Türkiye ve yurt dışında anahtar teslimi çimento fabrikaları inşa eden Sintek Şirketler Grubu’nun kurumsal yayın organı Sintek Plus’a özel açıklamalarda bulunan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir; son on yılda yapılan filtre, atık ısı geri kazanım ve tozsuzlaştırma çalışmaları ile toz emisyonunun tamamıyla kontrol altına alındığını, sektörün “gri sektör” olmaktan çıktığını söyledi.

“Bakanlık anlık olarak izliyor”

13 çimento fabrikası, 25 hazır beton ve 1 adet BIMS Tesisi ile sektörün Türkiye’deki en büyük yerli sermaye şirketi Limak’ın patronu Özdemir, yasal limitlerin çok altında seyreden emisyonların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından anlık olarak takip edildiğini hatırlattı.

Yatırımlarda mümkün oldukça fazla yerli ekipman kullanımına önem verdiklerini, sistem güvenilirliği için bazı kritik ekipmanların ithal edildiğini kaydeden Özdemir, şöyle devam etti:

“Yerli ekipman kullanımını artırmak için ekipman sağlayan ve kullanan kuruluşlar için teşvikler arttırılabileceği gibi üniversite- sanayi işbirliği ile artırılabilir. Sanayiciler olarak bizlerin de yerli ekipman kullanımını daha fazla desteklememiz gerekir. Türk çimento sektörü sürekli büyüyerek ve tesislerinin modernizasyonunu yaparak bugünkü kapasitelere ulaşmış ve halen yeni yatırımlarla büyümeye devam etmektedir. Teknik olarak fabrikalarda sürekli yenilik ve optimizasyon çalışmaları yapılmaktadır. Bu nedenle sektör olarak dünya genelinde teknik bilgi ve donanım kapsamında çok iyi bir düzeye gelmiştir.”