Yalova’da şuan dört olan koruyucu aile sayısının artırılması ve ailesi yanında bakımları sağlanamayan çocukların iyi bir geleceğe sahip olabilmeleri için Vali Esengül Civelek, Yalovalılardan destek beklediğini belirtti.

Yalova'da Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından başlatılan 'Koruyucu Aile Projesi'nin tanıtım toplantısı Uygulama Oteli'nde Vali Esengül Civelek'in başkanlığında yapıldı. Koruyucu Aile hizmetinin geliştirilmesi için ülke genelinde başlatılan 'Gönül Elçisi Projesi'tanıtım toplantısına Termal, Çiftlikköy, Tavşanlı, Taşköprü Belediye Başkanları ile kaymakamlar, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Alkış, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Atilla Akoğuz, ildeki muhtarlar, Kadın Meclisi Başkanı Nurten Anıl, Nenehatun Yardımlaşma Derneği Başkanı Lale Dondurmacı, Yeni Yaşam Engelliler Derneği Başkanı Murat Arslanhan, birim müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve Yalova'daki koruyucu aileler katıldı.

Koruyucu Aile Hizmeti sistemi hakkında bilgi veren Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hilmi Uzun; “Türkiye genelinde 14 bin korunmaya muhtaç çocuk var, devlet koruması altında 1497 çocuk 1350 koruyucu aile yanında bakım alıyorlar. Yalova bu konuda biraz geride.Yalova, koruyucu aile hizmetinde 53.sırada yer alıyor. Yalova'da 4 koruyucu aile ve bu ailelerin yanında bakım alan 6 çocuğumuz bulunuyor. Bu çocuklar sevgi, şefkat ve aile sıcaklığı arıyorlar. Bir elinden devletin tuttuğu bu çocuklarımızın bir ellerinden de koruyucu aileler vasıtasıyla halkımızın tutması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Gönül Elçileri Projesi” çocukların geleceğine yönelik atılan büyük bir adım”

Vali Esengül Civelek, toplumsal sorunların çözümünde gönüllülük esasına dayalı çalışmaları ve bu çalışmaları gerçekleştirecek gönüllülere ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. “Gönül Elçileri Projesi” nin çocukların geleceğine yönelik atılan büyük bir adım olduğunu da sözlerine ekledi.

Koruyucu Aile Bakımının gelişmiş ülkelerde en çok tercih edilen bir model olduğunu ifade eden Civelek, şunları söyledi; "Proje kapsamında gönül elçilerimiz öncelikli olarak korunmaya muhtaç çocuklarımız için gerçekleştirilen koruyucu aile hizmetleri çalışmalarımızda bizlerle birlikte olacaklar. Yapılan bilimsel çalışmalar şartlar ne kadar mükemmel iyi olursa olsun, kurum bakımı altındaki çocuklarımızın koruyucu aile yanında ve öz ailesi yanında yaşayan çocuklarımıza göre daha fazla davranış ve duygusal sorunlar yaşadığını ortaya koymaktadır." Dedi.

 Gelişmiş ülkelerde korunmaya muhtaç çocukların %75'inin koruyucu ailelerin yanında yaşadığını belirten Civelek; “Tüm dünyada korunmaya muhtaç çocuklar için tercih edilen en iyi bakım şekli ülkemizde de olduğu gibi koruyucu aile bakımıdır. Dolayısıyla bu hizmetlerimizin tanıtılmasında biz gönül elçilerine ihtiyaç duyuyoruz. Her çocuk şefkatle sevilmeye, okşanmaya, ihtiyaçlarının karşılanmasına ve sıcak bir aile ortamında yaşamaya hak sahibidir. Koruma ve bakım altındaki çocuklarımızın sağlıklı gelişebilmesi için onları sevecek, koruyacak, destekleyecek, onlara güven verecek, onlara sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayacak sıcak bir aile ortamı yaratabilmemiz ülke geleceğimiz açısından da büyük önem arz etmektedir” dedi.

Yalova’lı vatandaşlardan bu konuda destek beklediğini, 33 yıldır toplumun tüm dezavantajlı gruplarıyla gönüllülük esaslı bir arada olduğunu söyleyen Civelek, “Bu süreçte yaşadığım haz ve mutlulukla diyorum ki; biz hep birlikte koruma ve bakım altındaki çocuklarımızın hayatında fark yaratalım. Yüreklerinde umutlarını büyütelim. Sıcak bir aile ortamında olmalarını sağlayalım. Bu sevinci, bu mutluluğu hep birlikte yaşayalım” şeklinde konuşarak Yalova halkından destek beklediğini dile getirdi. 

Ardından, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Arif Laçin,"Koruyucu Aile Hizmeti" konusunda bir sunum yaptı.  Sunumda, yasal uygulamalarla ilgili detaylı bilgiler verdi. Laçin, koruyucu ailelere aylık, 380 ile 780 TL arasında yardım yapıldığını, bunun yanı sıra koruyucu ailelerin bu çocuklarla ilgili ihtiyaç duyduğu malzeme, erzak ve diğer ihtiyaçların da karşılandığını söyledi.Haber- Fotoğraf: Melike İpek