Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Mutlu’yu ziyaret eden CHP İl Başkanı Özcan Özel ve il yönetimi yerel seçimler öncesinde Sivil Toplum Kuruluşlarını ziyaret gerçekleştirdiklerini, CHP’nin yerel yönetim iktidarında Yalova’yla ilgili karar alınması halinde Sivil Toplum kurumlarının görüş ve önerilerinin alınacağını belirterek, Mutlu’dan Esnafların sorunlarını dinledi.

 

      Mutlu, ‘Yalova’da Kermesler Amacının Dışına Çıkıyor’

Çeşitli dernek ve vakıf gibi kuruluşlar tarafından açılan kermeslerin, son dönemlerde amacının dışına çıkarak, hayırdan çok ticari amaçlı yapıldığını, haksız bir rekabete de yol açtığını, sağlıksız koşullarda gıda satışının gerçekleştiğini belirten Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Mutlu, ‘Geçmişte kermesler birkaç gün devam ederdi. Şimdi kalıcı hale geldi. Esnaflara işletme sahiplerine yapılan hijyen denetimi kermeslerde yapılmıyor. Son derece sağlıksız koşullarda gıda ürünleri yemekler satılıyor. Son günlerde ise iyice amacını aştı. Kermesler resmen lokantalar gibi hizmet vermeye başladı. Kermeslerde masalara servis yapılmaz, ama artık kermeslerde yola kaldırıma masa atıp yemek servisi yapılıyor. Bu da bizim esnaflarımızı rahatsız etmektedir Kermeslerde artık ev eşyaları ve mobilyalarda satılmaya başlandı. Kayıt dışı bir ekonomi olduğundan dolayı da ortaya haksız bir rekabet çıkmaktadır. Halk sağlığı da bunun çabası. Yaptığımız başvurularda sonuçsuz kalıyor” dedi.

 

Mutlu, ‘2000 Esnaf  İş Bulursa Kepenk Kapatacak’

Yalova’da istihdam alanlarının yetersiz olması, Yalova’daki bazı yatırımcılarında Yalova dışından eleman getirerek çalıştırmasından dolayı Yalova’da işsizliğin önemli bir orana çıktığını, iş bulamayanlarında çaresiz bir şekilde esnaflığa geçtiğini belirten Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Mutlu,  

“ Yalova’da nüfuz bazında esnaf sayısında büyük artış var. 3 Metrelik boş bir dükkan bulan esnaflığa başlıyor. Belediye de ne yazık ki böyle bir yere de ruhsat veriyor. Yan yana sıra sıra dizilmiş aynı işi yapan birçok esnaf var.  Sokak aralarında ayrıca süpermarketler de açıldı. Büyük marketlerin dışında Hepsi de geçim sıkıntısı çekiyor. Geçinebilecekleri kadar maaşla iş bulmaları halinde kepenk kapatacaklar. Benden de bazı esnaf arkadaşlarım kendilerine iş bulmalarını istiyorlar. Odamıza üye 2000 esnaf iş bulmaları halinde kepek kapatacak. Bir başka ifadeyle Yalovalı küçük esnaf süpermarketlere boyun eğdi. Buralarda kasaplık tezgahtarlık yapan arkadaşlarımız bile var.” Dedi.

 

Özel, ‘Yerel Sermaye Güçlerini Birleştirerek Kendini Korumalı’

        Sayıları hızla artan alışveriş merkezlerinin küçük esnafı zor durumda bıraktığını belirten CHP İl Başkanı Özcan Özel, ‘Esnafların güçlerini bir araya getirerek kümeleşmesi gerek. Yalova’da geçtiğimiz aylarda çiçek sektöründe faaliyet gösteren çiçekçilerimiz güçlerini birleştirerek GARDEN AŞ’yi kurdular. Bu çok doğru bir yaklaşımdı. Yalova’da faaliyet gösteren işletmeler, küçük esnaflar da bu modeli örnek almalı, kümeleşmeli ve rekabet koşullarına uyum sağlamalıdır.  Bu diğer sektörlerde de gerçekleşmesi gerekir Yerel sermaye mutlaka güçlerini birleştirmeli, bunun için birlik olunması gerektiğini düşünüyorum. Her meslek grubunda faaliyet gösteren esnaflarımız satılan mal ve hizmet anlayışında kendini yenilemeli çağın gereklerine göre hareket etmeli. Özellikle tüketim mallarının toptan alımını yaparak, büyük alışveriş merkezleri ile rekabetlerini eşit seviyeye getirebilmeli. Bunun için de küçük esnafın birlik olarak birlikte hareket etmesi gerekiyor." Dedi.