15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törene, Vali Muammer Erol, Yalova Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Tutuk, AK Parti Yalova Millet Vekilleri Meliha Akyol ve Ahmet Büyükgümüş, Memleket Partisi Milletvekili Özcan Özel, Cumhuriyet Başsavcısı Cuma Çoban, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, İl Jandarma Komutanı Mustafa Bakçepınar, Garnizon Komutanı Tuğamiral Nesim Eski, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı. Yapılan törende, Vali Muammer Erol, Garnizon Komutanı Tuğamiral ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, tören alanındaki asker, öğrenci ve vatandaşların Cumhuriyet Bayramı’nı kutladılar.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması

Vali Muammer Erol, Garnizon Komutanı Tuğamiral ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, tören alanındaki asker, öğrenci ve vatandaşların Cumhuriyet Bayramı’nı kutladıktan sonra Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Ardından resim, şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilerin ödüllerini, Vali Muammer Erol, AK Parti Yalova Milletvekilleri Meliha Akyol ve Ahmet Büyükgümüş, Memleket Partisi Milletvekili Özcan Özel tarafından verildi.

Erol, “Cumhuriyet Türk ve dünya tarihi için önemlidir”

Törende öğrencilere verilen ödüllerinden ardından konuşma yapan Vali Muammer Erol, Cumhuriyetin 98. kuruluş yıldönümünü kutlamanın haklı gurur ve coşkusunu yaşadıklarını ve bitti denildiği bir zamanda 600 yıllık imparatorluğun küllerinden doğan cumhuriyetin Türk ve dünya tarihi için önemli ve anlamlı olduğunu söyleyerek, “98. kuruluş yıldönümünde cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, onun kahraman silah arkadaşlarını ve kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi sonsuz rahmet dilekleri, minnet ve şükran duygularıyla anıyor ve bu toprakları canları pahasına vatan yapmak için şahadet şerbetini içen kahramanlar arasında yer alan tüm Yalovalı şehitlerimize de yüce Allah’tan rahmet diliyor, minnet ve şükran duygularımızı ifade ediyoruz.” Dedi.

Erol, “Here türlü bedeli ödemeye hazırız”

Vali Muammer Erol, bu toprakları vatan yapmak için asırlar boyunca büyük kahramanlıklar ortaya koyan ve en yüksek bedelleri ödediğini belirterek, “Türk Milleti’nin, bu toprakları korumak ve bu vatanda dünya durdukça hür ve bağımsız yaşamak için her türlü bedeli ödemeye her zaman hazırdır.” Şeklinde konuştu.

Erol, “Cumhuriyetimiz, mazlum milletlere de örnek olmuştur”

Vali Erol bugün Türkiye’nin, demokrasi ve ekonomik gelişmişliği, yapılan ve yapabileceklerinin dostlara güven ve övünç kaynağı olduğunu vurgulayarak, “Milletimize düşmanlık hisleri besleyenleri, oluşturdukları şer ittifakları ile bu milletin birliğine, bölünmez bütünlüğümüze kastedenleri ve iş birlikçilerini ise korku ve telaşa düşürmektedir. Cumhuriyet güneşinin aydınlattığı yolda her gün daha ileriye yürüyen milletimiz, türlü sorunlarla boğulan, şiddetin, terörün, ihanetlerin pençesinde kıvranan ve haksızlığın her türünün yaşandığı bir coğrafyada adeta bir huzur adası oluşturmayı başarmıştır. Cumhuriyetimiz, adalet ve insan haklarına dayalı idarelerin tesissinde diğer mazlum milletlere de örnek olmuştur. Ciddi risk ve tehditlerin bulunduğu yakın çevremizdeki tüm olumsuzluklara rağmen, bu topraklar üzerinde yaşayanlar, tasada ve kıvançta bir ve bütün olmada, ocağını ve aşını paylaşmada ne kadar kardeşçe davranılabileceğini ortaya koymuş, ölüm kusan bombaların altında vatanlarından çıkarılan insanlara kucağını açmış, dünyanın neresinde olursa olsun mazlumlara sahip çıkmış, yakın bölgesine ve ötesine barış, adalet ve refahı yaymaya çalışmıştır.” İfadelerini kullandı.

Erol “Vatandaşlarımız hizmetlerden yoksun bırakılmadı”

2 yıla yakın süredir yaşanan yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını nedeniyle, başta sağlık çalışanları olmak üzere devletin tüm kurum ve görevlilerince alınan tedbirler ve yapılan çalışmaların tüm ülkelere örnek olacak nitelikte olduğuna değinen Vali Erol, “Bu süreçte hiçbir vatandaşın ihmal edilmediğini, ihtiyaç duyduğu hizmetlerden yoksun bırakılmadı.” Dedi.

Erol, “Türk Milleti, cumhuriyet rejimiyle kıvançlıdır”

Ortak tarih, ortak kader ve amaç birliği ile vatandaşlık kimliği ilkelerine dayanan temeller üzerinde yükselen cumhuriyet sayesinde, bu topraklar üzerinde yaşayanların tasada ve kıvançta, acıları paylaşmada bir ve bütün, ocağını ve aşını paylaşacak kadar kardeş olduğunu ve bu kardeşliğin, Cumhuriyetin dünya durdukça var olacağının en önemli teminatı olduğunun altını çizen Vali Erol, “Bu millete düşmanlık ve hainlik hissi besleyenler şunu asla unutmasınlar ve dostlarımız da bilsinler ki bugün geldiğimiz noktadan daha aydınlık yarınlara, ancak cumhuriyetle varabileceğinin bilincinde olan Türk Milleti, cumhuriyet rejimiyle kıvançlıdır. Cumhuriyetin bugün bizleri ulaştırdığı nokta, hepimize heyecan ve ümit vermekte, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmekte, milletçe bağımsız yaşama azmimizi yenilemektedir.” Şeklinde konuşmasını bitirdi.

Halk oyunları ve resmi geçit töreni yapıldı

Vali Muammer Erol’un konuşmasının ardından Aydın Yöresine ait halk oyunları ekibi ve Bursa Yöresine ait halk oyunları gösteri yapıldı. Yapılan halk oyunları gösterisinin ardından askerlerin, gazilerin, izcilerin ve öğrencilerin yaptığı resmi geçit töreninin ardından kutlamalar sona erdi.

Haber/Serhat Oruç