

 İslami Bilimler Fakültesi binasını tamamladık çok güzel bir bina oldu. Spor Bilimleri Fakültesi için düşündüğümüz daha önce spor yaşam alanı olarak planlanmış binanın da yapımını tamamladık. Spor Bilimleri Fakültesi için de seneye bina sorunumuz olmayacak Fakültemizde rahatlıkla eğitim verebileceğiz.

  Kampüs çalışmaları diye bahsettiğimiz, öğrencilerin sosyal bütün ihtiyaçlarını cevap verecek sistemde, İktisadi Değerler Fakültesi ve merkezi cafetaryanın yapımını gerçekleştireceğiz. Onun yanı başında bir konser alanı, tribünleri ile 2500 kapasitesi olan daha rahat konserlerin verildiği, açılış programlarının düzenleyeceği, bir Amfi ye açık Amfi ye ihtiyaç duyulduğunun farkındayız.

Yalova Üniversitesi giriş kapısını arka taraftan açacağız. Giriş kapısının her türlü hazırlığı tamam, şu anda ihale aşamasında ve ihaleyi de 5 ayda bitirip, Eylül 2019’a kadar yetiştirme düşüncesindeyiz.

Sağlık Bilimleri Fakültesini açtık ama nerede öğretim vereceksiniz derseniz, Termal ilçesinde tesislerimiz var. Bizim Meslek Yüksekokulumuz var. Tesisi zaten dolduramıyorduk. Büyük olan bu tesisler şu anda boş.

  Fizik Tedavi Rehabilitasyonu olarak yapılan ama yıllar önce yıkık bir vaziyette olduğu için ciddi bir bakıma ve donanıma ihtiyacı olan bu binayı aldık. Doğu Marmara Kalkınma ofisiyle bir anlaşma yapıp, oraya inşallah güzel bir hizmet verecek hale getirip, Sağlık Bilimleri Fakültemizi burada başlatacağız.

  Spor Bilimleri Fakültemize, Spor binamız diğer spor tesislerimiz hepsi hazır.

   Uluslararası tecrübesi olan hocalarımızdan destek alıyoruz. Galip Hocamız Profesör, bu işin başında, inşallah güzel çalışmalar yapacağız. Zaten denetime dış denetime tabiiyiz. Önümüzdeki aylarda bütün birimlerde kalite sistemini iyileştirmeye çalışıyoruz. Personelin eğitim düzeylerini yükseltmek için eğitim çalışmaları ve seminerler yapıyoruz. Fiziki yaşam ortamlarını ve çalışma ortamları dahil sürekli iyileştirmeye çalışıyoruz. Kurumsal aidiyetini yükseltebilmek için ihtiyaç duyduğumuz şey kurum kültürü, kurum geleneği ve resmi tabirlerin yerleşmesine ihtiyacımız var. Önümüzdeki planladığımız şeyler var.

Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesini burada kurmak istiyoruz.

  400 yataklı Devlet Hastanesi ile Sağlık Bakanlığı ve Üniversite Hastaneleri’nin ortak kullanımını sağlayan afiliasyon yapacağız. Biz bilimsel desteği vereceğiz, onlar kurumsal desteği verecek.

 Teknoloji Fakültesi, 7 büyük OSB’nin kurulduğu Çiftlikköy’de Teknoloji Fakültesi ve buna bağlı Meslek Yüksekokulları kurmayı planlıyoruz.

Üniversitemize tahsis edilen Etibank arazisinde Türkiye’nin yöresel liderlik misyonuna uygun şekilde bilimsel, siyasi ve ekonomik toplantıların yapılacağı uluslararası çok amaçlı Kongre Merkezi, Termal de Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ile deniz kenarında yer alan Merkez Yerleşkemizde ise Su Sporları ve Su Ürünleri Tesisleri gibi önemli bölüm ve birimlerin kuracağız’ müjdesini verdi.

Rektör Cebeci, soruları cevapladı

Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Ayhan Polat, 11 bölüme öğrenci alınacağını ifade eden Rektör Cebeci’ye, yaklaşık öğrenci sayısı nedir ve var olan bölümler tamamlanmadan yeni bölümlerin açılması doğru bir yaklaşım mı sorusunu yöneltti.     

 Rektör Cebeci, “Yaklaşık 400 öğrenci yeni bölümlerde, yaklaşık 400 öğrenci de yabancı öğrenci almayı planlıyoruz. Önümüzdeki yıl öğrenci sayımız yaklaşık, minimum 1000 kadar artacak. Hedefimiz 3 yıl içerisinde öğrenci sayısını 20 bine çıkarmaktır. Bu puanlar ile öğrenci alırsak öğrencinin katkısı düşük olur. Bu sebeple fuarlara katılıyoruz. Üniversitemizi tanıtma ve cazibesini arttırmaya yönelik çalışmaya devam ediyoruz.

  Yer sıkıntımızın olduğu doğru, bazı binalarımızın bir kısmını yeni açılan fakülteler için kullanabiliriz. Bu yeni aldığımız 11 bölüm dahil seneye alacağımız bölümleri 2 sene taşıyabilecek kapasitemiz var. Yalnız 2 sene sonra karşılaşacağımız tıkanmanın farkındayız. Acilen bizim, merkezi derslikleri yaptırma ihtiyacımızı çözmeliyiz. Bunun çalışmalarına başladık’ açıklamasını yaptı.

Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Ayhan Polat’ın, 2018-2019 Bütçeniz nedir? Bu bütçe yeterli mi’ sorusuna Rektör Cebeci, ‘Bütçe ülkemizin imkanları ölçüsünde kurumlara dağıtılan bir imkandır. Bütçenin miktarından çok bizim için önemli olan bütçenin doğru kullanılmasıdır. Etkili ve verimli kullanılmasına odaklandık. Şu anda 7-8 milyonluk bir işe giriştiğimi söylüyorum, bunu biz alt yapıdan, şuraya buraya harcayacağımız paradan toparlayarak, eğer onu bir yatırım olarak planlarsanız yapma şansınız yok.

Cebeci, ‘Benden başka çalışacak bir kişi yoktu’

  Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Ayhan Polat’ın, “Geçtiğimiz yıl basın toplantısı yaptığınızda danışman olarak yanınızda gördüğümüz Hüseyin Yıldırım vardı. Bu danışmanla yollar ayrıldı mı? Ayrıldıysa nedeni nedir? Yalova Üniversitesi’nde akrabalık bağı bulunan birçok çalışanın olduğu iddiaları var, bu iddialar doğru mu” sorusuna;

  Rektör Cebeci, ‘Eskiyi irdelemek istemiyorum. Geldiğimizde öyle bir durumdaydık ki, benden başka çalışacak bir kişi yoktu. 3 rektör yardımcılığı boş, dekanlıklar boş, müdürlükler boş, üniversite sekreterliği revize edilmiş, tektim. Bu bir yana, biz, bize destek veren her elemandan istifade etmek isteriz. Şu anda üst yönetim burada, bu kadro ile çalışmaya devam ediyoruz. Buraya katkı sağlayacak başka isimler olduğu sürece, biz buraya katkısını alacağız. Olaya hep pozitif bakmalıyız’ dedi.

Cebeci, ‘Bu kimseler asla bizden tolerans beklemesin’

  Biz göreve geldikten sonra personel aldık, o aldığımız personel de çok dikkatli davranıyoruz. Geçtiğimiz tecrübelerden istifade ederek herhangi biz zararlı unsurla bağlantısı olmadan, buraya katkısı olsun, Yalova’da otursun, böyle bir yapılanmaya doğru gidiyoruz. Buraya katkısı olan herkesin başımızın üzerinde yeri var. Düşüncesi, inancı, kültürü ne olursa olsun bu kuruma verimli çalıştığı sürece, bu kuruma hizmet eder. Bu unsurlar, zararlı bir hale gelmişse bu kimseler asla bizden tolerans beklemesin’ dedi.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter