Valilik tarafından, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı 95. yıl kutlamaları, pazar günü, saat 11.30’da 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda coşkuyla kutlandı.

  Kutlama töreni, Vali Tuğba Yılmaz, Garnizon Komutanı tuğgeneral Ayhan Gedik ve Belediye Başkanı Vefa Salman’ın şeref tribünündeki yerlerini almaları ile başladı.

   Kutlamalara AK Parti Yalova İl Teşkilatı Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, Yalova Milletvekilleri Meliha Akyol ve Ahmet Büyükgümüş, CHP Yalova İl Başkanı Nur Koçak, kurum ve kuruluş müdürleri protokolde yerlerini aldılar.

   Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhuriyet’in 95. yılı münasebetiyle yayınladığı mesaj okundu. Mesajda Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizde ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ile bu gurur günümüzü bizimle paylaşan tüm dostlarımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı tebrik ediyorum. Cumhuriyetimizin 95. yıl dönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, İstiklal Harbimizin kazanılmasına ve yeni devletimizin kuruluşuna öncülük eden tüm kahramanlarımızı tazimle yad ediyorum.

  İlk meclisten bu güne kadar, milli iradenin temsilcisi olarak ülkemizin kurtuluşu, gelişmesi, büyümesi, güçlenmesi için gayret sarf eden milletvekillerimize şükranlarımızı sunuyorum.  

  Bin yıllık Anadolu topraklarının her karışında kanı ve alın teri olan tüm ecdada, şehitlerimize, gazilerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

  Terörle mücadelede ve 15 Temmuz’da hayatlarını kaybeden güvenlik güçlerimiz ile vatandaşlarımızın aziz hatıraları, milletimizin hafızasında ve devletimizin kimliğinde daima yaşayacaktır.

  Ülkemizi ‘muasır medeniyet seviyesinin üzerinde çıkarma’ mücadelemizde ileri demokrasi ve güçlü ekonomi yönünde kat ettiğimiz her mesafeyi, şanlı geleceğimiz için yakılan bir ışık olarak görüyorum.

  Bugün açılışını yapmakta olduğumuz İstanbul’daki yeni havalimanının da, işte bu ışıklardan biridir. Selçuklu’dan Osmanlı’ya ve oradan genç Türkiye Cumhuriyeti’ne devreden tarihi süreklilik içinde süren büyük yolculuğumuzu, inşallah 2023 hedeflerimizle taçlandıracak, 2053 ve 2071 vizyonlarımızla da bir üst seviyeye çıkartacağız.

  Malazgirt’ten başlayıp son bir asırdır Çanakkale’de Kut’ül Amare’de, Dumlupınar’da, Kıbrıs’ta devam eden zaferlerimizden, Suriye’deki insani duruşumuza kadar her gelişme, milletimizin asil duruşunun sembolleridir.

  Türkiye’nin her başarısı, aynı zamanda insanlığın ortak vicdanındaki, bölgemizdeki ve dünyadaki tüm mazlumların, mağdurların yüreğindeki umutları besliyor, canlandırıyor, harekete geçiriyor. İşte bu sebeple ülkemiz, Dünyanın en büyük 17. ekonomisi olduğu halde, insani yardımlar konusunda milli gelire göre ilk sırada bulunuyor. Herkesin kapısını ve kalbini kapattığı sığınmacılara evini ve yüreğini açan, insani sorumluluklarını bihakkın yerine getiren tek ülke Türkiye olmuştur. Tarihe, mazlumlara sırtını dönen değil evini ve ekmeğini bölüşen, her konuda tercihini haktan ve adaletten yana kullanan bir ülke olarak geçmenin şerefi bize yeter. Bu duruşumuzdan asla taviz vermeyecek, hiçbir engelin, hiçbir sabotajın, hiçbir oyunun bizi hedeflerimizden alıkoymasına müsaade etmeyeceğiz.

  Bugün 95. yıl dönümüne vasıl olduğumuz Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet payidar kılmak için var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz. Bu düşüncelerle bir kez daha 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı tebrik ediyorum” dedi.

  Vali Tuğba Yılmaz; “Bugün Türkiye Cumhuriyeti bir yandan köklerine daha sıkı sarılan, diğer yandan semaya daha doğru fazla yükselen, kendi gövdesi ile birlikte geniş bir alanda güvenin, huzurun, umudun adı olan bir devlettir.

 Aziz milletimizin dünya tarih sahnesindeki mevcudiyetinin, neredeyse tamamı bir var oluş mücadelesi ile geçmiştir. 29 Ekim 1923 tarihi ise bu var oluşun geleceğe taşındığı ve Türk Milleti’nin Anadolu toprakları üzerinde silinmeyecek olan son imzasının atıldığı tarihtir.  

  Ecdadımızın birlik, beraberlik ve dayanışma ruhu 15 Temmuz’da gerçekleştirilmek istenen, hain darbe işgal girişine karşı istiklalimize, istikbalimize, demokrasimize ve Cumhuriyetimize ilelebet sahip çıkacağını tüm dünyaya kanıtlayan aziz milletimize ilham kaynağı olmuştur. Ne mutlu bizlere ki Rabbim bizi bu milletin bir ferdi olarak yarattı. Bu millete ancak saygı duyulur.

  Bizlerin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; ‘Millete efendilik yoktur, hizmet vardır’ ve ayrıca ‘Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır’ veciz sözlerinden de hareketle milletimize en iyi şekilde hizmet etmek için var gücümüzle çalışıyor, Cumhuriyetimizi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için ilk günkü heyecanla, azimle, şevkle kararlılıkla sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

   Kutlama töreninde 75. Yıl Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencilerinden Mehmet Yaşar Tekman, ‘Yaşasın Cumhuriyet’ adlı şiiri; Necmettin Erbakan Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Sude Öztürk, ‘Selam Olsun’ adlı şiiri okudular.

  75. Yıl Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencileri ve Kardelen Ortaokulu öğrencileri halk oyunu gösterilerini sergilediler.

  Resmigeçit Töreni sonrası, Yalova Kent Müzesi ziyaret edildi ve tören sona erdi.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter