Erişkinlerde sık görülen böbrek taşı hastalığı artık çocuklarda da artmaya başladı. Doç. DR. Necmettin Penbegül’ün verdiği bilgilere göre; bunun en önemli sebeplerinden biri de son yıllarda beslenme alışkanlıklarında oluşan değişikliklerdir. Özellikle hazır gıdalar aracılığı ile alınan fazla tuzlar; idrarda normalde bulunan kalsiyum, oksalat ve ürat kristallerinin birbirine yapışmalarını sağlayarak böbrek taşı oluşumuna yol açar. Bu nedenle özellikle çocukların beslenme alışkanlıkları konusunda ailelerin bilinçli olması elzemdir.

Özellikle ailesinde taş bulunan çocukların, bu tür hazır gıdalardan uzak durması ve tuz tüketimini sınırlandırması gerekiyor. Su tüketiminin arttırılması idrarda bulunan tuz ve kristalleri seyrelterek taş oluşumunu azaltır. Mevsiminde greyfurt hariç turunçgillerin (portakal, mandalina, limon) tüketilmesini de özellikle tavsiye ediyoruz. Evde taze sıkılmış portakal suyu veya evde hazırlanmış limonata kimi zaman ilaçlar kadar etkili olabiliyor. Çocuğun kilolu veya şişman olması da taş oluşumunu kolaylaştırabilir. Aileler düzenli egzersiz ve lifli sebze meyve tüketimini ihmal etmemelidirler. Söylentilerin aksine süt tüketilmesi taş oluşumuna sebep olmaz. Bu nedenle süt ürünlerini kısıtlamaya gerek yoktur. En önemli konulardan biri de çocuk taş düşürür ise ve bu taş elimizde ise mutlaka bu taşın analizini yaptırmalıyız.

Her şeye rağmen böbrek taşı için ameliyat gerekecek hastaların; bu konuda deneyimli merkezlerde ameliyat olmaları çok önemlidir. Çocuklarda böbrek taşlarının ameliyatında en sık kapalı dediğimiz endoskopik yöntemler kullanılır. Hastanın sırt bölgesinden böbreğin içerisine doğru bir tünel oluşturularak yapılır. Bu tünel içerisinden gönderilen kameralı aletler ile böbreğin içindeki taşlar görülür ve taşlar bir bütün halinde veya kırılarak aynı yoldan dışarı çıkartılır. Burada en önemli konu bu ameliyatın çocuklar için gerekli olan ince-narin ekipman ve cerrah deneyiminin olduğu merkezde yapılmasıdır. Doç. Dr. Necmettin Penbegül, bu ameliyatları yaklaşık 10 yıldır çocuklar için geliştirilmiş olan özel ekipmanlarla yaptıklarını anlattı.