Açılış konuşmasını Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz’un yaptığı Kongre’de, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Selim Karahan, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Yalova AK Parti Milletvekili Temel Coşkun ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, birer konuşma yaptılar.

       5.Süs Bitkileri Kongresi’nin ilimizde gerçekleşmesinden büyük memnuniyet duyan, Vali Esengül Civelek, Yalova’nın dağları, ormanları, tarım alanları ile her türlü bitkinin yetişmesine imkân veren uygun iklim yapısı ve verimli topraklarıyla çiçek üretimine fevkalade elverişli olduğunu, Yalova’nın çiçek üretiminde tarihsel bir deneyime sahip olduğunu söyledi. 

Civelek, ‘1930 yılında açık ve kapalı alanda çiçek üretimine başlayan Yalova’nın o günden bugünlere kadar gelen süreç içinde sektörel üretiminin yapılandırılmasında, geliştirilmesinde, yaygınlaştırılmasında, hem merkez hemde öncü oldu. Biz süs bitkileri üretiminin en fazla yapıldığı iller arasındayız, çünkü biz avantajlıyız, uygun iklim yapımız, verimli topraklarımız ve merkezlere yakınlığımız, sektörün en büyük pazarı olan İstanbul’a yakınlığımız bizi avantajlı kılmaktadır”dedi.

   Çiçekçiliğin ilimizin geçim kaynağı olduğunu belirten Civelek, ‘Ekonomide yüksek katma değer yaratan, istihdamda da yüksek istihdam yaratan çiçekçilik sektörünün, ilimizin sosyo ekonomik gelişmesine önemli katkı sağlıyor. Dolayısıyla Yalova İl Stratejik Planında süs bitkileri sektörünün teknolojik gelişmelere paralel olarak geliştirilmesinin ve Yalova’nın bu sektörde kısa vadede ulusal uzun vade de ise uluslar arası pazarlama merkezi haline getirilmesi hedeflerine yer vermiş olduk.

   Kısacası Yalova’nın hedefi çiçekçilik üretiminde marka kent olmaktır. Dolayısıyla da çiçekçilik üretiminde ki her türlü yatırım çalışmalarımıza son hızla devam ediyoruz. Ülkemizde tek çiçekçilik organize ihtisas sanayi bölgesi ilimizdedir. Tüm proje ve çalışmalar ilde desteklenmekte önem görmektedir. Son günlerde ki en önemli gelişmemiz ilmizde başarılı, bilinçli gurur duyduğumuz sektör temsilcileri 42 firma olarak bir araya gelerek Tigemin 1541 dönümlük arazisini 30 yıllığına kiralamışlardır. Kiralanan arazide de tarıma uygun yatırım yapılacak ve üretilen çiçeklerin, süs bitkilerinin pazarlama faaliyetleri geliştirilecektir. Değerli katılımcılar Yalova’nın %60’ı ormanlarla ile kaplı,%28’i tarımsal alan,%7’si yerleşim alanı geriye kalan alan ise çayır ve meralardır’dedi.

       İl olarak uçsuz bucaksız tarımsal alanlara sahip olmadığımızı belirten Vali Civelek, başarılarıyla gururlandığı  işbirliği, güçbirliği, gönülbirliği oluşturarak kurdukları Yalova Garden A.ş ‘nin 30 yıllığına Tigem arazisini kiralamaları ve burada gerçekleştirecekleri faaliyetlerin ilimizin çiçekte marka kent olma hedefine ulaşma sürecine  fevkalade katkı sağlayacağına değindi.

  Başarılı çalışmalarından dolayı gruba teşekkürlerini iletti.

   Civelek, “İlimiz, bölgemiz ve ülkemizde hızla gelişen çiçekçilik sektörünün sorunlarının, çözüm önerilerinin değerlendirileceği, bu kongrenin başarılı ve verimli geçmesi dileğiyle, sektörün ilimizde gelişmesi ve güçlendirilmesine yönelik gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarda destek ve katkılarını bizden hiç esirgemeyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Sayın  Bakanımız Mehdi Eker’e Sayın Milletvekilimiz Temel Çoşkun’a, kongrenin işbirlikçi kuruluşu Üniversitemiz Sayın Rektörü Niyazi Eruslu’ya, oganizasyonun gerçekleştirilmesinde  maddi katkılar sağlayan YTSO ‘nın Sayın Başkan ve yönetimine, aynı zamanda kongrede çok önemli rol üstlenmiş olduğunu bildiğim Yalova Garden A.Ş Yönetim kurulu başkanı Sayın Abdullah Okur nezdinde tüm sektör temsilcilerine, kongreye katkı ve katılımlarıyla onurlandıran siz değerli katılımcılarımıza, ilgili müdürlüğüme çok teşekkür ediyor, saygılar sevgiler sunuyorum” dedi.

      Dört gün sürecek Kongre’de, 7 çağrılı, 64 sözlü ve 187’si poster olmak üzere 258 bildiri sunulacak.

Üniversitelerimizin Ziraat, Orman, Fen Fakülteleri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Araştırma Enstitülerinde çalışan bilim insanlarının süs bitkilerine yönelik olarak; ıslah ve genetik, yetiştirme teknikleri, biyoteknoloji, doğal bitkiler ve kültüre alma, hastalık ve zararlılar, mekanizasyon, hasat ve hasat sonrası fizyolojisi, muhafaza, değerlendirme ve pazarlama gibi konularda yaptıkları araştırma- geliştirme çalışmaları 19 ayrı oturumda tartışılacak ve elde edilen sonuçlar Kongre sonrasında kitap halinde yayınlanacak.