Demokratik yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biri olan haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basının, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan önemli kurumlardan biri olduğunu vurgulayan Kırtay, “Basın, çağdaş demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından birisidir. Günümüz bilgi çağında zor şartlar altında kamu görevini yerine getiren basın emekçilerin bu özel günü, yaşanan olumsuzluklar nedeniyle kutlanacak bir gün konumundan giderek uzaklaştırılmıştır” dedi.

Gazetecilere önemli imkanlar sağlayan ve 10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe giren 212 sayılı yasanın kabulünün ardından günümüze kadar “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlandığını hatırlatan Kırtay, “Basın mensuplarına yönelik yapılan saldırılar, açılan soruşturmalar ve baskılar, aynı zamanda toplumu bilgilendirme ve doğru haber alma hakkının engellenmesi demektir” diye konuştu.

Basın özgürlüğü demokratik ve çağdaş bir ülkenin garantisi olduğunu vurgulayan Kırtay “Ülkemizde gazetecilerimiz, suçlarının ne olduğu belli olmadan uzun süreler cezaevlerinde yatmakta ve birçoğu hakkında hapis cezası istemiyle davalar açılmaktadır. Dünyada en çok tutuklu gazeteci olan ülke olmakla birlikte basın özgürlüğü sıralamasında son sıralarda yer almaktayız. Ülkemizin yaşadığı ekonomik sorunların en fazla etkilediği sektörlerden biri olan basın dünyasında işsiz kalan binlerce çalışan ve karşılaşılan diğer sorunlar bugünün bir bayram olarak kutlanmasını güçleştirmektedir.” Şeklinde ifade etti.

Kırtay, açıklamasını şöyle noktaladı, “Basın özgürlüğünü kısıtlayan engellerin ortadan kaldırılması, ekonomik ve demokratik hak ve özgürlüklerinin evrensel standartlara kavuşturulması umuduyla tüm basın emekçilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz” dedi.